Thermisch ondergoed

Thermisch ondergoed

Hulp bij je keuze
Hoe kies ik thermische onderkleding voor teamsport?
Skip categories Skip categories
Skip filters
Filters
Filter op prijs
ECODESIGN
€700
Verlaagde prijs voordien €900
ECODESIGN
€1100
€5500 −45%
€3000
*Van ‪7/1/2023‬ tot ‪4/3/2023‬
4.5/5 Op basis van 14458 Beoordelingen in de winkels en online

THERMOKLEDING: IDEAAL OM DE KOU TE BESTRIJDEN


Welke activiteit je ook doet (skiën, wandelen, hardlopen, wintersport ...), je outfit moet je alle nodige comfort bieden om lange tijd in de buitenlucht door te brengen. En wie comfort zegt, zegt ook het vermijden van het kougevoel dat veroorzaakt kan worden door outfits die niet aangepast zijn aan je behoeften. Dus wat is er beter dan thermische (onder-)kleding om dit soort ongemakken te voorkomen? Deze is immers bedoeld om je lichaamswarmte te reguleren en je transpiratie doeltreffend af te voeren.


BELANGRIJKE CRITERIA BIJ HET KIEZEN VAN THERMOKLEDING


Naast je warm te houden, moet thermokleding je ook perfecte bewegingsvrijheid geven tijdens je al dan niet sportieve buitenactiviteiten. Daarom moet de kleding voldoende elastisch zijn. En verder moet thermokleding voldoende ademend zijn om geen oveneffect te creëren en geurtjes tegen te gaan. Thermokleding komt over het algemeen immers in contact met je huid en dus met je transpiratie. Elasticiteit, warmte, ademend vermogen en de bestrijding van geurtjes: deze factoren zijn stuk voor stuk doorslaggevend in de keuze van de juiste thermokleding. En dit geldt zowel voor heren en dames als voor kinderen. De beschikbare materialen zouden er in moeten slagen al die eigenschappen met elkaar te combineren.


THERMOKLEDING VAN NATUURLIJKE EN SYNTHETISCHE VEZELS


In grote lijnen zijn er twee groepen materialen: natuurlijke vezels en synthetische vezels, elk met hun eigen voor- en nadelen. Deze worden hieronder toegelicht.


NATUURLIJKE VEZELS
MaterialenVoordelenNadelen
WolLichaamswarmteKwetsbaarheid (gevoelig voor scheuren en slijtage)
MerinowolLichtheidDuurder dan synthetisch materiaal
BamboeVoelt prettig aanDroogt trager dan synthetisch materiaal
Uitstekende natuurlijke geurcontrole

SYNTHETISCHE VEZELS
MaterialenVoordelenNadelen
PolyesterDroogt sneller dan natuurlijke vezelsZwaarder dan wol
PolyamideZeer slijtvastMinder goede geurcontrole
ElastaanMinder duur dan natuurlijke vezelsHoudt minder warm
PolypropyleenElastischer
Onderhoudsgemak

Zoals je kunt zien, heeft thermokleding in synthetisch materiaal het voordeel dat de kleding zeer snel droogt, sterk is en gemakkelijk te onderhouden is, waardoor deze optie ideaal is om te reizen of voor fysieke activiteiten met gemiddelde intensiteit. Thermokleding in synthetisch materiaal is doorgaans echter zwaarder, houdt meer geurtjes vast en is minder warm dan kleding van natuurlijke vezels.


Thermokleding in natuurlijke vezels geeft je daarentegen natuurlijke warmte, meer lichtheid en een uitstekende geurcontrole. Deze optie wordt daarom aanbevolen voor een technischer en intensiever gebruik. Bovendien voelt thermokleding in natuurlijke vezels ook prettiger aan. Een basislaag in natuurlijke vezels is echter vaak duurder. Natuurlijke vezels hebben ook meer tijd nodig om te drogen en zijn fragieler. Daardoor is het onderhoud ervan complexer dan bij een basislaag in synthetische vezels.


‘HYBRIDE’ THERMOKLEDING OM DE NADELEN VAN NATUURLIJKE EN SYNTHETISCHE VEZELS TE COMPENSEREN


Om de verschillende voordelen van natuurlijke en synthetische vezels met elkaar te combineren, bieden bepaalde fabrikanten thermokleding aan in een mix van materialen, wat meestal resulteert in zones met synthetische vezels en andere met natuurlijke vezels. Deze hybride constructie biedt heel wat voordelen en wordt steeds vaker gebruikt voor kleding waarmee je de bergen intrekt. De materiaalkeuze voor je basislaag mag dan een belangrijke rol spelen, maar er zijn nog andere criteria die je keuze voor de juiste thermokleding bepalen. Een van die niet te verwaarlozen factoren is het gewicht van je thermoregulerende kleding.


PASVORM EN COMFORT VAN THERMOKLEDING


De pasvorm van je basislaag is cruciaal voor het warmtebehoud en je comfort. Te ruim zittende thermokleding laat immers de warmte ontsnappen, al krijg je wel meer bewegingsvrijheid. Nauwsluitende technische kleding houdt de warmte daarentegen beter vast, maar kan je bewegingsvrijheid ietwat inperken. Zorg er dus voor dat je thermokleding koopt waarin je vrij kan bewegen en die toch strak genoeg zit, zodat je je de hele dag comfortabel voelt.


Naast de pasvorm kunnen ook andere kenmerken bijdragen aan meer comfort, bijvoorbeeld de naden. Fabrikanten bieden steeds vaker naadloze thermische (onder-)kleding aan. Ook modellen met platte naden zitten sowieso een stuk comfortabeler. Technische kleding kan op je huid snel irritatie of jeuk veroorzaken, vooral door de aanhoudende wrijving terwijl je beweegt. Naadloze kleding en modellen met platte naden vermijden dat ongemak en kunnen tijdens lange, actieve dagen het verschil maken.


HOE MOET JE JE THERMOKLEDING ONDERHOUDEN?


Thermokleding is over het algemeen vrij dun. En wie dunne technische kleding zegt, zegt ook fragiele kleding, vooral als het gaat om wol. Dat is namelijk een bijzonder kwetsbaar materiaal. Om je thermokleding te onderhouden, moet je je dus aan enkele eenvoudige regels houden. Om te vermijden dat je thermisch kledingstuk krimpt, raden we je aan om het niet boven de 30°C te wassen bij een machinewas. Het is ook aan te raden om het aan de lucht te laten drogen en het vooral niet te strijken of in de droger te doen. Zo zorg je ervoor dat je thermokleding zo lang mogelijk meegaat! Was je thermokleding ook niet samen met andere kleding die schade zou kunnen veroorzaken. Vooral met wol moet je heel goed opletten, dit raakt heel snel beschadigd.


THERMOKLEDING VIND JE BIJ DECATHLON


Onze winkel met thermokleding biedt een breed gamma van ondershirts, leggings en ondershorts waarmee je doeltreffend de kou kan trotseren tijdens je wintersportactiviteiten. Of je nu op zoek bent naar thermisch ondergoed voor heren, dames of kinderen, klassiek effen of meer technisch en in leuke kleuren, je vindt zeker wat je zoekt.


Is het een geschenk? Laat ze kiezen Een cadeaubon schenken