moderne dans

Hedendaagse dans en moderne jazzdans: wat is het verschil? 

Net als bij ballet, heeft moderne jazzdans bepaalde codes en vereisten. Maak kennis met een geweldige dansdiscipline waarmee je technisch kunt evolueren en je mogelijkheden beter leert kennen.

De dans in de 20e eeuw kent verschillende gezichten, enerzijds doorheen de evolutie van het klassieke ballet en de geboorte van de moderne dans waaruit de hedendaagse dans ontstond, en anderzijds door de opkomst van nieuwe dansen zoals hiphop die een enorme boom kennen.

moderne dans

De moderne dans als vrijere kunstvorm

Wie markeerde de moderne dans?
De moderne dans ontstond aan het begin van de 20e eeuw en gebruikt de zwaartekracht, het gewicht van het lichaam of zelfs de val om zich te onderscheiden van de codes van ballet. Hij vloeit voort uit een systeem van technieken die gebaseerd zijn op talrijke oefeningen van coördinatie, mobilisatie en articulatie van elk deel van het lichaam.

Amerikaanse danseressen zoals Loïe Fuller met haar beroemde serpentinedans maar ook Doris Humphrey waren de pioniers van deze nieuwe moderne stroming. Isadora Duncan maakt dit drietal uit de Verenigde Staten compleet. Zij introduceerde lossere, vloeiendere danskostuums om nieuwe scenische effecten te integreren in vergelijking met die van de balletgezelschappen.

De voorloper van de moderne dans in Frankrijk is François Delsarte. Met zijn theorie dat "elk gebaar een diepe betekenis" heeft, vervolledigt hij het rijtje pioniers van de Amerikaanse en Duitse moderne dans. Emile Jacques-Dalcroze bedacht vervolgens een nieuwe discipline: de ritmiek waarbij de dansers de muziek vertalen in bewegingen en emoties.

moderne dans

De geschiedenis van moderne jazzdans

Moderne jazzdans ontstond op Amerikaanse bodem. De dans arriveerde tegelijk met de jazzmuziek in de Verenigde Staten. Deze dans is gebaseerd op ritmische bewegingen met behoud van de technische aspecten. Hij staat bekend als een harmonieuze, technische en soms acrobatische dans. Hij ontstond uit Afro-Amerikaanse dansen van de late 19e eeuw. In tegenstelling tot andere dansen, is er meer vrijheid in de bewegingen om los te gaan op het ritme van aanstekelijke muziek.

In de jaren 1900 verscheen de uitdrukking ‘moderne jazz’.
Deze kunstvorm ontstond in de New Yorkse studio's van choreograaf Matt Mattox. Hij combineert klassiek, flamenco en verschillende populaire en primitieve folklores, omdat voor hem de bron van beweging overal aanwezig is.
Hij werd gevormd door de pioniers van de moderne dans, Ruth Saint Denis et Ted Shawn, die op energie en dynamiek werken om de individuele expressie te bevorderen.

moderne dans

Hoe verlopen de lessen moderne jazz in dansscholen?

De lessen zijn over het algemeen groepslessen en worden ingedeeld volgens niveau. Moderne jazzdans is ook een kans om een andere wereld te ontdekken, elkaar te leren kennen en je gevoelens en vorderingen te delen tijdens de sessies en in de kleedkamer!
Deze dans doet beroep op hele lichaam. Hij vereist een minimum aan nauwkeurigheid, maar vraagt ook coördinatie van bewegingen op het ritme van de muziek. Moderne jazzdans laat je creativiteit de vrije loop door je emoties de vrije loop te laten.
De techniek is essentieel en vastgelegd, ook al wordt voorrang gegeven aan feeling bij de uitvoering.

In moderne jazzdanslessen kan de leraar ook beroep doen op je acteertalent. Deze dansstijl is immers soms theatraal waarbij een specifieke intentie of personage gespeeld wordt tijdens de choreografie!

De tenue voor moderne jazzdans

Om je volledig op je gemak te voelen tijdens de lessen, kies je voor een elastische outfit die zich aanpast aan je bewegingen terwijl je luistert naar de instructies van je leraar.

Wat is moderne jazzdans?

De hedendaagse stijl

De moderne stroming heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van de hedendaagse dans. Deze stijl is meer gericht op expressie dankzij het creëren van nieuwe technieken door lichtere en vooral vloeiendere bewegingen te maken. Deze kunstvorm maakt gebruik van de technieken van ballet maar vooral van moderne dans zoals improvisatie, bewegingen op de grond en in de lucht. De lichaamstaal is echter één met de persoonlijkheid van de danser.

Het was in de jaren zeventig dat de hedendaagse dans in Europa arriveerde. Dit was kort na het verschijnen van moderne dans die een revolutie teweegbracht in de codes van ballet.
De twee iconische Amerikaanse choreografen zijn Merce Cunningham en Trisha Brown.
In Frankrijk werd de hedendaagse dans pas in de jaren 70 gedemocratiseerd dankzij Alwin Nikolais, een danser-choreograaf die het nationale centrum voor hedendaagse dans oprichtte.

Wat is moderne jazzdans?

Wanneer beginnen met hedendaagse dans? 

Hedendaagse dans wordt gekenmerkt door gebaren die gevoed zijn door het verleden, maar ook door de ervaring en persoonlijkheid van de danser(es). Improvisatie en persoonlijke expressie vormen de basis van deze kunstvorm.
Na een aantal jaren moderne jazzdans begint het kind, rond de leeftijd van 10-12 jaar, vertrouwen te winnen en richt het zich op natuurlijke wijze op de hedendaagse stijl. De bewegingen worden meer naar de grond uitgevoerd. Alle spiergroepen worden bij de beoefening van deze kunstvorm aangesproken.
De hedendaagse stijl maakt het mogelijk om, door regelmatig te oefenen, vooruitgang te boeken en meer technische kennis te verwerven doorheen de trainingssessies.

Dansen moet vooral niet gebaseerd zijn op leeftijd, maar op de ontwikkeling en het vertrouwen van het kind. Het kind moet op zijn eigen tempo kunnen evolueren. Er is geen opgelegde leeftijd om met dansen te beginnen, maar het verdient de voorkeur om zo vroeg mogelijk te beginnen om met meer gemak te dansen. Maar het is heel goed mogelijk om op elke leeftijd te beginnen.

Wat is moderne jazzdans?

Welk type dans kiezen? 

Welke dans is het populairst?
Er is niet echt een populaire dans, er zijn alleen dansen die meer worden beoefend en meer ontwikkeld zijn dan andere, zoals ballet, moderne of zelfs hedendaagse dans. De basis is nog steeds ballet, want met deze dans leer je de basis en vooral de coördinatie van bewegingen. Iedereen heeft zijn eigen voorkeur. Je hoeft alleen maar naar je lichaam te luisteren en je te laten leiden naar de stijl die het beste bij jou en je persoonlijkheid past!

En welke dans beoefen jij? Welke voordelen haal je er uit? Waarom heb je voor deze discipline gekozen? Deel je getuigenis en ervaring met ons!

Ontdek onze selectie van adviezen

hoe een outfit kiezen voor modern jazz?

Hoe een outfit kiezen voor modern jazz?

Het is beslist, je wil starten met modern jazz? Blijf nog even zitten, wij geven je eerst tips om je outfit te kiezen, zodat je perfect in stijl kunt dansen!

ballet

Waarom ballet?

Sommigen willen prima ballerina worden of zich volledig op hun passie kunnen storten... Ballet heeft iets magisch, iets ontastbaars, maar niet alleen dat....