Wat doen we om onze ecologische voetafdruk te verkleinen?
We dragen zorg voor onze planeet om ons natuurlijk speelterrein te behouden en bij te dragen tot het plezier van wandelen.
Bij het verven van textiel wordt enorm veel water verbruikt en komt het afvalwater van de verfbaden in het milieu terecht. Om die milieu-impact te verkleinen, gebruiken we de spinbad-methode (ook wel 'dope dyed' genoemd), waarbij de kleurstoffen al tijdens het spinnen aan het garen worden toegevoegd. Spinpad-verfprocedé
Onze milieu-impact
Op een schaal van A tot E kreeg deze jas score A.
De milieu-impact van onze artikelen wordt berekend voor de hele levenscyclus ervan. Elk artikel krijgt een score zodat je in een vergelijking tussen gelijkaardige artikelen (T-shirts, broeken, rugzakken enz.) de modellen met de beste milieuscore het snelst herkent.
Decathlon past deze milieulabeling vrijwillig toe.
Waterdichtheid van het kledingstuk
Dit kledingstuk werd gedurende een uur getest onder een douche van 60 l water/m²/uur. Die test bootst een gemiddelde regenbui na. De stof van deze jas is waterafstotend, dat wil zeggen dat druppels er zo vanaf glijden. De stof neemt dus geen water op en blijft licht en ademend. Een stof wordt waterafstotend door de buitenkant ervan te behandelen. Bovendien hebben we de naden die het meest worden blootgesteld aan regen waterdicht gemaakt.
Hoe onderhoud je de waterdichtheid van je jas?
Om kleding waterdicht te houden, moet je geregeld het waterafstotend vermogen van de stof reactiveren. We raden aan dit te doen om de drie wasbeurten, of na een tiental keer dragen in de regen. Je kunt deze jas gemakkelijk opnieuw waterafstotend maken met warmte: stop hem kort in de droger of blaas er even met een haardroger over. Als je hem wast, is het heel belangrijk dat je overvloedig laat spoelen. Je vindt al onze tips in de onderhoudshandleiding.
Meting van de waterdichtheid, uitgedrukt in mm of in Schmerber
De mate waarin een stof bestand is tegen waterdruk wordt uitgedrukt in mm waterkolom (test gebaseerd op de norm ISO 811). Hoe hoger de druk, hoe beter waterdicht de stof is. Een stof met een waterdichtheid van 2.000 mm is dus bestand tegen de druk die wordt uitgeoefend door 2.000 mm water.
Ademend vermogen van de stof
Om te weten of een stof ademt, meet men de waterdampweerstand of RET (test gebaseerd op de norm ISO 11092). Hoe lager die weerstand, hoe beter de stof de door het lichaam geproduceerde damp laat ontsnappen en hoe beter de stof dus ademt.
- RET < 9 = extreem ademende stof
- 9 < RET < 12 = zeer goed ademende stof
- 12 < RET < 20 = ademende stof
- RET > 20 = stof die weinig of niet ademt
Hoe kies je een regenjas op basis van je gebruik en sportieve inspanning?
Bij een sportieve inspanning transpireer je. Veel of weinig, dat hangt af van de intensiteit en duur. Als de stof onvoldoende ademend is voor je inspanning, condenseert die transpiratiedamp tegen de binnenkant van je jas. Daardoor voelt de binnenkant van je jas nat aan: niet van de regen die door de stof dringt, maar van de transpiratiedamp die condenseert. Je moet dus een regenjas kiezen volgens het soort inspanning. Deze jas is geschikt voor een wandeling van twee uur aan 5 km/u.
Aanbevolen aanvullende artikelen
De Raincut-regenbroek die je benen beschermt, zodat je een compleet pak hebt dat uiterst doeltreffend beschermt tegen wind en regen. Voor deze overbroek zijn we vanaf 2019 ook gestart met de milieuvriendelijker verfmethode!
Garantie
Op onze wandeljassen krijg je 2 jaar garantie.
Ons engagement? We ontwikkelen voor jou een duurzaam product dat je tijdens elke wandeling in de natuur kunt dragen. Want we houden het meest van dingen met een verhaal, dingen die al heel wat hebben meegemaakt en nog veel zullen beleven!