Koelboxen en elektrische koelboxen

Kampeer koelboxen en elektrische koelboxen

Hulp bij je keuze
Hoe kies je een koeler voor op de camping?
Skip categories Skip categories
Skip filters
Filters
Filter op prijs
4.7/5 Op basis van 1574 Beoordelingen in de winkels en online

HANDIGE KAMPEERKOELBOXEN VOOR ONDERWEG

Kampeerkoelboxen zijn mobiele containers die voedingsproducten en dranken koel moeten houden. Zowel op de camping of wanneer je op stap bent, zijn koeltassen onontbeerlijk op warme dagen. Ondanks hun lichte gewicht, bieden ze heel wat opslagruimte en houden ze jouw voedingsproducten ook koel. Vaak beschikt deze "draagbare koelkast" ook nog over bijkomende compartimenten. Daarin kun je talloze kleine voorwerpen kwijt (gsm, sleutels…), waardoor je geen andere tas mee hoeft te zeulen.


CONTAINER, TAS OF RUGZAK: WELKE DRAAGBARE KOELKAST IS DE JUISTE

Zowel de kampeerkoelbox, de tas als de rugzak doen hun werk meer dan uitstekend. Namelijk het koel houden van voedingsproducten en dranken tijdens je verplaatsingen. Maar, afhankelijk van je bedoeling en je voorkeur, is het ene model al beter geschikt dan het andere.


Koelboxen zijn bijzonder duurzaam en sterk dankzij hun harde buitenschaal. Ze nemen echter relatief veel plaats in en zijn niet zo handig tijdens lange trektochten. Ze zijn evenwel ideaal voor korte verplaatsingen, bijvoorbeeld met de auto. Naargelang van het model worden kampeerkoelboxen gevoed met een herlaadbare batterij, of via een elektrische stekker. Ze zijn dus ideaal voor lange kampeervakanties.


Koeltas

Koeltassen bestaan in verschillende maten en modellen, plooibaar of opblaasbaar. Met hun soepele en lichte materiaal en hun handige draagriem, zijn deze accessoires perfect geknipt voor een lunch in de natuur. Dankzij het isolerende binnenmateriaal, kunnen voedingsproducten vele uren lang in de tas worden bewaard, zelfs zonder batterij.


Maar, als je langere uitstapjes hebt gepland, kunnen koelbatterijen de functie van de koeltas nog optimaliseren. Stop ze minstens 24 uur in de koelkast alvorens je ze gaat gebruiken.


Koelrugzak

Ben je op zoek naar een kampeerkoelbox voor lange wandelingen of sportieve trekkings? In dat geval ben je best met een comfortabele koelrugzak. Die is heel praktisch, biedt een hoog comfortniveau en maakt een optimale bewegingsvrijheid mogelijk. Omdat je deze tas op je rug meedraagt, heb je steeds de handen vrij tijdens je wandeltochten.


Kampeerkoelbox

Kampeerkoelboxen hebben isolerend materiaal aan de binnenkant waardoor de temperatuur in de box heel laag kan worden gehouden. En dat gedurende lange tijd, waarbij de inhoud wordt beschermd tegen de buitentemperatuur. De koeling zelf wordt gewaarborgd door koelelementen of gebeurt elektrisch. Deze koelsystemen worden elk op een andere manier gemanipuleerd en ook de koelduur verschilt. Elk systeem heeft voor- en nadelen.


Passieve koeling

Passieve koeltassen koelen aan de hand van koelelementen die afzonderlijk in de tas worden gestopt of aan de hand van ijsblokjes. Die moet je op voorhand en gedurende minstens 24 uur invriezen. Deze types kampeerkoelboxen kunnen makkelijk worden vervoerd door hun geringe gewicht. Hun koelvermogen is evenwel eerder beperkt. Ze zijn dus het meest geschikt voor een occasionele picknick of een korte uitstap aan zee.


PASSIEVE KOELING
VoordelenNadelen
+ Makkelijke manipulatie- je hebt een koelkast of diepvries nodig voor de koelelementen
+ geen gas of elektriciteit nodig voor de koeling- De koeltijd wordt aanzienlijk beïnvloed door de buitentemperatuur.
+ houdt voedingsproducten en dranken koel tot 12 uur lang.- Beperkte koeltijd/koelvermogen
+ Onafhankelijk van de hellingsgraad
+ Lichtgewicht

Thermo-elektrische koeling

Thermo-elektrische koelboxen zijn uitgerust met een gemotoriseerd koelsysteem. Dit kan worden aangesloten op de accu van de auto of op een stopcontact met behulp van een speciale adapter. Of anders via het 12 volt-voedingsysteem van de caravan of de kampeerwagen.


THERMO-ELEKTRISCHE KOELING
VoordelenNadelen
+ Kan makkelijk worden aangesloten op het 12-voltcircuit van de caravan of de kampeerwagen op de camping.- De normale koeling hangt af van de omgevingstemperatuur
+ Met een geschikte adapter kan het systeem ook worden ingeplugd in een normaal stopcontact (230 V).- Voor een permanente koeling is een elektrische aansluiting noodzakelijk
+ Koel- en verwarmingsfunctie (doorgaans met supplement)- Werkingsgeluid van de ingebouwde ventilator
+ Ook geschikt voor een continue werking
+ Onafhankelijk van de hellingsgraad

KAMPEERTAS OF KAMPEERKOELBOX: WAT ZIJN DE KEUZECRITERIA?

Een flexibel en isolerend materiaal

Koeltassen en koelrugzakken zijn doorgaans vervaardigd van een soepel en zacht buitenmateriaal (synthetisch of katoen). Dankzij de flexibele stoffen, kunnen koeltassen makkelijk worden opgevouwen wanneer ze niet worden gebruikt en ook plaatsbesparend worden gestockeerd. Dat is jammer genoeg niet het geval voor de kampeerkoelboxen die bestaan uit een robuuste en stijve plastic behuizing. Wat het binnenmateriaal betreft, is het verschil tussen de rugzakken, koeltassen en boxen minimaal. Wat hebben ze dan gemeen? Een laag zilverfolie die de kou weerkaatst en schuimisolatie. Deze elementen zorgen ervoor dat de binnentemperatuur langer constant blijft in de drie koelvarianten.


Comfort tijdens de verplaatsingen

Kampeerkoelboxen zijn beschikbaar met verschillende transportsystemen. De keuze van de meest geschikte draagoptie hangt af van het gebruik dat je er denkt van te maken en van je persoonlijke voorkeur.


De meest comfortabele optie en de optie die ook je rug het meest ontziet, is de koelrugzak met zijn handige draagriemen.


Naast de aangepaste draagriemen, hebben koelrugzakken vaak ook nog bijkomende riemen ter hoogte van de buik, de borstkas of de heupen. Daardoor worden de schouders ontlast, omdat het gewicht wordt verspreid over het hele lichaam.


Koeltassen of kampeerkoelboxen hebben vaak een riem die je rond de nek kunt dragen. Die zijn wel handig, maar oefenen toch een aanzienlijke druk uit op je rug als je die een tijdje moet dragen.


Naast de vaak gebruikte draagriem, zijn ook de handgrepen bijzonder populair. Daarmee kun je de koelbox snel en makkelijk vervoeren, maar op lange termijn zijn die wel niet zo handig. Één en ander heeft tot gevolg dat koeltassen met handgrepen enkel geschikt zijn voor korte vervoersafstanden.


Lichtgewicht

Het gewicht van je kampeerkoelbox hangt niet enkel af van de voorwerpen die je er in wil opbergen. Je moet ook rekening houden met het gewicht van de box zelf. Koelsystemen zoals een rugzak of een tas in soepel materiaal wegen leeg minder dan 2 kg. De meeste modellen wegen zelfs minder dan 1,5 kg. Koelboxen daarentegen zijn aanzienlijk zwaarder en zijn niet zo geschikt voor langere wandeltochten.


Voldoende volume

De omvang van je koeltas hangt af van het voorziene gebruik en van het aantal personen die ermee bevoorraad moeten worden.


20-25 liter25-40 liter40-91 liter
Geschikt voor 1 of 2 personenGeschikt voor 3-4 personenGeschikt voor de hele familie
Kampeerweekend (2-3 dagen)Kampeervakantie van meerdere dagenKampeervakantie van meerdere weken
Aanbevolen model: koeltas met ijsAanbevolen model: koeltas CompactAanbevolen model: Cooler Extreme

DE JUISTE ACCESSOIRES


Koelbatterij

Koelbatterijen bevatten een zoutoplossing die zorgt voor een koeleffect door een faseverandering (van warm naar koud). Die koude wordt ook meteen geproduceerd met een cold pack dat minstens 24 uur vooraf in de diepvries heeft gezeten. Je hoeft die dan nog enkel in de kampeerkoelbox te stoppen om de zone eromheen te koelen.


Ijsblokjes

IJsblokjes zijn een alternatief voor de cold packs. Maar deze manier om te koelen is minder doeltreffend. Toch is ze uitermate geschikt voor daguitstappen waar je niet altijd de mogelijkheid hebt om batterijen opnieuw op te laden.


Stroomadapter

Opteer je voor een thermo-elektrische kampeerkoelbox, dan heb je een geschikte stroomadapter nodig. Die wordt met name gebruikt om de koelbox aan te sluiten op de wagen of op een andere voedingsbron.


Waterdichte binnentas

Omdat bepaalde koeltassen niet waterdicht zijn, is de aanschaf van een waterdichte binnentas in thermoplastisch polyurethaan (TPU) zeer interessant. Sommige modellen beschikken over speciale haken waardoor je een dergelijke tas makkelijk aan de binnenkant van de koeltas kunt bevestigen.


STEEDS GEKOELDE VOEDINGSPRODUCTEN MET DE KAMPEERKOELBOXEN EN ISOTHERME TASSEN VAN DECATHLON

Op de camping of op uitstap… Je moet altijd over koele dranken en voedingsproducten kunnen beschikken. DECATHLON biedt je een grote keuze aan koeltassen, koelrugzakken, kampeerkoelboxen en tal van andere accessoires aan voor een onvergetelijke vakantie.


☄☄☄

FAQ


Hoe moet je een koeltas onderhouden?

De synthetische materialen en het plastic worden beschouwd als zeer onderhoudsvriendelijk. De koeltassen in synthetisch materiaal of de koelboxen in plastic kunnen worden schoongemaakt met een vochtige doek en met een beetje afwasproduct. Maak de binnenkant van de tas schoon na elk gebruik om verspreiding van ziektekiemen tegen te gaan.


Hoe lang blijft een cold pack koud?

Een cold pack blijft gemiddeld een achttal uur koud. Om deze tijd te optimaliseren, moet je de koeltas of de kampeerkoelbox op een plekje in de schaduw neerzetten.


Koeltas / rugzak of kampeerkoelbox?

Investeren in een koeltas, een koelrugzak of een koelbox hangt altijd af van je doelstellingen. Tassen zijn veel handiger, lichter en ook makkelijker op te bergen. Koelboxen bestaan uit een stijve behuizing en zijn robuust, maar nemen ook veel meer plaats in beslag. Maar, elke gram en elke centimeter zijn belangrijk, vooral op de camping. Geef daarom dus de voorkeur aan een lichte en plaatsbesparende koeltas.

Is het een geschenk? Laat ze kiezen Een cadeaubon schenken