Hockeystick voor expert volwassenen low bow 95% carbon FH995 grijs geel

€15000
€20000 -25%
Vanaf 1/7/2024 en zolang de voorraad strekt
Ref. : 8827876

Voor gevorderde hockeyspelers op zoek naar een maximaal wendbare low bow-stick met power, dankzij de 95% carbon

Een Korok-hockeystick voor experts. Een hockeystick gebruikt door onze internationale atleten: Laura Nunnink, Jill Boon, Berta Bonastre, Thomas Briels, Victor Wegnez en Victor Charlet

Kleur: Staalgrijs / Pastelgeel / Magnolia

  • 36,5" Niet online beschikbaar
  • 37,5" Niet online beschikbaar
  • 38,5" Niet online beschikbaar

Onze diensten:

  • Gratis afhaling in de winkel
  • Gratis levering
  • Gratis retour tot 365 dagen na aankoop
  • Minimum 2 jaar garantie

Productvoordelen

Richtingcontrole

De low bow biedt meer controle bij dribbelen, pushen en 3D-spel dan de mid bow

Kracht

Onder de low bows (krachtige push) biedt een stick met 95% carbon meer power

Balgevoel

Stijve stick, voor extra precisie

Wendbaarheid

Low bow van 24 mm/250 mm en balanspunt op 390 mm, voor vlotter 3D-spel

Trillingsdemping

De stijfheid van carbon wordt gecompenseerd door het PE-EVA-schuim onder de grip

Ergonomische greep

Piqué grip uit PU, voelt comfortabel aan, diameter shaft 30 mm (grip)

Stevigheid

95% carbon en 5% aramide, om langer mee te gaan

Technische informatie

Samenstelling

95% carbon, 5% aramide

Kromming en gewicht

low bow; curve location: 250 mm; kromming: 24 mm; gewicht: 550 g +/- 20 g; balanspunt 380 mm

Gedetailleerde beschrijving

12K 800 tex carbonvezel van Japanse oorsprong (Toho Tenex) en 1080 tex glasvezel bovenop elkaar. Holle structuur met twee channels. Aramide in de haak. Dunne shaft voor een goed handelbare en wendbare stick. Haak met een hoek van 45° voor de wendbaarheid. Dunne haak en toe voor de wendbaarheid. Laagje van 1 mm polyethyleen-ethyleenvinylacetaat (PE-EVA) onder de grip om de trillingen te dempen. Piquégrip uit polyurethaan van 1,8 mm dik, om aangenaam in de hand te liggen. Lengte shaft: 42 cm.

Gedetailleerde beschrijving (vervolg)

Totale diameter shaft 31 mm om goed in de hand te liggen. Breedte en omtrek van de shaft op 47 cm van de eindkap: 3,7 cm / 10 cm.

Goedgekeurd door onze atleten

Laura Nunnink [speelster bij de Nederlandse nationale ploeg, Europees kampioen in 2017, 2019 en 2021, vice-olympisch kampioen in Rio, olympisch kampioen in 2020 en speelster bij HC Den Bosch (Nederland)], Jill Boon [voormalig kapitein en 302 caps bij de Belgische nationale ploeg, olympische deelname (Londen 2012), speelster bij de Royal Racing Club de Bruxelles (België)]; Berta Bonastre [voormalig speelster bij de Spaanse nationale ploeg, bronzen medaille op de wereldbeker van 2018 en het Europees kampioenschap van 2019, olympische deelnames (Rio 2016 - Tokio 2020)

Goedgekeurd door onze atleten (vervolg)

Terrance Pieters [speler bij de Nederlandse nationale ploeg en speler bij Kampong (Nederland)], Victor Charlet [kapitein van de Franse nationale ploeg, speler bij de Waterloo Ducks (België), wereldbeker 2018, 2023] en Mattéo Desgouillons [speler bij de Franse nationale ploeg, speler bij La Gantoise (België), wereldbeker 2023]

Van welk materiaal is een stick gemaakt?

Oorspronkelijk waren hockeysticks volledig van hout (es, moerbei), maar tegenwoordig zijn de meeste (en dan vooral de meer technische sticks) gemaakt uit composietmaterialen (glasvezel, carbonvezel en aramidevezel; Kevlar is overigens een merknaam voor een soort aramide). Er zijn dus sticks in 100% hout, in hout verstevigd met glasvezel, in 100% glasvezel, in glasvezel met een bepaald % carbon, dat mettertijd toeneemt

Van welk materiaal is een stick gemaakt? (vervolg)

(vaak met 5-10% aramide bij een heel hoog carbongehalte).

Welke invloed hebben de materialen op het gebruik?

Glasvezel is harder, stijver, lichter en slijtvaster dan hout. Je hebt meer slagkracht, maar minder balcontrole en de stick voelt stugger aan. Carbon is nog lichter en stijver, waardoor je nog meer kracht kunt zetten maar de bal nog minder goed te controleren is. Je moet de techniek dus al goed beheersen. Aramide wordt gebruikt als aanvulling op carbon, in de shaft om trillingen te dempen en/of in de haak omwille van zijn hoge slijtvastheid.

Hoe wordt een stick in composiet gemaakt?

Een stick in composietmaterialen bestaat uit verschillende vezellagen die gewikkeld zijn rond een holle kern, die op zijn beurt is onderverdeeld in een of meer overlangse holle kanalen. De materiaalmix, het aantal vezellagen en de opbouw van de kern verschillen naargelang het deel van de stick en van stick tot stick. Het percentage carbon alleen geeft dus uiteindelijk heel weinig informatie over de gebruikseigenschappen van de stick.

Welke samenstelling kiezen?

Voor kinderen die starten met hockey is hout de beste keuze. Naarmate ze beter leren spelen, kunnen ze overstappen op glasvezel en vervolgens op sticks met een redelijk carbongehalte. Beginnende volwassenen kunnen meteen kiezen voor een stick in glasvezel. Gevorderde en ervaren spelers kiezen een carbongehalte dat is aangepast aan hun speelstijl (gewenste balans tussen controle en power).

Wat is de kromming van een stick?

Een hockeystick is nooit recht, er zit altijd een kromming in ('bow' in het Engels). De kromming wordt gekenmerkt door zijn maximale hoogte (de maximale verticale afstand tussen de stick neergelegd op een vlakke ondergrond en die ondergrond) en door de plaats van die maximale hoogte, gemeten vanaf de krul (curve location genoemd).

Wat is de kromming van een stick? (vervolg)

Traditioneel hadden hockeysticks een kromming van ongeveer 15 mm, in het midden van de stick.

Soorten kromming

Men spreekt van "standard bow" (bow betekent kromming) wanneer de kromming 17 tot 20 mm bedraagt en het hoogste punt daarvan op 300 mm ligt. Een "mid bow" stick heeft doorgaans een kromming van 23 tot 24 mm met het hoogste punt op 300 mm. Bij een "low bow" stick is dat meestal resp. 24 tot 25 mm en 250 mm. En bij een "extra low bow" stick resp. 24 tot 25 mm en 200 mm.

FIH-norm voor de kromming

Volgens de FIH-normen moet de kromming van een hockeystick zich op minstens 200 mm van de krul bevinden. De maximale reglementaire kromming bedraagt 25 mm.

Welke kromming kiezen?

Voor beginners is een standard bow de beste keuze. Een gevorderde of expert speler die in hoofdzaak de bal wil controleren, passes geven of shooten, zal een mid bow kiezen. Een expert speler die houdt van dribbelen, 3D-technieken en snelle bewegingen met een perfecte balcontrole zal een low bow kiezen. Voor drag flicking kies je een extra low bow.

Hoeveel weegt een stick?

De meeste sticks voor volwassenen (maten 36.5" en 37.5") wegen tussen 520 en 580 g. Kindersticks beginnen bij 400 g. Houd er rekening mee dat er 20 tot 30 g verschil kan zitten tussen sticks van eenzelfde model vanwege het gebruikte fabricageprocedé.

FIH-norm voor het gewicht

Volgens de FIH-normen mag een veldhockeystick maximaal 737 g wegen. De meeste sticks voor volwassenen (maten 36.5" en 37.5") wegen tussen 520 en 580 g. Kindersticks beginnen bij 400 g. Houd er rekening mee dat er 20 tot 30 g verschil kan zitten tussen sticks van eenzelfde model vanwege het gebruikte fabricageprocedé.

Waarom is de balans belangrijk?

Bij gelijk gewicht is de verdeling van de massa in de stick bepalend. Het balanspunt is het zwaartepunt van de stick, gemeten vanaf het uiteinde van de haak. Ligt de balans eerder richting grip, dan zal de stick licht aanvoelen. Hierdoor is hij wendbaarder. Ligt de balans meer naar de haak toe (men zegt dan van de stick dat hij kopzwaar is), dan krijg je de indruk dat je een wat zwaardere stick in handen hebt. Je kunt er dus harder mee slaan.

Welk gewicht/balanspunt kiezen?

Verkies je wendbaarheid, kies dan een lichte stick met hoog balanspunt. Wil je eerder power bij het slaan, ga dan voor een zware stick met laag balanspunt.

Welke maat kiezen?

De maat van een stick wordt uitgedrukt in inch ("). 1" = 2,54 cm. Voor volwassenen is de standaardmaat 36.5". Sommige modellen vind je ook in 37.5" of 38.5", een maat die wat meer slagbereik en power geeft. Die sticks zijn vooral bedoeld voor topspelers. Spelers groter dan 1,80 m kunnen gaan voor een stick van 37.5" of 38.5", zolang de andere kenmerken (samenstelling, kromming, ...) maar aangepast zijn aan hun technische vaardigheden.

FIH-norm voor de maat

Volgens de FIH-normen mag een hockeystick niet langer zijn dan 41" (105 cm).

Algemeen advies bij het kiezen van een stick

De stick die bij jou past, is de stick met de juiste combinatie van lengte, samenstelling (en binnenstructuur), kromming, gewicht en balanspunt.

Ontwikkeling

Deze stick werd ontwikkeld door ons productontwikkelingsteam, stuk voor stuk enthousiaste hockeyspelers (productmanagers, designers, ingenieurs, modelmakers, stilisten, prototyping en labmedewerkers), in samenwerking met onze atleten (zoals Jill Boon, Berta Bonastre, Laura Nunnink, Manuela Urroz, Thomas Briels, Victor Wegnez, Terrance Pieters, Victor Charlet en Mattéo Desgouillons)

Ontwikkeling (vervolg)

Spelers van onze partnerclubs of hockeycommunity, onze Decathlon-specialisten in R&D en in de industriële verwerking van composietmaterialen en een van de twee grootste stickfabrikanten ter wereld.

Informatie

De hier vermelde informatie is afkomstig van de fabrikant of door ons vastgesteld op basis van stalen van de fabrikant.

Segment

volwassene / expert / low bow / 80-100% carbon

Maten

36,5 |37,5 | 38,5 |

Garantie

2 jaar

Overige informatie

Samenstelling

As 95% Koolstof, 5% Aramide Grip 100% Polyurethaan

VOORRAADADVIES

Verwijder het zand dat eventueel aan de stick kleeft. Schoonmaken met een vochtige doek. Ontstof en ontvet je grip indien nodig.

TESTS

Al onze sticks worden uitvoerig getest, zowel in het lab als in echte speelomstandigheden, door ons vaste testerspanel.

Goedgekeurd door

Jill Boon (België), Lucie Breyne (België), Tiphaine Duquesne (België), Judith Vandermeiren (België), Berta Bonastre (Spanje), Manuela Urroz (Chili), Laura Nunnink (Nederland), Esme Burge (Engeland), Thomas Briels (België), Victor Wegnez (België), Terrance Pieters (Nederland), Victor Charlet (Frankrijk) en Mattéo Desgouillons (Frankrijk)

ONDERHOUDSADVIES

Niet wassen

Niet bleken

Mag niet in de droogtrommel

Niet strijken

Niet droogreinigen

Gebruikersbeoordelingen

Vraag & antwoord