KAN JE GAAN VOETBALLEN ALS JE ZIEK BENT?

Kan je gaan voetballen als je ziek bent?

Voetballen met een verkoudheid, keelpijn of zelfs koorts, is dat wel een goed idee? Volg deze gids om te weten hoe je best omgaat met deze kleine ziektes.

Net wanneer je naar de training moet of aan de vooravond van een belangrijke match, voel je je niet lekker. Dat is maar normaal, je bent immers ziek! Van een verkoudheid of een kleine hoest tot intense keelpijn of zelfs koorts, kan of zou je nog gaan voetballen als je wat ziek bent? We reiken je hier alles aan om te weten hoe je moet reageren op deze typische winterziekten.

KAN JE GAAN VOETBALLEN ALS JE ZIEK BENT?

De ziekte identificeren

Het is een vraag waar elke voetballer al veel tegenstrijdige antwoorden op heeft gekregen. Kan je het veld op wanneer je ziek bent? Sommigen zijn overtuigd dat je koste wat het kost het veld op moet om de ziekte tegen te gaan, terwijl anderen juist platte rust aanraden om terug op krachten te komen. Beide ideeën zijn te verdedigen, het hangt eigenlijk maar af van één ding: de ziekte waar je mee kampt. Wanneer de winter eraan komt, zijn kleine verkoudheden, keelpijn en hoesten ook al snel van de partij.

In die gevallen is het geen probleem om deel te nemen aan een training. “Geen enkel probleem als het om een beperkte inspanning gaat. Meer zelfs, voetballen kan de genezing zelfs versnellen door de afvalstoffen van het lichaam sneller weg te werken", zegt Thibaud Geerinckx, osteopaat D.O. en zelf amateurvoetballer. Probeer gewoon te intensieve inspanningen te vermijden, zoals een sprint van 60 meter, wilde tackles of te intense duels!

KAN JE GAAN VOETBALLEN ALS JE ZIEK BENT?

Koorts en ontstekingen: doe het rustig aan

Hoewel veel van deze kleine winterziekten onschuldig kunnen lijken, zijn ze dat zeker niet allemaal. "Ik heb vaak wat ziekjes gespeeld, ik moest en zou spelen! Soms voelde ik me al beter na de training, maar andere keren had ik de indruk dat het verergerd was en dat mijn lichaam niet meer wilde meewerken”, zegt voetballer Lorenzo. Bij sommige ziekten is het gewoon beter om het rustig aan te doen en jezelf rust te gunnen.~ ~Als je met een griep, een darmontsteking of koorts kampt, doe dan niet aan sport! "In deze gevallen zal voetballer de ontsteking alleen maar erger maken. Voor je lichaam lijkt het dan alsof het twee gevechten tegelijkertijd moet leveren!” legt Thibaud Geerinckx uit. We kunnen je maar aanbevelen om je trainer te laten weten dat je je niet al te best voelt, en niet het risico wil lopen om de volgende training of match te missen.

Luister naar je lichaam

Als je ziektesymptomen voelt onder je schouders (zoals buikpijn gepaard met koorts, spierpijn, slijmen in de luchtwegen ...) blijft je best weg van het speelveld. Dan zijn er immers risico's aan verbonden. 

“De longen zullen niet optimaal kunnen werken en er is een groter risico op spierblessures", stelt osteopaat Thibaud Geerinckx. Opgelet voor krampen, spierverrekkingen of spierscheuren! Als je daarentegen gewoon verkouden bent of een beetje keelpijn hebt en je de training niet wil missen, houd je dan goed warm en voorzie genoeg laagjes en een nekwarmer! De gouden regel: luister naar je lichaam! "Als je lichaam pijnsignalen doorgeeft, is daar een goede reden voor. Luister naar je lichaam en ga er niet tegenin”, adviseert de osteopaat.

KAN JE GAAN VOETBALLEN ALS JE ZIEK BENT?

Wanneer terug het veld op gaan na je ziekte?

Geef je lichaam voldoende tijd om te herstellen van de ziekte. Er is hier geen gouden regel voor, die tijd zal afhangen van de ziekte in kwestie en jouw herstelvermogen. Luister dus naar je lichaam om het juiste moment te bepalen om terug het veld op te gaan. Onthoud dat je beter enkele dagen afwacht vooraleer je je naar de kleedkamer begeeft bij het kleinste teken van verbetering, zeker als het gaat om een acute ziekte als een griep. En doe het zachtjes aan! Raadpleeg een dokter als je twijfelt of als de symptomen blijven aanhouden. Enkel een dokter zal je kunnen vertellen wat je moet doen om goed te genezen.

Wanneer probeer ik terug te spelen?

Niet-uitputtende lijst van gevallen waarin je kunt voetballen bij ziekte: verkoudheid, niezen, licht geïrriteerde keel of keelpijn, lichte hoofdpijn ...

Niet-uitputtende lijst van gevallen waarin voetballen wordt afgeraden: koorts, zware hoest, intense hoofdpijn, buikpijn, rillingen, spierpijn, oververmoeidheid, bronchitis ...