KANTVISSEN: HAAL HET BESTE UIT DE NACHT

De zomer is het seizoen bij uitstek om te gaan nachtvissen, want de vissen zwemmen dan dicht bij de kust, de temperaturen zijn aangenaam en vaak heb je wat vakantie in het vooruitzicht. Bovendien kan je aan grote delen van de kust gaan nachtvissen, waardoor je nog meer mogelijkheden hebt. Hier vind je onze tips om 's nachts te gaan kantvissen.

tb-peche-nocturne

TECHNIEKEN OM 'S NACHTS TE VISSEN

Er zijn meerdere efficiënte methodes om 's nachts een vis aan de haak te slaan. Vissen met de vaste lijn is uiteraard simpel en doeltreffend. Zoek je vissen die op de bodem zwemmen, dan is ook bodemvissen met vastgezette lijn een goede optie in dit seizoen. Ook statisch vissen van op de kant met een dobber werkt erg goed in dit seizoen. Het is bovendien een erg veelzijdige vistechniek waarmee je in alle waterlagen kunt vissen, van het oppervlak tot de bodem. 

 

#Tip van Caperlan

Gebruik geen hoofdlamp om naar de zee te kijken. De lichtbundel kan ervoor zorgen dat de vissen wegvluchten. Met uv-verlichting, zoals een Moon Concept-lamp, kun je je montages maken en je materiaal terugvinden zonder op te vallen. 

Wat je materiaal betreft, het is perfect mogelijk om met eenvoudig materiaal toch efficiënt te vissen. Een set met veelzijdige molen en enkele gemonteerde lijnen geeft je de mogelijkheid om snel te beginnen vissen.

Om 's nachts gemakkelijker te zien of je beet hebt, kan je dobbers met een afneembare antenne gebruiken en deze vervangen door lichtstaafjes. 

vlotter fluorescerende

Verlichte structuren vormen uitstekende visplekken, omdat de vissen aangetrokken worden door het licht in deze zones.

visvangst-nacht-ponton-zee

WAAR VISSEN?

Van op een oever? Van op een ponton? Van op een dijk? Er zijn zoveel goede plekken die je zeker kunt overwegen als je er 's nachts op uit trekt. Ze zijn in het algemeen goed ingericht en je kunt je er gemakkelijk installeren met je vismateriaal. Gelieve die visstekken te respecteren en ze bij vertrek even netjes achter te laten als je ze hebt aangetroffen. In sommige havensteden kan er een specifiek reglement gelden voor vissers. De havenmeester zal je daar met plezier meer info over geven.

VISMETHODE

Vis eerst op de bodem, en haal de dobber geleidelijk naar boven als je geen aanbeten krijgt. 

Op die manier kun je alle waterlagen verkennen, totdat je actieve vissen vindt. Om de diepte van je lijn aan te passen, dien je met de positie van de dobberstopper te spelen, afhankelijk van de gewenste diepte. 

Werp de lijn soepel uit als je met zacht aas vist, zoals halfzachte wormen of garnalen. Als je op lange afstand wil uitwerpen, kies dan eerder voor stevig aas, zoals pindawormen, ringwormen of zelfs krabben.

OP WELKE VIS KUN JE 'S NACHTS VISSEN?  

's Nachts kun je een breed scala aan vissoorten proberen te vangen. Met een lijn met een simpele zeeworm als aas kun je vissen op zeebrasem (zeekarper, goudbrasem), zeebaars (zeewolf) of, als je met de diepte van je lijn speelt, ook op platvis zoals schar en tong. 

zeevissen-ponton-zaklamp

Nachtvissen zorgt ook voor een speciale beleving en geeft je specifieke ervaringen mee. Aarzel niet om deze te delen via de commentaren met de hashtag #Caperlan.

Tot binnenkort aan de waterkant!