Skimboarding

Skimboarding

Skip filters
Filters
Filter op prijs
€4490
3.8/5 Op basis van 91 Beoordelingen in de winkels en online

DE OORSPRONG VAN SKIMBOARDING


Skimboarden (of skim) ontstond in de jaren 1920 in de Verenigde Staten. Het is een extreme glijsport, net als surfen, kitesurf of skateboarden. Skimboarding werd per ongeluk ontdekt toen een Amerikaanse kustwachter zijn kapotte surfplank naar de kustlijn gooide en erop begon te glijden. Een nieuwe sport was geboren!


100 jaar later heeft deze sport zich wijd verspreid over het hele Amerikaanse continent en nu begint hij schuchter zijn intrede te doen in Europa. Maar deze sport is nog steeds weinig bekend bij het grote publiek. Skimboarding wordt over het algemeen beoefend aan de rand van het strand, maar kan eigenlijk op elk wateroppervlak worden beoefend.


HET PRINCIPE VAN SKIMBOARDING


Het principe van skimboarding is heel eenvoudig. Je rent met je plank (skimboard) in je handen, gooit ze op een dun laagje water en springt daarna met beide voeten op het board om er zo ver mogelijk mee te glijden. De meer ervaren of onverschrokken skimboarders kunnen ook tricks uitvoeren (flat skimboarding) of op golven surfen (wave skimboarding).


Skimboarding is weliswaar toegankelijk voor iedereen, maar is niettemin een fysieke sport die een beroep doet op verschillende vaardigheden en fysieke capaciteiten. De beoefening ervan vereist inderdaad een intense fysieke inspanning, want sprinten in min of meer zacht zand vereist kracht en inzet.


Lichaamscoördinatie en evenwicht zijn ook vaardigheden die zwaar op de proef worden gesteld. Een goede coördinatie is immers nodig om het lopen en het springen op het board te synchroniseren, terwijl je evenwichtsgevoel je in staat stelt om op je board te blijven staan. Je zal snel merken dat een skimboard korter is dan een surfboard en dat het geen vin heeft. Een skimboard heeft daarom minder drijfvermogen en wendbaarheid.


FLAT EN WAVE: DE 2 DISCIPLINES VAN SKIMBOARDING


Skimboarding wordt onderverdeeld in 2 disciplines: flat skimboarding, dat beoefend wordt aan de kustlijn, in waterplassen of aan een meer, en dat bestaat in het uitvoeren van tricks of het zo ver mogelijk glijden op je board (sliden). Verder is er wave skimboarding dat bestaat uit het surfen op golven vanaf het strand.


Ook de skimboards zijn verschillend qua samenstelling, vorm, gewicht en afmeting. Ga voor skimboard in hout en/of in schuim voor flat, en kies een board in glasvezel of epoxyhars voor wave skimboarding.


Flat

Flat is zeker de bekendste discipline van skimboarding. Het bestaat uit het glijden over een dun laagje water aan de kustlijn. Kies hiervoor een groot strand met zo weinig mogelijk helling, zodat het oppervlak vlak is en de waterlaag zo dun mogelijk. Het doel is om hard te rennen en zo ver mogelijk te glijden met een zeer plat houten board. Behalve sliden kan je bij flat skimboarding ook een "360" (een volledige draai) maken en talrijke andere figuren (tricks genoemd) uitvoeren.


Wave skimboarding

Deze discipline is een stuk technischer. In tegenstelling tot Flat wordt wave skimboarding namelijk beoefend op stranden waar de golven aan de rand van het strand breken. Deze stranden hebben een mooie hellingshoek waardoor skimboarders een hogere loopsnelheid kunnen bereiken. Naast het lopen zal ook het glijden sneller gaan, want als het water zich terugtrekt van de helling, neemt het je met zich mee. Net zoals een loopband op een vliegveld je vooruit stuwt.


Wave skimboarding bestaat erin om te rennen, je board op het dunne waterlaagje te droppen als de golf zich terugtrekt, over het water te sliden en dan om te draaien om met de golf terug te keren voordat of terwijl die breekt.


Laat ze kiezen

Een cadeaubon schenken