Tafeltennisbatjes

Tafeltennisbatjes

Ontdek ons ruim assortiment tafeltennis batjes: indoor- of outdoor rackets, beginner of professioneel, simpel racket of sets rackets, DECATHLON helpt u bij de keuze van uw tafeltennisbatje.
Hulp bij je keuze
Hoe kies ik een tafeltennisbatje?
Skip categories and go to listing products Skip categories and go to filters
VERLAAGDE PRIJS
€1000
Verlaagde prijs voordien €1200
De keuze Van Jean-Michel Saive
€4500
€2495
Sport Pack DUO
CORNILLEAU

Sport Pack DUO

Uitsluitend online verkocht
De keuze Van Jean-Michel Saive
€1700
Verlaagde prijs voordien €1900
€9990 −24%
€7495
*De uitverkoop begint op 2/10/2023
€5490 −29%
€3890
*Van ‪1/9/2023‬ tot ‪31/10/2023‬
€4290 −11%
€3790
*De uitverkoop begint op 8/9/2023
4.5/5 Op basis van 5419 Beoordelingen in de winkels en online

MET WELK TAFELTENNISBAT SPEEL IK HET BEST?


180 km per uur: die snelheid kan een professionele tafeltennisser de bal meegeven. Het spel stamt oorspronkelijk uit Engeland en is de snelste returnsport ter wereld. Tafeltennis stimuleert niet alleen de mobiliteit, de concentratie en de oog-hand coördinatie, maar is ook heel leuk om te spelen. Het maakt niet uit of je de sport in clubverband beoefent of je na het werk met vrienden aan de pingpongtafel uitleeft. Zowel liefhebbers als ambitieuze clubspelers moeten met de juiste bat aan de slag om een geslaagde wedstrijd te kunnen spelen.


STRUCTUUR VAN EEN TAFELTENNISBAT


Een tafeltennisbat bestaat in principe uit:
•  een handgreep; •  een tafeltennishoutje;•  en een rubberen bekleding in twee kleuren (elke kant heeft een verschillende kleur).


Naast de juiste techniek en voldoende training, is het vooral de kwaliteit van je bat die je precisie, je kracht en de doeltreffendheid van je slagen bepaalt.


DE VORM VAN DE HANDGREEP IS BELANGRIJK


Handgrepen van tennisbats bestaan in
4 verschillende vormen : concaaf, kegelvormig, recht en anatomisch. De keuze voor de handgreep die het best bij jouw individuele behoeften past, wordt sterk beïnvloed door je speltechniek en je persoonlijke voorkeuren. Een concave handgreep buigt - in tegenstelling tot een kegelvormige greep - sterk naar binnen toe. Beide vormen zijn aan het uiteinde iets breder. Sommige spelers zweren bij een tafeltennisbat met een rechte handgreep. Die is overal even breed waardoor je op sommige spelsituaties sneller kan reageren. Een anatomische greep past zich quasi perfect aan de vorm van de menselijke hand aan en voelt natuurlijk en comfortabel aan om vast te houden.


HET TAFELTENNISHOUTJE


De body van een tafeltennisbat (ook wel 'houtje' genoemd) vormt de kern van je bat en is bepalend voor je basissnelheid en je algemeen spelgevoel. Het is dus minstens net zo belangrijk als de bekleding van je bat.


Tafeltennishoutjes in carbon zijn tegenwoordig bijzonder populair en staan bekend om hun snelheid. Tragere tennishoutjes worden meestal uit volle en zachte houtsoorten vervaardigd.


DE BEKLEDING VAN JE TAFELTENNISBAT


De bekleding van je tafeltennisbat is veruit het element met de meeste impact op je spelgevoel en het gedrag van de bal. In die optiek bestaan er, net zoals bij tafeltennishoutjes - trage en snelle bekledingen en bekledingen met veel of weinig controle of spin.


Een kwestie van materiaal

De bekleding van een tafeltennisbat bestaat meestal uit natuurlijk (of synthetisch) rubber. De keuze voor de ene of de andere variant heeft gevolgen voor de snelheid en de grip van de bekleding. Natuurlijk rubber geeft minder grip en is trager, synthetisch rubber geeft enorme grip en is bijzonder snel.


Interne of externe nopjes?

De rubberen bekleding van een tafeltennisbat kan voorzien zijn van nopjes die naar binnen (en dus in de richting van het houtje) wijzen en van nopjes die naar buiten wijzen. Als de gladde zijde van het rubber aan de binnenkant zit (en de nopjes dus naar buiten wijzen) kan de lengte van de nopjes het spelgedrag beïnvloeden. Een voorbeeld: uitgesproken korte nopjes (< 0,9 mm) maken snelle balwisselingen mogelijk. Langere nopjes worden vaak gebruikt door defensieve spelers.


DIKTE VAN DE SPONS


De spelkwaliteiten van een tafeltennisbat hangen niet alleen af van het materiaal van de rubberen bekleding, maar ook van de dikte van de erin verwerkte spons. Hoe dieper het balletje in de bekleding kan dringen, hoe verder de bat het balletje kan katapulteren.


EEN DEGELIJK TAFELTENNISBAT: WAAROP MOET IK LETTEN?


Tegenwoordig raakt wie naar een tafeltennisbat op zoek is wel eens overdonderd door het bijna eindeloos marktaanbod aan bats. Om te weten welk tafeltennisbat jij het best hanteert, moet je eerst weten welk type speler je bent en wat je trainingsniveau is.


Speelstijl: defensief, offensief of polyvalent?

Ben je een aanvallende of eerder verdedigende speler die veel belang hecht aan veiligheid en die zo weinig mogelijk fouten probeert te maken? Dat is je speelstijl, die bepalend is voor welk bat je nodig hebt. Als je je vooral toelegt op verdedigende technieken, moet je spelen met een bat met een hoge rotatie en controle (een schuimdikte van 1 tot 1,5 mm wordt aanbevolen). Aanvallende spelers komen beter aan tafel met een snel bat met een dikke schuimlaag ('2 tot 2,5 mm). In de categorie van bekledingen met naar buiten gerichte nopjes is de lengte van de nopjes verantwoordelijk voor hoe het bat tijdens het spel reageert. Lange nopjes zijn een beter idee voor defensieve spelers, terwijl korte nopjes beter passen bij een eerder aanvallende speelstijl.


HET BESTE TAFELTENNISBAT VOOR BEGINNERS, GEVORDERDEN EN PROFESSIONALS


Om te weten met welk tafeltennisbat je het best speelt, moet je niet alleen rekening houden met je speelstijl. Ook je individueel trainingsniveau is van belang als je een (nieuwe) bat wil kopen. Voor beginners zijn bats met een soepele bekleding en naar buiten gerichte nopjes het meest geschikt. Daarmee draait de bal immers vrij makkelijk, zelfs bij niet te hoge inspanningen en een onvolmaakte techniek. 'Professionals' die technisch al beter onderlegd zijn, opteren vaak voor een bekleding met hard rubber/een hardere spons om hun slagen nog meer snelheid en rotatie te kunnen meegeven. In sommige omstandigheden kunnen ze ook aan de slag met bats met naar buiten gerichte nopjes.


TAFELTENNISBATS VOOR WEDSTRIJDEN


Ben je op zoek naar een bat om wedstrijden mee te spelen, controleer dan of de gebruikte bekleding aan de voorschriften van de internationale tafeltennisfederatie (ITTF) beantwoordt. Momenteel werden meer dan 1.000 verschillende bekledingen door de ITTF goedgekeurd. Die kunnen sterk van elkaar verschillen als het op kenmerken en spelkwaliteiten aankomt.


TAFELTENNISBATS EN -ACCESSOIRES KOPEN BIJ DECATHLON


DECATHLON biedt een ruime keuze aan tafeltennisbats van bekende merken als Cornilleau en Tibhar. Ons eigen merk Pongori heeft zijn strepen al verdiend. Ons assortiment omvat zowel aparte bats als complete sets. Uiteraard mag je de (zoals handige beschermhoezen) niet uit het oog verliezen.


FAQ


Waaruit bestaat een tafeltennisbat?

Los van het type, bestaan tafeltennisbats uit een houtje en twee bekledingen. Het materiaal en de aard van de bekleding heeft een grote invloed op het spelgedrag van het bat.


Wat is een goed tafeltennisbat voor kinderen?

Aangezien kinderen nog minder kracht hebben dan volwassenen, zouden ze uitsluitend met speciale bats voor kinderen mogen spelen. Die hebben meestal een kleinere handgreep en zijn geschikt voor kinderen en jongeren tot zowat 12 jaar. Zodra kinderen beseffen hoe ze het bat het best vasthouden en een goed balgevoel ontwikkelden, kan je op 'normale' bats overschakelen.


Hoe duur is een tafeltennisbat?

De prijs van een degelijk tafeltennisbat wordt in de eerste plaats bepaald door het feit of je professioneel in een club wil gaan spelen of het eerder ziet als een hobby (voor thuis, in de tuin of in het park). Er bestaan geschikte bats vanaf 10 euro, maar een professionele bat (om wedstrijden mee te spelen) kost tussen 50 en 150 euro. Besef dat het duurste tafeltennisbat niet noodzakelijk het beste is!


Wat zijn de beste merken van pingpongbats?

Naast de klassieke fabrikanten van sportartikelen (bv.: Adidas), zijn er tegenwoordig heel wat firma's die zich in uitrusting voor tafeltennis specialiseerden. Denk maar aan het Franse merk Cornilleau, de Zweedse fabrikant Stiga, het bedrijf Tibhar uit Saarbrücken en het best gekende Europese merk Joola.


Waarom hebben pingpongbats twee kleuren?

Je hebt je zeker al eens afgevraagd waarom tafeltennisbats een rode en een zwarte zijde hebben. Oorspronkelijk werden tafeltennisbat met twee zijden in dezelfde kleur tijdens tornooien gebruikt. Toen er steeds meer bekledingen met andere spelkwaliteiten op de markt kwamen, besloten sommige spelers om hun bats aan beide zijden van een andere bekleding te voorzien, maar wel in dezelfde kleur, zodat niemand wist met welke bekleding ze speelden. Om die reden werden vanaf 1985 enkel bats met een rode en een zwarte zijde toegelaten. Of je het balletje nu slaat met de rode of de zwarte kant van het bat heeft geen belang. Op de meeste complete bats wordt de rode kant voorbehouden aan rechte slagen.


De Chinese bekleding, wat is dat?

De zogenaamde 'Chinese' bekleding dankt zijn naam aan verschillende professionele tafeltennissers uit China (zoals: Xu Xin en Zhang Jike) en valt op door de enorme grip en de bijzonder harde spons. Daardoor speel je met een bat met 'Chinese' bekleding automatisch trager. Het balletje krijgt zo een hogere rotatie bij trage slagen.


Hoe een tafeltennisbat schoonmaken?

Om je tafeltennisbat zo lang mogelijk te laten meegaan en te voorkomen dat het vroegtijdig grip verliest, moet je het regelmatig grondig schoonmaken. Zodra de grip van de bekleding daalt, heeft dat ook negatieve gevolgen op het spelgedrag en de kwaliteit van je bat. Een tafeltennisbat dat een beetje vuil is, kan je heel efficiënt schoonmaken met helder water en een zacht doekje of een zachte spons. Vuil verwijderen gaat nóg beter met , idealiter in combinatie met een lederen doekje. Is het vuil of het stof al tussen de nopjes gekropen? Verwijder het met een oude tandenborstel of een speciale noppenborstel. Vermijd sowieso het gebruik van agressieve oplosmiddelen (bv. aceton) om het gevoelige oppervlak van je bat niet te beschadigen.


Hoe vaak moet de bekleding op een tafeltennisbat worden vervangen?

Zelfs bij pingpongbats van hoge kwaliteit is het perfect normaal dat de bekleding na verloop van tijd haar elasticiteit en grip verliest. De regel is de volgende: hoe intensiever je speelt, hoe vaker je de bekleding van je bat moet (laten) vervangen.

Laat ze kiezen