triatlon

Sport en maagproblemen

.

Veel sporters (vooral duursporters) krijgen te maken met spijsverteringsproblemen: tussen de 30% en 50% van alle sporters heeft hier last van, met hardlopers op kop. Het eerste wat je moet doen, voor je van een willekeurige eetgewoonte verandert, is uitzoeken waar die maagproblemen vandaan komen. Wij geven je enkele tips mee voor een betere werking van je spijsvertering.

Preventief

Verschillende verschijnselen kunnen het veelvuldig voorkomen van spijsverteringsproblemen verklaren:

- Zuurstoftekort van het maag-darmstelsel door een verminderde doorbloeding van het spijsverteringskanaal, omdat er meer bloed naar de spieren gaat (verhoogde behoefte tijdens het sporten).

- Te kort voor het sporten nog gegeten. Daardoor heeft de maag zich nog niet volledig kunnen legen.

- Verkeerd gegeten voor het sporten (te veel koolhydraten in je dieet kan leiden tot darmgisting, en als je in de laatste maaltijd voor het sporten te veel eiwitten en/of vetten binnenkrijgt, vermoeilijkt dat de spijsvertering).

- Verkeerd voedsel tijdens het sporten (te sterk geconcentreerde dranken (hypertone dranken), te koud eten, te veel gedronken).

- Uitdroging.

- Het gebruik van aspirine of ontstekingsremmers voor of tijdens het sporten verhoogt het risico op spijsverteringsproblemen met factor 5.

Je moet ook weten dat voedingsvezels de darmtransit regelen, maar let op dat je hier niet mee overdrijft, want dan bereik je juist het tegenovergestelde effect.

Vervang van tijd tot stond geraffineerde koolhydraten (witte pasta, witte rijst, witbrood...) door volkoren koolhydraten, en voel je vrij om een deel van het zetmeel en eiwitten te vervangen door extra groente en/of fruit. Dat zal je darmtransit zeker bevorderen.

Tijdens het sporten

Zelfs als je alle mogelijke voorzorgen hebt genomen voor het sporten, kan je soms toch nog last krijgen van maag- en darmklachten. Je dieet tijdens het sporten kan een echte vijand worden als je het verkeerd aanpakt.        

-   Zorg ervoor dat je water niet te koud is, want dat kan de darmtransit sterk versnellen en dus ernstige diarree veroorzaken. 15°C lijkt de optimale temperatuur om veilig te drinken.          

-  Als je een sportdrank gebruikt, let dan goed op de dosering. Je moet in de eerste plaats voorkomen dat je drank hypertoon wordt: volg bij een gemiddelde buitentemperatuur de verhoudingen zoals ze door de fabrikant zijn aangegeven, en blijf daar wat onder als het warmer is. Gebruik daarnaast zeker geen energy drinks (niet te verwarren met sportdranken!) als je maagproblemen wilt voorkomen.

Probeer ten slotte regelmatig verschillende dingen uit: wat goed is voor de spijsvertering van de ene sporter is het daarom nog niet noodzakelijkerwijs voor die van een andere. Er zijn grote verschillen tussen sporters, vooral op vlak van gevoeligheid aan gluten en lactose bij een zware of lange inspanning (buiten de dagelijkse voeding dus).

Conclusie

Natuurlijk kan je altijd beter voorkomen dan genezen. Het is daarom belangrijk om te weten waarom je last krijgt van maag- en darmklachten (wat heb je gegeten, in welke omstandigheden krijg je die problemen...) om ze efficiënt te kunnen bestrijden. Die klachten kunnen immers een verder aangename training behoorlijk vergallen!

Ik ben al van jongs af aan sportief en doe al zo'n 5 jaar mee aan triatlons. Ik ben het meest op mijn gemak op de lange afstanden (marathons, IronMan®...). Ik ben bijzonder trots dat ik als eerste Fransman ben geëindigd bij de wereldkampioenschappen 70.3 in september 2017 in de Verenigde Staten. Ik werk naast mijn werk bij Decathlon ook als diëtist en voedingsdeskundige en werk met verschillende sporters samen. Sporten en een goede voeding? Twee (zeer goede) oplossingen om in vorm te blijven!

- Etienne -