Hoe kies ik een bodyboard?

HOE KIES IK EEN BODYBOARD?

Het kiezen van het juiste board is essentieel als je start met bodyboarden en er snel plezier aan wil beleven. Hoe kies je het board dat echt bij je past? Welk materiaal, welke maat, welke shape ...? Allemaal vragen die we proberen te beantwoorden om je te helpen het bodyboard te vinden dat voor jou geschikt is! Volg de gids ...

Bodyboarden wordt steeds populairder op stranden over de hele wereld. Het valt in de smaak bij het grote publiek omdat je het board met de handen vasthoudt en snel vooruitgang kunt maken. Maar bodyboarden is niet zomaar een tijdverdrijf, het is een echte competitiesport. Daarom is het niet verrassend dat er bodyboards in alle soorten en maten bestaan.  Van beginners tot gevorderde riders, er is voor ieder wat wils. Je moet wel weten waar je op moet letten en begrijpen hoe dit bijzondere board werkt. We helpen je daarbij ...

Hoe kies ik een bodyboard?

De maat van het bodyboard

De maat van het bodyboard heeft een rechtstreekse invloed op de stabiliteit en wendbaarheid van het board. Deze moet dus aangepast zijn aan de lichaamsbouw van de rider.

De maat van het board

De referentiemaat van een bodyboard wordt berekend aan de hand van de hoogte van je navel, plus of min één inch (2,54 cm).

Voor een beginner is het aan te raden om te starten met een board dat een inch langer is. Hoewel een langer board iets minder wendbaar is dan een korter board, biedt een langer board meer drijfvermogen, wat het ideaal maakt voor een beginnende bodyboarder of een recreatieve rider die vooral op zoek is naar gemak, plezier en zekerheid.

Omgekeerd zou een meer ervaren bodyboarder moeten kiezen voor een board dat een inch korter is, omdat een korter board wendbaarder is. Dit maakt het een geweldige bondgenoot voor een gevorderde rider die vooral op zoek is naar snelheid, sensatie en prestaties.

Je ervaring als bodyboarder en je persoonlijke voorkeuren kunnen ook een rol spelen bij het kiezen van de maat van je board. De maat is dus een belangrijke eerste leidraad voor je aankoop.

Hier zijn onze aanbevolen bodyboardmaten waar je uit kunt kiezen op basis van je lengte en het geselecteerde Radbug-bodyboardgamma:

Hoe kies ik een bodyboard?

De samenstelling van de kern

De samenstelling van het board (de kern) heeft een grote invloed op zijn gedrag in de golven. De keuze van deze kern hangt dus af van je niveau, je lichaamsbouw en de temperatuur van het water.

De 3 meest voorkomende kerntypes

Hoe soepeler de kern, hoe comfortabeler en wendbaarder het board, omdat het gemakkelijk vervormt. Omgekeerd, hoe stijver de kern, hoe sneller en speelser het bodyboard zal zijn. Er bestaan eigenlijk 3 soorten kernen.

  • Polyethyleen

    Polyethyleen (PE) is een vrij soepele kern, die zorgt voor wendbaarheid, comfort en controle. Dit materiaal is geschikt voor beginners of personen die een comfortabel bodyboard zoeken om in fris zeewater op zeer holle golven te rijden, en maximale grip en controle willen behouden.

  • Polypropyleen

    Polypropyleen (PP) is een tamelijk stijf materiaal dat moeilijk te vervormen is, zodat je board stevigheid en snelheid krijgt. Het is bedoeld voor vrij zware of gevorderde riders die op zoek zijn naar explosiviteit. Het gebruik van PP in matig warm tot warm water (>20°C) maakt het board soepeler en gemakkelijker te hanteren.

  • NRG-kern

    De NRG-kern is een hybride kern die polypropyleen met hoge dichtheid (PP) combineert met polypropyleen met lage dichtheid (NRG), om het beste van twee werelden samen te brengen en zo een board te krijgen dat stijf is in het midden en flexibel aan de zijkanten. Het resultaat is een snel en speels board dat tegelijk comfortabel is. Dit materiaal is geschikt voor water van alle temperaturen.

Hoe kies ik een bodyboard?

De kenmerken die het verschil maken

Nadat je hebt bepaald welke maat het beste bij je past, kan het zijn dat je nog steeds niet weet welke versie je moet kiezen uit de verschillende modellen.

Hoe kies ik een bodyboard?

De keuze van een bodyboard is geen kwestie van esthetiek, integendeel. Maar hoe kies je het juiste model? Aan de hand van de verschillende kenmerken van de boards kun je de modellen vergelijken, zodat je kunt kiezen voor een board dat perfect is aangepast aan je behoeften:

- Het deck of het oppervlak van je bodyboard: dit kan voorgevormd zijn om het board snel te kunnen vastgrijpen, en het kan op strategische plaatsen minder dik zijn.

- De nose bulbs: dit zijn de verstevigingen aan de bovenkant van je board. Hun kenmerken beïnvloeden dus je grip wanneer je je bodyboard vasthoudt.

- De stringers: deze bevinden zich aan de onderkant van je board en helpen je board te verstevigen om het risico op verbuigen of breken te voorkomen. De gebruikte materialen en de verdeling van deze verstevigingen stellen je in staat om je keuze van bodyboard aan te passen aan je niveau.

Al deze elementen kunnen doorslaggevend zijn bij de aankoop van je bodyboard en ze kunnen je ervaring in het water verbeteren. Maar zo kun je ook de verschillende modellen vergelijken waarvan de maat bij je past.

Hoe kies ik een bodyboard?

Opblaasbaar om minder plaats in te nemen

Een opblaasbaar bodyboard heeft het voordeel dat het zeer compact is: wanneer het opgeborgen is in zijn draagtas past het gemakkelijk onder een bank of in een hoekje.

Hoe kies ik een bodyboard?

Het bodyboard om de sport te ontdekken met het hele gezin

Door zijn superieure drijfvermogen maakt een opblaasbaar board het heel gemakkelijk om bodyboarden te ontdekken en ermee vertrouwd te raken. Het fabricageproces van een opblaasbaar bodyboard maakt het ook gemakkelijk om handgrepen aan het deck toe te voegen. Deze handgrepen kunnen gebruikt worden om in je eentje te oefenen als je met bodyboarden begint, of om samen met een kind te bodyboarden.

Hoe kies ik een bodyboard?

Het opblaasbare bodyboard voor ervaren riders

Het opblaasbare bodyboard moet niet worden gezien als een board dat alleen bedoeld is voor beginners. Integendeel, zijn superieure drijfvermogen is een belangrijk voordeel voor bodyboarders die voldoende techniek hebben om dit board goed te gebruiken. Met een opblaasbaar bodyboard voor volwassenen kun je alle bekende bodyboardtricks uitvoeren, met nog meer snelheid!

Hoe kies ik een bodyboard?

Goede gewoontes om de levensduur van je bodyboard te verlengen

Om maximaal van je board te genieten, is het belangrijk om een paar goede gewoontes aan te nemen om het uiterlijk en de prestaties van je board optimaal te houden.

Hoe kies ik een bodyboard?

Zonder goed onderhoud kan de regelmatige blootstelling aan zout water en zon je board aantasten. Neem daarom na elke sessie de tijd om je bodyboard af te spoelen met schoon water en het op een droge en beschutte plek te laten drogen. Zo verwijder je niet alleen de zoutresten, maar ook het zand dat op je board zou kunnen zitten. Tot slot, als je wax gebruikt op een deel van het bodyboard, moet dit aan het einde van het seizoen volledig worden verwijderd. Nadat je je board in de zon hebt laten drogen, kan de overtollige wax worden verwijderd met een speciale kam. Zo kun je tijdens je volgende sessie opnieuw optimaal van je board genieten.

Nu je meer weet over de criteria om een bodyboard te kiezen, hoef je alleen nog maar het board te vinden dat het beste past bij je niveau, je lichaamsbouw en je persoonlijke voorkeuren qua samenstelling, kenmerken en uiterlijk. Evenals het strand waar je volop kunt genieten van deze sport. Plezier gegarandeerd! 

ANDERE ADVIEZEN DIE JE ZOUDEN KUNNEN INTERESSEREN

bodysurf-nouvelle-marque-radbug-decathlon

Wat is bodysurfen?

Vaak verward met bodyboarden, ontdek hier wat bodysurfen is: de kunst van het surfen op de golven met je lichaam!

Voorrangsregels surfen

De voorrangsregels bij het surfen en bodyboarden

Surfen en bodyboarden staan erom bekend dat het vrije sporten zijn, maar toch moet je een aantal voorrangsregels kennen die je moet toepassen in het water.

Surfpak kopen Decathlon

Hoe kies je een surfpak of wetsuit?

Een surfpak is heel belangrijk om het niet te koud of te warm te krijgen, en om je te beschermen tegen het schuren van je plank.