American football ballen

Ballen voor American football

Ontdek de ballen voor American Football van ons eigen merk Kipsta of van het legendarische merk Wilson, dat als sinds jaar en dag de officiële American Football-bal levert van de NFL.
Skip categories and go to listing products Skip categories and go to filters
€2995 −16%
€2495
*Van ‪10/9/2023‬ tot ‪25/7/2025‬
4.7/5 Op basis van 363 Beoordelingen in de winkels en online

Alles wat je nodig hebt om American Football te spelen


Het allerbelangrijkste is de American Football. Een American Football - ook wel pigskin genoemd in Amerika - is een ovaalvormige bal gemaakt uit polyurethaan en met veters in reliëf om de nodige grip te bieden en de bal extra spin te geven in zijn vlucht. Onze Kipsta-bal voor American football is ideaal voor beginners tot meer geoefende American Football spelers. Bij Decathlon kun je uiteraard ook een American Football kopen van het merk Wilson zoals de grootste spelers uit de NFL gebruiken. Een American Football bal is niet geschikt voor slijtende ondergronden of om in het water te spelen.
Naast een American Football bal kan je bij Decathlon ook American Football handschoenen kopen, net als American Football shirts, broeken, helmen tot zelfs petjes van je favoriete NFL-team.


Hoe moet je een American Football oppompen?


Voor optimale passes raden we aan om de bal niet te hard op te pompen. Je kan de bal oppompen met een klassiek handpompje met naald of met een compressor.


Hoe kies je de juiste maat van je bal voor American football?


Kinderhanden zijn kleiner dan die van volwassenen. Logisch dus dat er American Football ballen in verschillende maten zijn. Kies een bal die is aangepast aan de handgrootte:

  • - een Pee Wee-bal voor kinderen van 6 tot 9;
  • - een Junior-bal voor kinderen van 10 tot 12;
  • - een Youth-bal voor jongeren van 12 tot 14 jaar;
  • - en vanaf 14 jaar kan je een bal in de officiële maat kiezen.


De officiële American Football van Wilson


Elke kick, snap, en touchdown in de NFL is gespeeld met een Wilson. Oefen net als je sporthelden met de NFL Duke Replica wedstrijdbal. Hij wordt geleverd in een high performance composiet, die het originele spelgevoel evenaart. Officiële voorgeschreven maat voor High School en College American Football, ideaal voor de leeftijd van 14 jaar en ouder;


  • - Gebouwd om zo dicht mogelijk bij de echte Duke te komen, met een vergelijkbare look en prestaties, en geüpdatet met het rode, zilveren en blauwe NFL Shield;
  • - De verhoogde veters geven je vingers sterkere grippunten waardoor je meer controle hebt, maar ook gemakkelijker nauwkeurig kan gooien;
  • - Een dikkere 1.2mm EVA-schuimlaag net onder de buitenskin van de bal geeft het een zachte greep;
  • Wilson is de officiële American Football bal van de NFL, en de enige officiële American Football bal in de geschiedenis van de leagues, een traditie die sinds 1941 van generatie op generatie wordt doorgegeven.


Wat is het verschil tussen een American Football en rugbybal?


Een American Football en een rugbybal lijken qua vorm en grootte behoorlijk op elkaar. Het verschil tussen de twee zit ‘m in de uiteinden. De football heeft uiteinden die in een punt uitlopen, terwijl de rugbybal vlakke uiteinden heeft. De uiteinden van deze ballen maken een belangrijk verschil in hoe ze door de lucht bewegen. De American football heeft een meer gestroomlijnd ontwerp en heeft daardoor minder weerstand, waardoor de bal gemakkelijker door de lucht beweegt. Een rugbybal draagt meer weerstand in de vlucht en is ook meer geneigd om te tuimelen.
De verschillen zijn gebaseerd op de manier waarop de twee sporten worden gespeeld. Bij rugby zijn de passes over het algemeen korter en worden ze onderhands uitgevoerd. Bij American Football zijn de voorwaartse passes van een quarterback cruciaal in het spelverloop van een wedstrijd. De optimale manier om een football te passen is een bovenhandse beweging die een "spiraal" creëert zodat de bal stabieler “reist”. Het stelt sommige spelers in staat de bal zelfs 70 meter of meer ver te gooien!


Waarom heet de sport American Football? En waarom is de ‘football’ ovaal?


American Football. Het klinkt misschien wat raar voor een sport die voornamelijk met de handen wordt gespeeld. Het is niet echt bewezen waarom de term Football wordt gebruikt, maar omdat American Football in de begindagen (vanaf 1896) vooral een spel was van rennen en trappen, met een sterke nadruk op trappen (en zelfs een ronde bal), moeten we niet ver gaan zoeken. Bovendien is American Football voortgekomen uit “rugby football”, dat zelf is voortgekomen uit voetbal (of “association football”).
Waarom kreeg de bal dan een ovale vorm? Omdat doorheen de jaren de voorwaartse pass steeds belangrijker werd in het American Football en dus kreeg de bal ook een smaller ontwerp, zodat het gestroomlijnd was om het gooien, vangen en vasthouden gemakkelijker te maken. Meteen enkele leuke weetjes voor je teamgenoten!


Hoe wordt American Football gespeeld?


Op een American Football veld staan - net zoals op een voetbalveld - 11 spelers tegenover elkaar. Maar het wordt helemaal anders uitgevoerd. Een team bestaat uit 46 spelers, die in drie groepen zijn in te delen: aanval (offense), verdediging (defense) en special teams.(voor field goals of kick-offs). Deze groepen mogen niet samen op het veld staan. Als het ene team mag aanvallen moet de tegenstander verdedigen en vice versa. Spelers specialiseren zich meestal in een specifieke positie in aanval of verdediging en worden zeer zelden ergens anders ingezet. Daarom wordt bij balbezit of balverlies het hele team vervangen. Een quarterback is cruciaal voor de aanval van een team, hij verdeelt het spel en is dan ook één van de meest populaire figuren in de sport.


Het speelveld is 100 yards lang, met aan beide uiteinden een 'endzone' van 10 yards, waarin teams touchdowns scoren. Het ultieme doel van de offense (aanvallers) is om de endzone van de tegenstander (defense-verdedigers) te bereiken en dus een touchdown te vieren. Er staan ook twee hoge doelpalen (vergelijkbaar als in rugby) aan beide uiteinden van het veld. Die dienen als doelwit voor kickers, die een extra punten kunnen toevoegen aan de score na een touchdown.


Kan je nog volgen? Er komt wel nog wat bij kijken, maar als je graag meer te weten komt, contacteer ons gerust of ga eens te rade op het internet, of zelfs bij een Belgische American Football club.


Kan je American Football in België spelen?


Ja, in België kan je American Football spelen. De Belgian American Football League (BFL) is lid van de European Federation of American Football (EFAF) en organiseert de Belgische competities bestaande uit twee conferenties: de Flemish American Football League (FAFL) en de Ligue francophone de football américain de Belgique (LFFAB).Op het einde van het seizoen wordt de Belgian Bowl gespeeld. Dan nemen de twee beste teams uit België het tegen elkaar op. American Football is misschien niet zo populair in Europa als in Amerika, toch telt ons kleine land heel wat liefhebbers en tal van georganiseerde clubs.


De ongeziene populariteit van de sport


De finale van het American Football-seizoen is het best bekeken eendaagse sportevenement ter wereld, met alleen al in de VS meer dan 100 miljoen kijkers. Een heus spektakel en een hoogdag voor de Amerikaanse sportliefhebber. De wedstrijd wordt elk jaar in februari gespeeld door de kampioenen van de AFC en de NFC leagues. De winnaar kroont zich tot de NFL-kampioen (National Football League) en mag zich dus een jaar lang het ultieme American Football team noemen.


Laat ze kiezen