Werk thuis met je kind aan je balgevoel

Bang om je te blesseren als je opnieuw gaat sporten?

Mis jij het voetbal even erg als een roker die van dag op dag zijn sigaret moet laten (oké, ik overdrijf misschien een beetje, maar stel het je maar voor)? Wel, je bent niet alleen! Je bent al maanden aan het wachten om weer het veld op te mogen, en je hebt al tegen jezelf gezegd: 'As het weer mag, ga ik elke dag sjotten!' Super! Maar let wel op: laat je enthousiasme je niet helemaal gek maken en wees voorzichtig met je lichaam… Dit zijn enkele tips om veilig te herbeginnen met sporten (want ooit is dat wel eens het geval!)...

In deze huidige, gecompliceerde tijden is de verleiding om heel snel en heel energiek weer te beginnen voetballen natuurlijk heel groot. We raken al maanden geen bal meer aan, maar toch zullen we zo snel mogelijk onze oude vorm en techniek terugwillen. De vijand nummer één van de voetballer zal helaas niet met de noorderzon verdwijnen… Er liggen altijd blessures op de loer! Daarom begin je best weer te voetballen met een aangepast, zacht programma.

Bang om je te blesseren als je opnieuw gaat sporten?

Lockdown, avondklok, niet weten wanneer je weer mag sporten: niet echt motiverend he?

Ben je bij de eerste lockdown gemotiveerd gebleven? Da's makkelijk als het mooi weer is, als het de eerste keer is dat je het voetbalseizoen moet afbreken om een andere reden dan een blessure, en als je denkt dat die rare situatie maar enkele weken zal aanhouden. Maar nu zijn we bijna een jaar verder. We mochten heel even weer beginnen voetballen, maar ondertussen zitten we nu alweer maanden binnen. En dan krijg je een heel ander verhaal!

Laten we even vertrekken vanuit het idee dat je je wat laten gaan hebt. De cardiosessies voor tv met je partner of kinderen beginnen nu toch echt te vervelen, en voor de middag of zelfs voor 18u gaan lopen komt sowieso niet bij je op. Om je te helpen voorbereiden om weer te beginnen sporten (of, voor competitiebeesten: te presteren) hebben we enkele tips bijeengebracht. Ze lijken misschien evident als je ze leest of hoort, maar misschien heb je er nog niet echt bij stilgestaan.

Hou jezelf een beetje in vorm, je lichaam zal je dankbaar zijn…

Nu je weet dat je voornemen om tijdens de lockdown alle dagen te sporten maar een illusie is gebleken, is het een goed idee om na te denken over een goed ritme om je lichaam toch actief te houden.
Eerst en vooral wil ik je aanraden om 3 tot 4 keer per week te sporten. Je kunt bijvoorbeeld aan je spiermassa werken, met materiaal of gewoon met je lichaamsgewicht. Er zijn heel veel oefeningen waarvoor je geen materiaal nodig hebt en die toch heel doeltreffend zijn. Squats op één of beide benen, pompen, optrekken, dips op een stoel, stabiliteitsoefeningen, buikspieroefeningen, pike push ups, touwtjespringen, burpees… aan jou de keuze! (HIER vind je een leuke cardiosessie voor thuis)

Bang om je te blesseren als je opnieuw gaat sporten?

Ben je geen grote fan van spierversterking? Ga dan gewoon naar buiten, wees actief en amuseer je. In het weekend kun je bijvoorbeeld gaan lopen of fietsen. Woon je vlakbij een bos of een mooie groene ruimte? Ga dan eens wandelen met je gezin. Of ga je eens alleen of met je knuffelcontact amuseren met een bal... Heb je een tuin? (maak er dan gebruik van om met je kinderen te spelen ICI).

Heb je wat extra te besteden? Als je het budget hebt om een bokszak te kopen (of je hebt er al een) dan is dat de ideale manier om aan je cardio te werken, je frustratie en stress er eens letterlijk uit te kloppen en aan je spieren te werken. Je uitleven op een bokszak, dat doe je met je hele lichaam.

Het belang van voeding en slaap

Ik vraag je niet om op dieet te gaan, maar je kunt natuurlijk wel proberen om suikers en vetten wat te beperken. Je moet blijven genieten van je eten, maar eet wel met mate. Blijf dus maar genieten van dat koekje of die chips, maar bij voorkeur niet meer dan één of twee keer per week. Door juist te eten (ik zeg met opzet 'juist', dat betekent daarom niet super clean), zul je gemakkelijker weer beginnen te voetballen, met minder risico op blessures.

Ik wil je ook aanraden om niet alle dagen tot 01.30 u 's nachts te bingewatchen, dan is die serie veel te snel gedaan (ja, ik zie er wel de grap van in, he?). Bovendien, en zonder al te technisch te worden, is het beter om rond bijvoorbeeld 23.00 u te gaan slapen, zodat je lichaam beter kan herstellen en genoeg groeihormoon aanmaken. Dat hormoon draagt bij tot de aanmaak en het onderhoud van je spieren.

KV Oostende en Kipsta Decathlon

Decathlon en KV Oostende, een winnend team!

Wist je dat Decathlon-klanten de KVO Se'Academy steunen? Door je aankopen bij Decathlon (winkel of decathlon.be) te laten registreren met je eigen Decathlon-klantenkaart help je de club voordelig aankopen doen bij Decathlon.