Slaapzakken

Kampeer slaapzakken

Skip categories Skip categories
Skip filters
Filters
Filter op prijs
ECODESIGN
€8000
4.5/5 Op basis van 3636 Beoordelingen in de winkels en online

ZALIG WEGDROMEN IN EEN DONSSLAAPZAK

Onder de blote hemel of in een tent: een functionele slaapzak zorgt voor het nodige comfort. Hou je van avontuur en meerdaagse trektochten? Dan weet je vast hoe belangrijk het is om goed uitgerust aan de dag te kunnen beginnen. Voor wie uitgerust wil zijn, is een goede nachtrust essentieel.


In een kwalitatieve slaapzak kan je daarvan genieten terwijl je het lekker warm hebt. Met behulp van een luchtbed kan je in geen tijd een comfortabel plekje creëren om buiten te overnachten.


WAAR MOET JE BIJ DE AANKOOP VAN EEN SLAAPZAK OP LETTEN?

Proef je graag van de onbeperkte vrijheid in open ruimten? Neem je zodra het kan je spullen om boeiende avonturen in de natuur te gaan beleven? Of maak je graag iconische festivals mee? Om van de natuur te kunnen genieten, neem je het best altijd een handige slaapzak mee.


Slaapzakken zijn in heel wat verschillende modellen verkrijgbaar. Er zijn kleine of grotere verschillen in het gebruikte materiaal, de voering, het gewicht en de afmetingen van slaapzakken. Er zijn ook ultralichte binnenslaapzakken die heel warm aanvoelen. Lees ons advies om de ideale slaapzak te vinden die bij jouw behoeften past.


De weersomstandigheden

Denk vóór je aankoop na over:
• je reisbestemming;
• de omstandigheden waarin je de slaapzak wil gebruiken;
• de temperaturen die de slaapzak moet kunnen doorstaan.


Dat laatste punt is heel belangrijk. Reis je in de zomer of in de winter? In binnen- of buitenland? Je wordt hoe dan ook geconfronteerd met verschillende temperaturen en weersomstandigheden. Je nieuwe slaapzak moet tegen die omstandigheden bestand zijn. Een goed geïsoleerd product voor de winter is in de zomer veel te warm. En een lichte zomerslaapzak biedt onvoldoende bescherming op koude dagen.


Je hebt het al begrepen: de keuze voor een bepaalde slaapzak hangt sterk af van de plek waar je wil kamperen. Let bij de aankoop van een slaapzak dan ook goed op het aangeduide temperatuurbereik.


Om de kwaliteit van slaapzakken te waarborgen, geldt sinds 2002 een Europese norm. Wil je een duidelijker idee, baseer je dan op de informatie in de verschillende comfortgamma's. Meestal wordt een onderscheid gemaakt tussen de comforttemperatuur en de grenstemperatuur. In functie van je reisbestemming is de laagste temperatuur waarmee je rekening moet houden de vereiste comforttemperatuur. De grenstemperatuur is een uiterste dat niet langer als comfortabel wordt ervaren.


Opmerking: de meeste vrouwen hebben het sneller koud dan mannen en hebben dus een warmere slaapzak nodig.


Lichaamsgewicht en -lengte

Je slaapzak moet passen bij je manier van reizen en de duur van je avontuur. Je weet vast hoe lastig het kan zijn om zware bagage dagenlang mee te zeulen. Ook de beschikbare ruimte is een belangrijk element. Hoe lichter je slaapzak is en hoe minder plaats die inneemt, hoe beter om stress op vakantie te vermijden.


Ga je met de auto kamperen, dan worden die eisen natuurlijk minder belangrijk. Verwaarloos ze echter niet helemaal! Een ultralichte slaapzak bestaat doorgaans uit kwalitatieve materialen en is iets duurder dan andere modellen.


Compacte slaapzakken voor trekkers en comfortabele slaapzakken voor kampeerders

Je nieuwe slaapzak moet je tijdens koude nachten lekker warm houden. Stijgen de temperaturen, dan moet hij je lekker koel houden.


Helaas zijn slaapzakken niet uitgerust met een ingebouwde verwarming die je naar hartenlust hoger of lager kan draaien. Eigenlijk moet je dus twee verschillende slaapzakken kopen, behalve als je graag rondtrekt en kampeert.


De slaapzakken van DECATHLON werden uitgebreid getest om na te gaan of ze de gewenste comforttemperatuur bieden. Na een grondige test van de materialen wordt met poppen een bijkomende test in een koelkamer uitgevoerd. En tot slot doen ervaren trekkers een laatste praktijktest. Indien het temperatuurcomfort voor 100 % wordt gewaarborgd, wordt de Europese norm (EN 13537-4.3.3) gehaald. Bedraagt die, bijvoorbeeld, 10°C dan kan je de slaapzak zonder aarzelen gebruiken bij een buitentemperatuur van 10°C.


Ons advies: kan je de koude temperaturen moeilijk inschatten, kies dan voor een slaapzak waarvan de temperatuur 5°C lager ligt dan de verwachte waarde.


Trekkingslaapzakken moeten uiteraard zo licht mogelijk zijn en mogen weinig plaats innemen. Afhankelijk van de temperatuur, kies je het best voor een model in dons of in synthetische vezels. Wil je de nacht doorbrengen in koudere temperaturen, dan is een slaapzak van het 'mummietype' aangewezen.


Voor kampeerslaapzakken gelden veel minder strenge normen. Vaak zijn het gewicht en de afmetingen beperkt. Het is veelal ook minder koud in een comfortabele caravan of kampeertent.


Het materiaal van je slaapzak: synthetische vezels, katoen of dons.

Bij DECATHLON vind je trekkingslaapzakken in synthetische vezels of dons. We hebben ook kampeerslaapzakken in katoen.


Slaapzakken in synthetische vezels gaan uitermate lang mee. Ze zijn makkelijk schoon te maken en drogen snel. Die vrij goedkope slaapzakken zijn ideaal om mee te nemen op reis als het gewicht geen doorslaggevende factor is.


Donsslaapzakken (gevuld met veertjes) zijn licht en compact. Ze zijn geschikt voor alle trekkers, met name omwille van de uitstekende isolerende eigenschappen. De combinatie van dons en veertjes zorgt voor een homogene en aangename structuur. Dons is wel vrij gevoelig voor vocht. Als het nat wordt, gaat het samenklitten en houdt het je niet langer warm. Het duurt trouwens een hele tijd voor dons weer droogt. Schud de slaapzak geregeld op om te voorkomen dat de vulling gaat samenklitten. Donsslaapzakken zijn meestal een stuk duurder dan de andere modellen.


Warme slaapzakken voor lage temperaturen

Hou je van een avontuurlijke vakantie in openlucht, zelfs op het einde van de herfst en in de winter? Koop een winterslaapzak die je lekker warm houdt. Omwille van de isolerende eigenschappen, kan je het best kiezen voor een 'mummieslaapzak'.


Zorg ervoor dat je slaapzak de juiste afmetingen heeft. Hoe meer vrije ruimte er is, hoe sneller je afkoelt.


Slaapzakken met een katoenen voering zijn aangenaam voor de huid, maar worden snel vuil. Polyester en synthetische vezels bieden een onderhoudsvriendelijk alternatief. Beschermingsbanden op de ritsen verbeteren de isolatie.


Wist je dat mensen zowat 30 % van hun lichaamswarmte via hun hoofd verliezen? Een slaapzak met een kap die je via een touwtje kan aanspannen, voelt aangenaam warm aan. Een bijkomende warmtekraag voorkomt dat warme lucht ontsnapt.


Kinderslaapzakken

Met een kinderslaapzak wordt je kampeeruitstap een onvergetelijke ervaring voor je kroost! De kinderslaapzakken van Quechua zijn warm, licht en comfortabel. Met een comforttemperatuur tussen 5°C en 20°C zorgen zee voor een verkwikkende nachtrust.


Kinderslaapzakken kunnen helemaal open en je kan ze als een deken over je heen leggen om van een maximale bewegingsvrijheid te genieten. Het grote voordeel van onze kinderslaapzakken is dat ze ook een variabele lengte hebben. Je kan de niet gevulde ruimte in de slaapzak zo beperkt mogelijk houden door het teveel aan materiaal op te plooien.


KOOP EEN GOEDKOPE SLAAPZAK BIJ DECATHLON

Slaapzakken met een geïntegreerd luchtbed zijn onvoorstelbaar praktisch. De voering helpt om alles hygiënisch te houden en zorgt voor extra warmte. De ventilatieopeningen in katoen, polyester en zijde voorkomen dat zweet en andere stoffen in de slaapzak doordringen en vergemakkelijken het wassen.


De zogenaamde 'hutslaapzakken' zijn eveneens perfect om rechtstreeks contact met vuiligheid in de hut of de jeugdherberg te voorkomen.


☄☄☄

FAQ


Wat trek je aan om in een slaapzak te slapen?

Functioneel ondergoed is ideaal. Heel wat kampeerders en wandelaars kruipen echter naakt in hun slaapzak.


Het is belangrijk om te beseffen dat een slaapzak geen warmte genereert, maar je lichaamswarmte vasthoudt. Heb je het ijskoud of ben je nat als je erin kruipt, dan zou je wel eens kunnen bevriezen. In die omstandigheden houdt zelfs een kwalitatieve slaapzak met uitstekende thermische prestaties je niet warm.


Trek voor het slapengaan een dunne laag kleren aan. Denk, bijvoorbeeld, aan lang ondergoed in merinoswol. Tracht je lichaam vóór je gaat slapen op te warmen en bescherm de uiteinden van je lichaam met handschoenen en een muts. Heb je het 's nachts nog altijd koud, span dan enkele keren na elkaar je spieren op om je snel comfortabeler te voelen en het warm te krijgen.


Hoe je slaapzak onderhouden en opbergen?

Verlucht je slaapzak goed na iedere nacht. Neem je slaapzak bij voorkeur mee in een gaaszak die een optimale luchtcirculatie toelaat.


Hoe je slaapzak wassen?

In principe moet een slaapzak zelden worden gewassen. Volgens experts doe je dat het best met de hand in een badkuip na een honderdtal nachten.


Een slaapzak kan ook in de wasmachine. In dat geval stel je het wasprogramma voor synthetische stoffen in op 30°C en met weinig zeep. Om vlekken te verwijderen, stop je drie tennisballen mee in de machine. Geef de slaapzak daarna minstens twee spoelbeurten. Stop de slaapzak tot slot in de droogkast en start opnieuw een programma voor synthetische stoffen. Stop ook hier drie tennisballen bij. Haal de slaapzak uit de machine en spreid hem helemaal uit nadat je de vulling hebt opgeschud. Leg hem zeker niet op een radiator om te drogen. Een slaapzak die je geregeld onderhoudt, gaat jaren mee!


Hoe je slaapzak oprollen?

De basisregel is de volgende: niet rollen maar proppen! Als je hem oprolt, komt op steeds dezelfde plaatsen van de vulling druk te staan en dat zou wel eens onaangename gevolgen kunnen hebben.


Wat is de TOG-waarde van je slaapzak?

De TOG-waarde verwijst naar de thermische weerstand van textiel. Hoe hoger de TOG-waarde, hoe beter je slaapzak je warm houdt.

Is het een geschenk? Laat ze kiezen Een cadeaubon schenken