Hoe bereid je je lichaam voor op de eindejaarsfeesten?

Hoe bereid je je lichaam voor op de eindejaarsfeesten?

Om je lichaam toch heel het jaar in de juiste vorm te houden, volg je best enkele voedingsadviezen! 

De eindejaarsfeesten naderen, en dus volgen de feestmaaltijden weer snel op mekaar! Gevaarlijk voor lopers die de laatste maanden zo intensief bezig geweest zijn met hun lichaam. Wij geven je enkele tips om te blijven lopen en je lichaam niet te laten zwichten voor de toxinen. 

Tijdens de periode van de eindejaarsfeesten word je verleid door de ene maaltijd na de andere. Bijzonder lekker, maar ook bijzonder "calorierijk". Om je lichaam toch heel het jaar in de juiste vorm te houden, volg je best enkele voedingsadviezen! 

Hydrateer jezelf

Het klinkt misschien vreemd, maar als je vaak drinkt, zal je lichaam beter in vorm blijven. Het water en alle andere vloeistoffen die je drinkt op een dag bevoorraden je weefsels en spieren, en regelen je eetlust. Begin de dag met een glas water, gevolgd door een glas vruchtensap rond 10u voor de nodige vitamines en groentebouillon bij je lunch en diner. Tussen de maaltijden door is groene thee een aanrader voor de spijsvertering, veel beter dan koffie. Vermijd gesuikerde dranken, maar geef de voorkeur aan drankjes of water met een licht smaakje. Die bevatten namelijk minder suiker.

Vergeet geen groenten en fruit te eten

Als je streeft naar een fijner lichaamssilhouet en een betere fysieke vorm, denk er dan aan om regelmatig voldoende fruit en groenten te eten. Ze zijn arm aan calorieën (je mag er veel van eten!) en bevatten verschillende vitaminen, minerale zouten en vezels.

Je maakt ze best klaar door ze te stomen. Daar heb je de minste toegevoegde vetten en zouten voor nodig om toch te kunnen genieten van de talrijke voordelen. Om de smaak te verrijken, kan je nog extra kruiden toevoegen. Diepvriesgroenten zijn een goed alternatief om elke maaltijd, en in elk seizoen, je groentjes binnen te hebben. Studies hebben overigens aangetoond dat ze alle vitaminen en smaken bevatten van verse groenten!

Tip: eet brood bij je maaltijd. Het bevat trage suikers, waardoor je minder hongertjes zal hebben tijdens de namiddag. Voor je looptrainingen is brood een goede bron van energie, die langzaamaan in je lichaam opgenomen wordt.

Eet traag en kauw op je voedsel

Om minder te eten en de spijsvertering te bevorderen, moet je goed kauwen op je voedsel. Hierdoor zal je trager eten en sneller voldaan zijn. Ideaal is om te denken aan het voedsel dat je eten tijdens de maaltijd, om zo de mogelijkheid te bieden aan de hersenen om de staat van verzadiging te kunnen doorseinen aan de rest van je lichaam.

 

Wandel of loop ... beweeg!

Dit is de tip die je eigenlijk op de eerste plek mag plaatsen als het aankomt op het terugvinden van je streefgewicht. Maar het ene gaat niet zonder het andere. Evenwichtig eten is belangrijk, maar als je er verder niets mee doet, haalt het niet zo veel uit.

Bovendien is de rekensom simpel: om te vermageren, moet je meer calorieën verbranden dan je er eet.

Wandelen, lopen ... zo lang je de sportactiviteit maar met regelmaat beoefent indien je een een positief effect wilt op je lichaam. Wandel 30 minuten per dag, of doe 3 loopsessies van 40 minuten per week. Ideaal om de vetten te verbranden!

Tips:

- Pas op met zeer strikte diëten die je op lange termijn toch niet kan volhouden. Je zal enkel bijkomen nadien, en je moraal zakt zienderogen. Gewichtsverlies moet geleidelijk gebeuren. Hoe langer het resultaten oplevert, hoe langer je het zal kunnen volhouden.

- Indien je ergens aan twijfelt, raadpleeg je best je dokter. Hij zal je advies geven voor je conditie.

- Vermijd bepaalde voedingswaren voor een zekere tijd, zoals frieten, chips, charcuterie, gesuikerde dranken en alcohol, en beperk je zoutverbruik!

- Als je een hongertje hebt in de namiddag, ga dan voor een granenreep of stuk fruit in plaats van een koek of stuk chocolade. Om te voorkomen dat je die hongertjes krijgt, moet je natuurlijk voldoende eten tijdens de maaltijden.

Voorbeeld van een goede maaltijd:

- Als voorgerecht: een salade of een soep,

- Als hoofdgerecht: groenten, proteïnen (vlees, eieren of vis) en zetmeelrijk voedsel (rijst, pasta, aardappelen)

- Als dessert: een stuk fruit en een yoghurtje of een stuk magere kaas met een stukje brood

Tip: noteer wat je gegeten hebt, zo kan je achteraf beter de dagelijkse hoeveelheden evalueren en waar nodig verminderen.

 

De combinatie tussen lopen en evenwichtig voedsel, het perfecte duo!