Ruiteruitrusting

Ruiteruitrusting

Skip categories Skip categories
WAT DRAAG JE ALS JE IN DE WINTER GAAT PAARDRIJDEN?
Ontdek hier
€1500
ECODESIGN
€2500
Paardrijcap 100 zwart
Paardrijcap 100 zwart
FOUGANZA

Paardrijcap 100 zwart

(78)
Morgen geleverd, indien besteld voor 20u
Vanaf
€1700
ECODESIGN
Vanaf €2900 −24%
€2200
*Van 18/11/2022 en zolang de voorraad strekt
Paardrijcap 100 roze
FOUGANZA

Paardrijcap 100 roze

(130)
Morgen geleverd, indien besteld voor 20u
4.6/5 Op basis van 13803 Beoordelingen in de winkels en online

Alles voor de fervente jockey: de ruiteruitrusting van DECATHLON staat garant voor een goede veiligheid te paard

"Op de rug van een paard is de hemel op aard": ken je dat spreekwoord? Het is afkomstig uit de Arabische wereld. Andere bronnen verwijzen naar een in de 19e eeuw uiterst populaire schrijver, Friedrich von Bodenstedt (geboren in 1819 en overleden in 1892). Nu, als je erover spreekt met ruiters, kan het ze maar weinig schelen waar het gezegde nu eigenlijk vandaan komt. Maar de inhoud, daar stemmen ze volmondig mee in.


De ruitersport oefent een heel aparte fascinatie uit. Met name omwille van de hechte band die ze veronderstelt tussen mens en dier. De ruiteruitrusting, dat is niet alleen een zadel, een teugel en geschikte rijkledij, maar ook een breed scala aan accessoires.


Bij DECATHLON vind je een complete hoogwaardige ruiteruitrusting (voor mannen en vrouwen) tegen zeer voordelige prijzen. Je vindt er rijhelmen, bodyprotectors of rugbeschermers, rijlaarzenof jodhpurs, chaps, zwepen, sporen, rijtassen en nog veel meer, in veel verschillende modellen. Uiteraard hebben we ook voor kinderen speciaal aangepaste ruitersportaccessoires.


Ontdek ook onze professionele ruitersportitems, voor ruiter en paard

In het brede assortiment aan ruiteruitrusting van DECATHLON vind je alles wat je nodig hebt. Ons doel is eerst en vooral om een maximale veiligheid te garanderen, voor jou en je paard. Vooral als het gaat om ruitersportaccessoires voor kinderen is een bijzonder strenge kwaliteitscontrole van essentieel belang. Weet echter dat we niet alleen je veiligheid als ruiter maximaal garanderen, we willen ook graag dat je er goed uitziet. Onze ruitersportaccessoires voor vrouwen, mannen en kinderen trekken resoluut de kaart van de elegantie.


Rijlaarzen, jodhpurs en chaps

Je wil er tijdens ritjes graag geweldig uitzien in je ruiteruitrusting? Kan je je iets leuker voorstellen dan met je paard te draven dwars doorheen weilanden en velden? Dan moet je garderobe minstens een paar goeie rijlaarzen tellen! Om goed dienst te kunnen doen, moeten schoenen vooral praktisch, robuust en comfortabel zijn. Bij het rijden in een paardrijschool of overdekte manege, moeten de schoenen steun bieden in de stijgbeugels, de enkels stabiel houden en nauwkeurige bewegingen mogelijk maken. Bij buitengebruik moeten ze ook nog eens bestand zijn tegen allerlei weersomstandigheden.


Rijlaarzen zijn gemaakt van leer, synthetisch leer, PVC en rubber. Hoge rijlaarzen worden gebruikt om het onderste deel van je benen te beschermen tegen onaangename wrijvingen. Deze doen zich bij het rijden vaak voor tussen het zadel en de kuiten. Bovendien zorgen rijlaarzen voor een goede houding in de stijgbeugel. Zelfs in kritieke situaties glij je, met een goede rijlaars met hak, niet uit de stijgbeugel.


In plaats van een hoge rijlaars kun je ook jodhpurs (rijschoenen) en chaps (beenbeschermers) dragen. Dit type schoenen is veel comfortabeler, vooral op warme dagen.


Ruiteruitrusting voor een complete bescherming: helmen, bodyprotectors en rugbeschermers

Veiligheid is belangrijk bij alle fysieke activiteiten, en dus ook bij paardrijden. Daarom moet je, vanaf de eerste rijles, de juiste ruiteruitrusting en -accessoires in huis halen. Voorzie je dus van een rijhelm en een bodyprotector met rugbeschermers. Let erop dat deze goed zijn afgesteld. Moderne rijhelmen zijn zeer licht en luchtig. Bovendien bieden ze maximale hoofdbescherming. Je regelt even de grootte en de helmen passen perfect op je hoofd of dat van je kind.


Waar klassieke rijhelmen een hoge vorm hebben en voorzien zijn van een fluwelen vulling, hebben recentere modellen meer weg van een fietshelm. Het feit dat je bij klassieke helmen de grootte niet kan instellen, maakt ze slechts zelden geschikt voor kinderen. Gebruik voor voldoende veiligheid helmen die voldoen aan de Europese veiligheidsnorm EN 1384 of de overgangsnorm VG1.


De bodyprotector beschermt jou en je kind tegen pijnlijke letsels. Daarom vormt hij een essentieel bestanddeel van je ruiteruitrusting, of je nu een paar rondjes doet op het parcours of gaat voor een langere tocht. Kies bij voorkeur voor een bodyprotector van beschermingsniveau 3.


Er wordt onderscheid gemaakt tussen klassieke bodyprotectors en bodyprotectors met panelen:

  • •  klassieke bodyprotectors hebben rigide beschermingen;
  • •  Bodyprotectors met panelen hebben flexibele beschermingen.

Ook van groot belang bij bodyprotectors is de juiste maat. Alleen een goed ingestelde bodyprotector biedt optimale bescherming.


Rijzwepen en sporen: ruitersportaccessoires voor een betere communicatie met je paard

Communicatie met het paard: niet is belangrijker in het paardrijden! Deze verloopt via meerdere ruitersportaccessoires. We denken daarbij onder meer aan rijzwepen, dressuurzwepen en sporen.


Deze accessoires zijn verkrijgbaar in vele verschillende lengtes. Ze laten de ruiter toe om het paard vlotter te geleiden. Ruitersportaccessoires worden meestal gemaakt met een flexibele kern van glasvezel. Ze moeten goed in de hand liggen om je paard zachtjes te geleiden.


Het paard moet je ruitersportaccessoires en je ruiteruitrusting respecteren. Maar let op: absoluut afgeraden is een ongebreideld gebruik van de zweep of zelfs het slaan van het paard! Een lichte tik tegen de flank van het paard volstaat. Sommige ruiters richten zich ook liever op de schouder van het paard, met name bij jonge paarden.


Sinds de Middeleeuwen gebruiken ruiters sporen om hun paarden aan te sporen. Oorspronkelijk ging het om een halfronde stijgbeugel. Later doet de spoor met een wiel met draaiende punten zijn intrede. Vandaag de dag zijn de sporen beter ontwikkeld, zodat ze zachtjes de aansporingen via het bovenbeen van de ruiter versterken. Dit type ruiteraccessoire is verkrijgbaar in vele varianten en wordt gemaakt uit verschillende materialen. De spoor wordt bevestigd aan rijlaarzen of jodhpurs met behulp van zogenaamde sporenriempjes.


Merk op dat de sporen en dressuurzwepen alleen mogen worden gebruikt door gevorderde rijders en experts. De korte en polyvalente standaardaccessoires zijn wel geschikt voor beginners.


Ruitertassen: de praktische manier om al je ruitersportaccessoires mee te nemen

DECATHLON biedt vele praktische ruitertassen zodat je al je ruitersportaccessoires perfect kan opbergen. Zoals daar zijn: rijkleding, spullen voor paardverzorging en zelfs snoepjes voor het paard. Om alles veilig te vervoeren hebben onze ruitersportdeskundigen in Frankrijk praktische en robuuste transporttassen ontwikkeld. Deze komen in vele formaten, voor regelmatig gebruik. Kies uit sporttassen met schouderriem, transportzakken op wieltjes of verzorgingstassen met brede draagbanden. Met hun tijdloze elegantie trekken onze grote verzorgingstassen de aandacht in de stal en bij de ware paardenfans!


DECATHLON heeft alles wat je nodig hebt voor je ruitersport. Natuurlijk vind je ook warme ruitersportaccessoires om de kou het hoofd te bieden. We bieden je voor elk seizoen accessoires en ruiteruitrusting aan zeer interessante prijzen.


FAQ


Wie heeft de paardensport uitgevonden?

Paarden en mensen kwamen al heel vroeg bijeen. De eerste getuigenissen van mensen te paard dateren uit 2800 voor Christus. Sommige historici menen dat het gebruik van het paard als rijdier nog ouder is, en teruggaat tot 3500 voor Christus. Overigens werd in Helsinki in 1952 de paardensport officieel een Olympische discipline.


Hoeveel types paardensport zijn er?

De meest bekende types paardensport zijn:

  • •  dressuur;
  • •  jumping;
  • •  Western rijden;
  • •  eventing


Daarnaast speelt paardrijden een belangrijke rol in tal van sporten, zoals polo.


Hoe is de paardensport ontstaan?

Exacte gegevens vinden, is moeilijk. Wat we wel weten, is dat er zeker paardenraces werden gehouden sinds de 71e editie van de Olympische spelen in 496 voor Christus. Er zijn ook veel voorbeelden van paardenspelen in het Romeinse Rijk.


Hoe onderhoud je je rijlaarzen?

Na elke rit moet je je laarzen schoonmaken met een vochtige doek en ze vervolgens grondig drogen. Wrijf, indien nodig, de laarzen vervolgens in met goede schoensmeer en poets ze.


Hoe pas je een rijhelm aan?

Idealiter zit de helm in het midden van je hoofd. Hij mag niet naar voren en niet naar achteren glijden. Hij mag bovendien niet te breed zijn, maar ook niet te strak zitten. Als de helm op zijn plaats blijft zitten wanneer je beweegt en hij niet te zeer knelt, dan is hij goed afgesteld.

Is het een geschenk? Laat ze kiezen Een cadeaubon schenken