HOE BETER DRAAIEN OP SKI’S?

Skiën heeft geen geheimen meer voor u? Maar weet u zeker dat u goed draait en de juiste techniek beheerst? Om dat te weten te komen ontmoette ik Maud Page, productingenieur bij Wed'ze en skimonitrice, die ons uitlegt hoe u goed draait om beter te skiën.

Hoe beter draaien op ski's?

HALLO MAUD, KAN JIJ ONS UITLEGGEN HOE WE DRAAIEN OP SKI’S?

Er bestaan twee technieken om van richting te veranderen, zowel voor ski als voor snowboard: gegleden en gesneden bochten. In beide gevallen hebben we dezelfde fasen, namelijk het ingaan van de bocht, de bocht en het uitglijden van de bocht.

ski_gesneden_bocht _wedze

GESNEDEN BOCHT

ski_gegleden_bocht_wedze

GEGLEDEN BOCHT

KAN JIJ ONS HET VERSCHIL UITLEGGEN TUSSEN DEZE TYPES VAN BOCHTEN?

De gegleden bocht is vaak de techniek die wordt gebruikt door beginnelingen omdat deze techniek gemakkelijk aan te leren en te beheersen is, en redelijk instinctief is. Een gegleden bocht biedt, zowel bij ski als bij snowboard, de mogelijkheid om snel te remmen en is aangewezen bij trage snelheden. Maar deze techniek houdt toch enkele beperkingen in: niet voldoende nauwkeurige controle, niet geschikt in geval van beperkte ruimte. Voor diegenen die hun techniek willen bijschaven, is de gesneden bocht de volgende stap die een betere beheersing van de ski’s aanreikt.

WELKE TIP KAN JE GEVEN VOOR EEN GESLAAGDE GESNEDEN BOCHT BIJ HET SKIËN?

Voor een geslaagde gesneden bocht moet u steunen op uw buitenste ski. Door daarop te duwen, verplicht u de ski om te buigen zodat het snijvlak volledig in contact komt met de sneeuw. Mijn tip voor een correcte kromming van uw ski: voordat u echt goed duwt, uw gewicht dus verplaatsen naar uw buitenste ski, met uw knie naar binnen gedraaid zodat uw enkel interne steun heeft, en dat alles met het bovenlichaam lichtjes naar voren om in contact te blijven en uw ski’s te beheersen.

ski_beter_bocht_wedze

VOOR EEN GOEDE GESNEDEN BOCHT IS HET BELANGRIJK DE BOCHT GOED IN TE GAAN. KAN JE ONS DAAROVER MEER VERTELLEN?

Het geheim schuilt in de verplaatsing van de steun, d.w.z. het moment waarop u uw gewicht verplaatst van de ene ski naar de andere om de gewenste richting uit te gaan en uw bocht aan te vatten. Voor een geslaagde verplaatsing van uw gewicht van de ene ski naar de andere, moet u opnieuw een goed evenwicht zoeken door de voeten geleidelijk aan te spreiden tot u de goede stabiliteit hebt. En dan hoeft u enkel nog goed te duwen. De sensaties zullen al snel verzekerd zijn.

EN SPECIALE TIPS VOOR DE SNOWBOARDERS?

Vanuit fysiek standpunt is een snowboard een zeer brede ski waarop men zijdelings staat in plaats van frontaal. De technieken zijn vergelijkbaar. Er is ook de gegleden en de gesneden bocht. Om te draaien zijn de vereisten dezelfde: de bocht moet correct ingegaan worden voor een goede gesneden bocht, en hiervoor moet het gewicht correct verplaatst worden van de tenen naar de hiel – of omgekeerd – en moet het juiste evenwicht gevonden worden.

NOG EEN LAATSTE TIP?

Ik zou gewoon willen zeggen dat achtereenvolgende bochten kunnen maken betekent in staat te zijn te veranderen van richting zonder het evenwicht en zonder snelheid te verliezen. Uw progressiemarge situeert zich dus op dit niveau: geleidelijk aan proberen om zo vaak en zo snel mogelijk achtereenvolgende gesneden bochten te maken. Uw techniek zal verbeteren, maar ook uw lichaamsconditie. Maar er gaat niets boven een goeie piste om uw vaardigheden te testeren en uw niveau te beoordelen. Ga er dus voor, en geniet met volle teugen van de sneeuwpret!

ski_beter_bocht_media2_wedze