Bushcraft

Bushcraft

Solognac, het bushcraftmerk van DECATHLON, introduceert zijn technische producten en accessoires om goed uitgerust op pad te gaan. Deze nieuwe reeks is ontworpen om toegankelijk te zijn, maar toch zeer resistent. We garanderen een zeldzame prijs/kwaliteit. Bivak, kamperen, leven in het bos, ontdek hieronder ons hele aanbod!
Skip categories and go to listing products Skip categories and go to filters
€2000 −25%
€1500
*Van ‪2/9/2023‬ tot ‪2/10/2023‬
BEST BEOORDEELD
€3500
€1300
4.4/5 Op basis van 49342 Beoordelingen in de winkels en online

WAT IS BUSHCRAFT?


Bushcraft (soms ook woodcraft genoemd) is een activiteit waarbij je de bronnen in de natuur gebruikt om te overleven in een wilde omgeving. Dat kan gaan van het bouwen van een schuilplaats, het verzamelen van voedsel, jezelf oriënteren met kaart en kompas en het gebruik van gereedschap en uitrusting gemaakt van natuurlijke materialen. Bushcraft wordt vaak in verband gebracht met survival in een wilde omgeving, maar je kan ook gaan bushcraften als hobby of om op ontdekking te gaan in de natuur. Je maakt je los van het dagelijkse leven en keert terug naar de bron, je leert je te behelpen en eenvoudiger te leven.


BASISPRINCIPE VAN BUSHCRAFT


Het basisprincipe van bushcraft bestaat erin natuurlijke hulpbronnen op een ecologische en verantwoordelijke manier te gebruiken om aan je basisbehoeften als mens te voldoen, zoals je voeden, je beschermen tegen koude en water en je op een veilige manier verplaatsen. Dat betekent dat je de planten en dieren in de omgeving moet kunnen herkennen en gebruiken, maar ook dat je de ecologische principes begrijpt die in deze omgeving heersen. Bushcrafters hechten ook veel belang aan het respect voor de omgeving en zetten zich in om geen sporen na te laten tijdens hun doortocht. Zo kappen ze geen takken of bomen als dat niet nodig is en verstoren ze de plaatselijke fauna en flora niet.


WANNEER KAN JE BUSHCRAFTEN?


Bushcraften kan je het hele jaar door en in elke omgeving, op voorwaarde dat je toegang hebt tot een natuurlijke omgeving. Dan denken we bijvoorbeeld aan een nationaal park, een bos, de bergen of de kust. Het is wel belangrijk dat je je aan de geldende regels en wetten van de regio houdt en de gedragsregels in een natuurlijke omgeving respecteert. Zo is het mogelijk dat je op bepaalde plaatsen niet mag kamperen of geen vuur mag maken, of dat je sommige planten niet mag plukken of niet mag jagen op bepaalde dieren. Het is dan ook belangrijk om je goed te informeren voor je vertrek en de regels na te leven.


WELK MATERIAAL HEB JE NODIG VOOR BUSHCRAFT?


Het materiaal dat je nodig hebt voor bushcraft hangt af van de omgeving waarin je je bevindt en wat je daar wilt doen. Deze basisspullen kunnen altijd van pas komen:

  • Multifunctioneel mes: om te snijden, versnijden, villen, enz. Kies bij voorkeur een mes in roestvrij staal met een stevig en goed geslepen lemmet;
  • Aansteker of waterbestendige lucifer: om vuur te maken, zodat je kan koken, jezelf verwarmen of je aanwezigheid kenbaar maken;
  • Kompas: om te weten waar je bent en welke richting je uit moet, zeker als je geen gps of kaart bij de hand hebt;
  • Rugzak: om al je materiaal en levensmiddelen mee te nemen. Kies bij voorkeur voor een stevig model waar voldoende in kan;
  • Aangepaste kledij en schoenen: kies voor wind- en waterdichte kledij, gecombineerd met comfortabele en stevige wandelschoenen ;
  • Kampeergereedschap en -materiaal, zoals een tent, een slaapmatje, een zaklamp, een drinkfles...;
  • Levensmiddelen: voldoende voedsel en water voor je verblijf, keukengerei en een kooktoestel.

WIE KAN BUSHCRAFTEN?


Bushcraft is een activiteit die geschikt is voor iedereen, op voorwaarde dat je bepaalde veiligheidsregels naleeft en je goed voorbereidt. Toch is het belangrijk dat je rekening houdt met je eigen capaciteiten en fysieke conditie, zodat je je niet in al te moeilijke of riskante avonturen stort. Bushcraft is geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf een zekere leeftijd, onder begeleiding van een volwassene. Ook personen met beperkte mobiliteit kunnen bushcraften, door aangepaste activiteiten te kiezen en erop te letten dat hun zelfstandigheid en waardigheid gerespecteerd worden.


Het is wel aan te raden om een opleiding te volgen bij een professional voordat je er alleen opuit trekt, zodat je over de nodige kennis en vaardigheden beschikt om veilig te gaan bushcraften. Je zult de omgeving dan ook beter kennen en weten hoe je je eraan kunt aanpassen.


Laat ze kiezen