Wandelen om beter te slapen

Wandelen om beter te slapen

We slapen gemiddeld anderhalf uur minder dan 50 jaar geleden!

We slapen gemiddeld anderhalf uur minder dan 50 jaar geleden! Heel wat Belgen kruipen rond middernacht in hun bed, en veel mensen klagen ook over slaapproblemen. En dat kan het dagelijkse leven echt zwaar maken. Wandelen, en zeker nordic walken, kan dan een uitstekende remedie zijn en een handig en verkwikkend hulpmiddel om je slaapritme weer helemaal op punt te krijgen.

De gevolgen van slaapgebrek

Slaap je te weinig, dan ziet je lichaam af. Op korte termijn kan je je minder goed concentreren, word je vergeetachtig, reageer je trager en ben je de hele tijd slaperig. Die laatste factor is ook een van de grootste oorzaken van arbeidsongevallen en, erger nog, de eerste oorzaak van verkeersongevallen.

Om niet te spreken van de gevolgen op lange termijn: hart- en vaatziekten, suikerziekte, obesitas, hoge bloeddruk, prikkelbaarheid, hoofdpijn, depressie, schoolmoeheid bij kinderen en professionele problemen bij mensen die werken.

Minder stress, meer slaap... lang leve nordic walking

Net zoals bij elke fysieke activiteit van meer dan een half uur beginnen ook bij nordic walking bepaalde hormonen vrij te komen (endorfines, dopamine, serotonine...). En? Wel, die hormonen hebben een invloed op je stemming, je stresspeil, je angsten en je plezier! Geloof ons, bij elke stap die je zet kikker je wat meer op ... en zo ga je ook beter slapen, kan je lichaam beter recupereren van de dagelijkse vermoeidheid en voel je je weer kwiek.

Je biologische klok weer in gang zetten

Door regelmatig te wandelen zet je je biologische klok ook weer juist. Is nordic walking niets voor jou? Geen nood, gewoon een halfuurtje per dag wandelen is al genoeg om je slaapkwaliteit aanzienlijk te verhogen en bepaalde ziektes te voorkomen.

Pomp je longen vol zuurstof, kies voor nordic walking

Bij Nordic Walking spreek je al je spieren aan, en dat heeft een rechtstreeks effect op je ademhaling. De combinatie van wandelhouding en het gebruik van stokken (zwaaibeweging van de armen, rechte romp, je hoofd geheven) is ideaal om je borst mooi open te zetten. Zo ga je dieper ademen en verbruik je meer zuurstof dan bij een gewone wandeling (gemiddeld 60 % meer). En daar blijft het niet bij! Je doet de sport in de openlucht, een aangename en lichte omgeving die bijzonder rustgevend werkt (en geef toe, een streepje zon kan nooit kwaad).

Het perfecte medicijn tegen stress en slapeloosheid!

Wandelen om beter te slapen

10 Ideeën voor een verkwikkende nachtrust

1. Mijd stimulerende middelen (tabak, alcohol, koffie), zeker op het einde van de dag. 
2. Richt je kamer in als een rustige ontspanningsruimte en verlucht ze regelmatig. 
3. Overdreven actief zijn 's avonds is niet ideaal. 
4. Geef de voorkeur aan rustige activiteiten (muziek, stretching, yoga, meditatie, een goed boek lezen...) 
5. Probeer altijd op hetzelfde tijdstip onder de veren te kruipen. 
6. Een pc, tablet of smartphone voor je gaat slapen is uit den boze. 
7. Eet genoeg, maar met mate om je spijsvertering niet te overbelasten. 
8. Laat je lichaam je vertellen wanneer het tijd is om onder de wol te kruipen (geeuwen, zware oogleden). 
9. Een goed bed is onmisbaar. 
10. En vooral, wandel elke dag!