10 Oefeningen om je te amuseren in het zwembad

Zwemmen is leuk! We leveren het bewijs met deze 10 oefeningen, pure fun waar je toch vooruitgang mee maakt.

10 oefeningen om je te amuseren in het zwembad

Lekker luieren aan de rand van het zwembad? Absoluut! Maar dat is geen reden om helemaal niets te doen. We hebben een selectie gemaakt van 10 oefeningen om aan je spieren en je techniek te werken. En vooral om je te amuseren, want het is vooral dat wat telt.

Vooruit, zwemkledij aan, en gaan!

1/ Zwemvliezen en beenbewegingen

Verloop van de oefening: Haal je zwemvliezen boven, liefst lange. Zwem een paar baantjes. Je beenbewegingen moeten soepel zijn. Als je daarbij ook een zwemplankje gebruikt, kun je vermijden dat je je armen teveel laat werken. Doel van de oefening: Je beenspieren trainen en versterken, en tegelijk je techniek verbeteren. Want ook bij crawl zijn je beenbewegingen van belang! Zwemvliezen zijn bovendien uitstekend om de soepelheid van je enkels te verbeteren. Ludiek, want: Zwemmen met accessoires, dat is toch altijd leuk? Hieronder lees je hoe je je gamma uitbreidt met een snorkel ;-)

2/ Beenbewegingen zonder je armen te gebruiken

Verloop van de oefening: Ga horizontaal op je buik op het water liggen en strek je armen voor je uit. Doe enkele lengtes crawl door enkel en alleen met je benen te bewegen. Heb je je plankje gebruikt? Pech! Die optie telt niet.  Doel van de oefening: Je beenspieren trainen. Altijd handig bij het zwemmen. En je werkt aan je beenbewegingen. Cliché: als je zwemt gebruik je alleen je armen om vooruit te gaan. Fout. De volgende oefening zal dat bevestigen. Leuk, want: Het is niet zo gemakkelijk om je positie te behouden. Je zult al heel snel naar die plank verlangen. De oefening versterkt dus je spieren. En je geest.

3/ Pullbuoy en gespierde armen

Verloop van de oefening: Gebruik hierbij een pullbuoy. Nu trek je een paar baantjes puur op armkracht, met je pullbuoy tussen je dijen geklemd. Om de weerstand te verhogen, en het nog wat moeilijker te maken, kun je ook zwempaddles gebruiken. Als je armspieren hierbij wat oververhit raken: dat is normaal. En zelfs een goed teken!  Doel van de oefening: Je armspieren trainen door je benen niet te gebruiken. Maar ook je armtechniek perfectioneren en je snelheid en stuwkracht verbeteren. Extra pluspunt: het is ook goed voor je buik- en dijspieren, die je moet aanspreken om de pullbuoy op zijn plek te houden.  Leuk, want: Een accessoire, joepie! En twee is zelfs nog beter. Maar misschien toch wel een uitdaging om ze allebei op hun plaats te houden. Als je pullbuoy elke twee armslagen tussen je dijen uitschiet, is het misschien hét moment om ook iets aan je dijspieren te doen.

4/ Omgekeerde schoolslag

Verloop van de oefening: Ga op je rug in het water liggen. Je hoofd in hyperstrekking, je tenen aan de oppervlakte van het water. Als je goed drijft, plooi je je benen en breng je je hielen naar je bekken, met je voeten nog steeds in een hoek naar buiten. Zwem kleine afstandjes. Hier is het belangrijk om de beweging goed uit te voeren. Doel van de oefening: Aan je schaarbeweging bij schoolslag werken en die proberen te corrigeren indien nodig. Let vooral op de richting en de hoek van je voeten in schoolslag, want dat durven we al eens te verwaarlozen. Leuk, want: Deze houding is niet de comfortabelste. En misschien lijk je wel wat op een kikker die op zijn rug ligt. Maar het goede nieuws is: met dit type oefening maak je heel snel vorderingen. Als je je op je gemak voelt draai je je op je buik en doe je dezelfde oefening.

5/ Crawl en snorkel 

Verloop van de oefening: Gebruik hierbij een snorkel. Je kunt eventueel een duikmasker opzetten, maar een gewone zwembril volstaat ook ruimschoots. Zwem crawl en concentreer je op je ademhaling en je techniek. Het spreekt voor zich dat je je hoofd stil moet houden. Door de snorkel moet je namelijk geen adem halen aan de oppervlakte.  Doel van de oefening: Goed leren ademen bij crawl. Zowel bij in- als uitademen. Door de snorkel moet je een extra inspanning leveren om uit te ademen, zodat je diep kunt inademen. Leuk, want: Je krijgt de indruk dat je de diepzeebodem van je ...zwembad aan het ontdekken bent! Zalig he, al dat blauw? Vinden we ook. Pluspunt: nu weet je al hoe je een duikmasker en een snorkel moet gebruiken. Ben je meteen klaar voor je volgende vakantie.

6/ Koprollen en zwemnoodles

Verloop van de oefening: Hierbij heb je een zwemnoodle nodig, die je op het water laat liggen. Zwem enkele meters met kleine maar dynamische bewegingen. Als je bij de noodle bent, draai je jezelf errond en maak je een koprol. Als je die beweging beheerst doe je hetzelfde maar dan zonder de noodle! Doel van de oefening: Leren zwemmen en je hoofdbewegingen leren beheersen. Het is de eerste stap van een geslaagd keerpunt. Dat keerpunt moet je kunnen als je gek bent op crawl, zoals zoveel zwemmers en zwemstersLeuk, want: Rond een noodle rollen in het water, dat heb je toch nog niet vaak gedaan? Let op, in het begin is dit zeker niet gemakkelijk, dus je kunt al eens in een lachkramp schieten. En dat is zoveel leuker dan een zuur gezicht!

7/ Golfbewegingen en vlinderslag

Verloop van de oefening: Ga tegen de kant van het zwembad staan met je armen voor je uit. Duw je met je voeten van de muur af. Maak golfbewegingen met je benen en probeer zo ver mogelijk te geraken. Doe de oefening eerst met een zwemplank en later zonder als je je op je gemak voelt. Doel van de oefening: Het is een goede basis om vlinderslag aan te leren, vooral dan de golfbewegingen. En het is goed voor je buikspieren. Ter herinnering: door vlinderslag moeten ze het hardst werken. Dus eigenlijk is deze slag de beste manier om je buikspieren aan het werk te zetten. Leuk, want: Je zwemt bijna zoals een dolfijn. En over een paar lengtes kun je vlinderslag zwemmen. De volgende die het zwembadwater eens goed over de randen zal laten slaan, dat ben jij. Je zult er sowieso indruk mee maken. Hebben we je genoeg overtuigd?

8/ Vlinderslag met 1 arm 

Verloop van de oefening: Zet je af en maak golfbewegingen om vooruit te gaan, en gebruik slechts één arm. De andere hou je gestrekt naast je lichaam. Haal adem alsof je crawlt. Concentreer je op de golfbewegingen, niet op je armen. Zwem enkele lengtes, niet meer. Doel van de oefening: Dit is bijzonder effectief voor je buikspieren. En om vlinderslag te leren zwemmen, wat op zich geen gemakkelijke slag is. Leuk, want: Zwemmen met maar één arm is niet eenvoudig. Maar wel grappig. Voor jou, maar misschien ook voor de rest van de zwemmers. Maar maak je maar niet te veel zorgen: in het zwembad is iedereen toch volledig gefocust op zijn eigen lijn. Geen nood!

9/ Het kopje of het glas

Verloop van de oefening: Ga op je rug in het water liggen. Dat is al een goed begin, nee? Zwem enkele lengtes met een min of meer volle beker water op je hoofd. Als de inhoud van de beker in het water of in je gezicht terechtkomt, ben je verloren! Begin traag. Hoe sterker je buikspieren zijn, hoe groter je kans om dit tot een goed einde te brengen. Versnel als het te gemakkelijk wordt. Komaan, sneller! ;-)  Doel van de oefening: Nee hoor, het doel is niet: Je belachelijk maken! Deze oefening heeft wel degelijk een aantal voordelen. Eerst en vooral voor je rugtechniek. Maar ook voor sterkere spieren en je krijgt er een betere houding van. En je kent ondertussen het belang van sterke spieren in het waterLeuk, want: Lees het nu even opnieuw: Je zwemt met een beker water op je hoofd. Moeten we het nog uitleggen? Extra pluspunt: je moet hier veel geduld voor hebben. Het is inderdaad heel waarschijnlijk dat die beker heel erg vaak gaat vallen. Behalve als je echt heel sterk bent. Ter herinnering: Van 'er grappig uitzien' is nog nooit iemand gestorven. En nog minder in het zwembad.

10/ Educatief en wiskundig 

Verloop van de oefening: Zwem enkele lengtes crawl met grote slagen. Focus hierbij volledig op je techniek, vooral op je slagen en op je stuwkracht, zonder je te bekommeren om je tijden. Probeer zo weinig mogelijk armslagen te doen op een lengte. Tel ze gaandeweg. En probeer om de lengte erna eentje minder te doen. 

Doel van de oefening: Je armtechniek bij crawl verbeteren, je slagen en je stuwkracht. En dus ook de frequentie van je bewegingen. Extra pluspunt: 100% kans op een betere swolf score.

Om het eenvoudig uit te leggen, de swolf score dient om de efficiëntie van je zwembewegingen (meer bepaald van je crawl) te meten.   

Leuk, want: Een beetje wiskunde heeft nog nooit iemand kwaad gedaan. Het kan wel wat lastig worden als je na een halve lengte niet meer weet hoeveel slagen je nu precies had. En geef toe: had je ooit al van die swolf score gehoord. Zwemmen, wiskunde en een tikje cultuur, meer heb je niet nodig…

Deze tips interesseren je misschien ook:

ZWEMMEN: EEN TRAININGSPROGRAMMA OM AF TE VALLEN

Zwemmen: een trainingsprogramma om af te vallen

Wil je enkele kilootjes afvallen? Dan heb ik een zwemprogramma voor jou. Ik geef je ook mijn eigen bevindingen over dit trainingsprogramma om af te vallen.

Zwemmen: hoe moet ik trainen om af te vallen?

Zwemmen: hoe moet ik trainen om af te vallen?

Verbrand je calorieën in het water? Met de hulp van onze coach leggen we uit hoe je gewicht kunt verliezen met onze zwemtrainingen.

Zwemmen in duo: 5 oefeningen om vorderingen te maken

Zwemmen: 5 tips en oefeningen om vooruitgang te boeken in duo

Hier vind je zwemoefeningen voor duo's waarmee je snel vooruitgang boekt!

zwemmen paddle

Wat is het nut van swim paddles?

Omdat het een goede manier is om vooruitgang te boeken, en bovendien is het leuk. Accessoires zijn vaak bondgenoten voor zwemmers van elk niveau. Dit geldt ook voor swim paddles.

zwemmen armen

Hoe kan je door te zwemmen gespierdere armen krijgen?

Je wilt meer armspieren? Je zoekt naar andere oefeningen dan wat je in de gymzaal doet? Maak kennis met onze zwemlessen om je armspieren te trainen!

ZWEMMEN

Zwemmen is echt geen saaie sport!

Zwemmen is veel meer dan een sport waarbij je zonder nadenken het ene baantje na het andere afwerkt. Er bestaan tal van tips om je trainingen zoveel leuker te maken en de tijd voorbij te laten vliegen. Wij geven je er alvast een aantal.

hoe-train-je-je-buikspieren-tijdens-het-zwemmen

Hoe train je je buikspieren tijdens het zwemmen?

Of je nu op de klassieke manier traint of met drills, hier vind je enkele tips om je buikspieren tijdens het zwemmen flink op de proef te stellen.

spiertraining-door-te-zwemmen

Spiertraining door te zwemmen

Wil je je spieren trainen door te zwemmen? We leggen je uit hoe je te werk moet gaan.

zwemmen-hoe-stel-je-jezelf-een-doel

Zwemmen: hoe stel je jezelf een doel?

Zwemmen, dat is goed. Maar zwemmen met een doel voor ogen, dat is nog beter! Ontdek hier hoe je je doelen kunt stellen en hoe je ze kunt bereiken.