Vind de antwoorden in onze
Veelgestelde vragen
Bel ons: 02/208.26.60
Van maandag tot vrijdag van 8u00 tot 20u00. Zaterdag van 9u00 tot 19u00.Live chat
Neem contact op met je winkel
Zoek de dichtstbijzijnde winkel
Vind de antwoorden in onze
Veelgestelde vragen
Bel ons: 02/208.26.60
Van maandag tot vrijdag van 8u00 tot 20u00. Zaterdag van 9u00 tot 19u00.Live chat
Neem contact op met je winkel
Zoek de dichtstbijzijnde winkel
Sustainable Development Leader Decathlon Belgium
“ De engagementen van Decathlon tegenover onze planeet zijn amibitieus en motiveren onze collega's om ons bedrijf richting een circulaire economie met strenge klimaatdoelstellingen te evolueren. Dit is een oefening die allesbehalve makkelijk is voor een grote multinational, maar we zijn vastberaden.
Bij Decathlon België zetten verschillende sportieve collega's hun schouders onder tal van inspirerende initiatieven. We leggen de focus op klimaatacties (tegen de opwarming van de aarde) en de leefbaarheid van onze planeet (vervuiling, plastic,...). Want met smog, plasticvervuiling en verminderde biodiversiteit wordt het moeilijk leven, laat staan sporten. ”
Als wereldwijde fabrikant en retailer van sportkleding, dragen we de grote verantwoordelijkheid onze CO2 uitstoot te verminderen in lijn met de wetenschappelijke aanbevelingen. Het is onze ambitie om mee te garanderen dat we de opwarming van de aarde beperken tot 1,5°C. Om onze klimaatacties en -doelstellingen te laten bepalen werken we samen met een onafhankelijke organisatie, Sience Based Target. Samen met hen zijn we tot 6 klimaatdoelstellingen gekomen.
Onze klimaatdoelstellingen zijn dan misschien ambitieus, maar ze zijn vooral realistisch. In al onze projecten blijven we bewust zoeken naar een evenwicht tussen ecologisch verantwoord ondernemen, innovatie en economische groei.
100% van de Belgische Decathlon vestigingen werken volledig op hernieuwbare energie.
100% van onze toeleveranciers werken op hernieuwbare energie.
Al onze nieuwe producten worden ecologisch ontwikkeld en geproduceerd, we kiezen altijd voor biologisch katoen en gerecycleerd polyester.
We halveren onze CO2 -uitstoot in België door te kiezen voor alternatieve aan huis leveringen en winkelbevoorrading. Luchttransport is uitgesloten.
Circulaire economie maakt deel uit van ons businessmodel. We zetten in op tweedehandsverkoop.
We stimuleren klanten en collega’s om te kiezen voor groen transport.
Naast onze klimaatacties zetten we 100% in op het reduceren van plastics. We voorkomen verspilling door verantwoordelijk te blijven voor de volledige levenscyclus van al onze producten.
Wanneer een product naar ons terugkeert, vermijden we dat het op het containerpark of in de natuur terechtkomt. We maken de switch naar een circulaire economie. Daarbij focussen we op Repair, Reduce, Re-use, Recycle et Refuse.
Naast het aanbieden van kwalitatieve sportproducten, zetten onze Decathlon-teams zich ervoor in om die producten te ontwerpen op een manier die respectvoller is voor het milieu, de planeet en dus de omgeving waarin we sporten. Om hier in te slagen zetten we in op eco-design van onze producten.
Door onze klimaatdoelstellingen in ons bedrijfsmodel te integreren willen we duurzame intiatieven van onze medewerkers stimuleren. Enkele spontane projecten die vanuit onze teams zijn ontstaan zijn de volgende: platformen om het hergebruik van sportproducten mogelijk te maken, het opnieuw verkopen van tergebrachte producten zoals in Evere of Charleroi, evenementen rond tweedehands producten in Luik of donaties in tal van winkels.
Decathlon Circular
We kopen je fiets. We geven het een nieuwe leven. En wij verkopen het in onze winkels, met garantie.
Lees meerDecathlon Tweede Hands
Wil je sportmateriaal dat je niet meer gebruikt verkopen? Ben je op zoek naar sportmateriaal aan een aantrekkelijke prijs? Geniet van ons aanbod op ons tweedehandsplatform.
Lees meerDecathlon koopt jouw zonne-energie
Je stroomoverschotten omruilen tegen sportmateriaal? Perfect mogelijk, want wij willen jouw stroom gebruiken in onze filialen!
Lees meerWaarom weggooien als we het nog kunnen herstellen? De afgelopen jaren werden zo’n 15.000 kledingstukken en sportmateriaal teruggebracht naar onze winkels. Daarvan konden makkelijk 9.000 stuks hersteld worden.
Bij Decathlon moedigen we onze klanten en onze medewerkers aan om waar mogelijk die producten te repareren. Door jezelf of door ons, maar altijd met onze hulp.
Onze techniekers staan klaar om je fiets te herstellen en te onderhouden.
Ik maak een afspraakOntdek onze YouTube video tutorials en ga zelf aan de slag!
Ontdek ze hierOmdat we niet houden van verspilling geven we onherstelbare, teruggestuurde of teruggebrachte producten een tweede leven. Hiervoor doen we beroep op tal van lokale partners en recyclage projecten met een sportieve focus.
Tijdens de COP21 in 2015 in Parijs bereikten de staten overeenstemming over een doelstelling om de CO₂-uitstoot te verminderen, waardoor het mogelijk wordt de klimaatverandering in 2070 tot 2 °C te beperken en de inspanningen voort te zetten om de toename te beperken tot 1,5 ° C.
Vier organisaties (WWF, Carbon Disclosure Project, United Nations Global Compact, World Resources Institute) hebben het Science Based Target-initiatief opgericht. Het doel is om bedrijven te helpen doelstellingen vast te stellen die consistent zijn met de koolstofvermindering van de economie die door het IPCC worden aanbevolen met behulp van een gedefinieerde methodologie. Dit initiatief beoordeelt en valideert de doelstellingen van bedrijven.
Om deze validatie te verkrijgen, moeten bedrijven hun doelstellingen en actieplan voorleggen aan een panel van deskundigen die verantwoordelijk zijn voor het al dan niet valideren van de doelstelling zoals afgestemd op het 2 °C-traject. De methode is nu afgestemd op het traject van 1,5 ° C.
Science-Based Target is een recent initiatief: vandaag zijn er wereldwijd 911 bedrijven betrokken.
Bij DECATHLON is het tevreden of tevreden: in de winkel of op internet hebben onze klanten de mogelijkheid om hun product naar ons terug te sturen als ze er niet helemaal tevreden mee zijn. Maar wat doen we met al deze producten?
Als een product aan ons wordt geretourneerd voor een kwaliteits- of veiligheidsprobleem, wordt het doorgegeven aan onze ontwerpteams zodat ze het probleem kunnen analyseren en het product kunnen verbeteren.
Als een product wordt geretourneerd voor een maatprobleem, wordt het meestal weer op de plank gezet om te worden verkocht.
Persoonlijke beschermingsmiddelen (fietshelmen, skihelmen, enz.) Moeten na terugkeer worden vernietigd om de veiligheid van de gebruiker niet in gevaar te brengen.
Voor alle andere retourzendingen - defecten, producttests ... - is er geen regel: alles hangt af van de wil van de winkel! Als er vandaag lokaal in de winkel nog geen oplossing is, komen deze producten in de container terecht.
Maar de dingen beginnen te veranderen. Er zijn initiatieven in ontwikkeling, zoals de tweedehandsverkoop van deze producten. Lokaal experimenteren medewerkers met het repareren of upgraden (recyclen, etc.) van de producten. Onze ateliers zijn al meer dan 30 jaar de belangrijkste spelers in reparatie!
En zelfs als het product geen marktwaarde heeft, is het mogelijk om het aan verenigingen te schenken of te gaan herwarderen binnen een recyclage stroom tot nieuwe grondstof.
We werken met 1347 leveranciers (rank 1 en 2) in 47 landen.
In elk van deze landen zijn de nationale normen en voorschriften met betrekking tot gezondheid, veiligheid, arbeidswetgeving en milieueffecten verschillend.
In dit verband is het onze verantwoordelijkheid ervoor te zorgen dat al onze leveranciers voldoen aan lokale voorschriften en internationale normen.
Om dit te doen, voeren Decathlon medewerkers, die zijn aangeworven uit de productielanden regelmatig audits uit in de fabrieken, om te zorgen voor eerbiediging van de mensenrechten, de gezondheid en veiligheid van werknemers, respect voor het milieu of zelfs strijd tegen corruptie.
Wil je meer informatie over de gedragscode die
we delen met onze leveranciers?
developpement-durable.decathlon.com
> Sectie "Documenten en rapporten"
Onze Decathlon-producten worden vervaardigd in 47 landen over de hele wereld.
Om technische producten tegen prijzen en in volumes aan te bieden, waardoor ze voor het grootste aantal toegankelijk zijn, komen onze leveranciers en partners uit verschillende continenten.
* CEI: Gemeenschap van onafhankelijke staten
Alle
cijfers zijn geldig op 31/12/2018
81% van de impact van Decathlon op het milieu komt van onze producten - van de ontginning van grondstoffen, via hun fabricage, hun gebruik tot het einde van hun levensduur. Hier ligt dus onze verantwoordelijkheid ...
Het doel van deze aanpak is om de milieu-impact van een product op één of meer fasen van zijn levenscyclus te verminderen door de kwaliteit en prestaties van zijn gebruiksfuncties te behouden of zelfs te verbeteren. Hoe? Door het gebruik van hernieuwbare en gerecyclede materialen, de implementatie van minder vervuilende verfprocessen of het repareren van producten.
In 2019 profiteren meer dan 400 Decathlon-producten van een eco-design benadering.
Sinds 2018 is het de bedoeling van DECATHLON om het plezier en voordelen van het beoefenen van sport voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk te maken. Ons huidige bedrijfsmodel is gericht op het aanbieden van aantrekkelijke en technische sportproducten tegen de scherpste prijzen, om voor een zo groot mogelijk aantal toegankelijk te zijn.
We zijn ons bewust van de inspanningen die we moeten leveren om een duurzamer model te ontwikkelen, in de richting van een circulaire economie. Dit is vandaag nog niet het geval, ook al dragen bepaalde initiatieven hieraan bij, zoals de Trocathlon, de verkoop van tweedehandsproducten of het gebruik van gerecyclede materialen in onze producten die profiteren van een eco-design benadering.
We werken ook aan het verminderen van de CO2-uitstoot per verkocht product, om onze impact te verminderen.