bodysurf-nouvelle-marque-radbug-decathlon

Wat is bodysurfen?

Bodysurfen is een kunst en wel die van met je lichaam op de golven surfen. In tegenstelling tot bodyboarden bestaat bodysurfen erin zich over de golf te laten glijden zonder enige uitrusting. Als je je het makkelijker wil maken kan je altijd een paar vinnen en ook een handplane gebruiken, deze zullen het in de golf komen en het glijden vergemakkelijken!

Het bodysurfen biedt je een unieke glijervaring, dar toch heel anders is dan het bodyboarden of het surfen. Toch kan bodysurfen een echte aanwinst zijn voor uw volgende bodyboard- of surfsessies.

Wat is dat ... bodysurfen?

Bodysurfen is, zoals de naam al zegt, de kunst van het surfen met je body (lichaam in het engels). Het wordt beschouwd als de zuiverste sport in de surfwereld omdat er geen materiaal nodig, vermits de bodysurfer met zijn lichaam surft op de golf.

Volgens bepaalde bronnen is het bodysurfen ontstaan lang voor de komst van het bodyboarden, het surfen en de leashes. Later heeft zich het bodysurfen nog verder ontwikkeld, doordat er vroeger nog geen leaches bestonden en de surfers zich moesten laten meeglijden op de golf om hun surfplank, die gestrand was op het zand, te recupereren.

Ondanks de vele vergelijkingen met bodyboarden en surfen, is bodysurfen een sport op zich geworden. Veel bodyboarders en surfers proberen het. Mike Stewart, de tweevoudig wereldkampioen bodyboarden is een referentie aan het worden in het bodysurfen. Er zijn al talrijke wedstrijden gehouden, maar de beroemdste is die dat sedert 1971 elk jaar aan de North Shore van Hawaï wordt georganiseerd: de Pipeline Bodysurfing Classic. Op de mythische plek van Banzai Pipeline worden bodysurfers bijna één met de oceaan.

glisse-vague-bodysurf-marque-radbug

Hoe bodysurf je?

Bij bodysurfen is het de bedoeling om op snelheid te komen voordat de golf breekt en dan je lichaam te laten meeglijden met de golf.

Om te beginnen met bodysurfen en snel plezier te hebben, raden we je aan te kiezen voor de prauw techniek. Het bestaat erin je hand en gestrekte arm vooruit te steken in de richting van de golf. Indien de golf een ‘Lefthander' is (linkse golf, en d.w.z. dat de piek van de golf rechts van je breekt, en langzaam naar links verder rolt), is je uitgestrekte arm + hand de linkse en je binnenste arm + hand de rechter en vice versa indien het een ‘Righthander’ (rechtse golf, en d.w.z. dat de piek links van je breekt en rechts het langst open blijft) is.

De binneste hand en arm kan je eerst wat helpen bij snelheid te maken voordat de golf begint te breken, maar eens die breekt, moet je ervoor zorgen dat je deze langs je lichaam houdt voor het beste glijvermogen. Daarnaast kan het gebruik van een handplane je helpen om beter in de golven te komen en gemakkelijker te sturen eens je er op bent. Om het wisselen van de handplane te vermijden, gebruiken sommige bodysurfers er twee (in elk hand één) voor als de golf links of rechts breekt.

Als je het eenmaal onder de knie hebt, zal je zelfs in staat zijn trucjes uit te voeren, zoals de spin, de body roll of de dolfijn.

Ons advies: in de shorebreak, d.w.z. als de golven breken aan de rand van of op het strand, of wanneer er weinig water is, moet je ervoor zorgen dat je je lichaam zeker naar rechts of naar links oriënteert, afhankelijk van de richting van de golf. De eerste veiligheidsregel die in acht genomen moet worden is die van dat het lichaam parallel met de grond moet gehouden worden om te voorkomen dat je met je hoofd naar voren wordt geslingerd. De tweede veiligheidsregel is dat je je hoofd best steeds met je armen beschermt indien dit toch gebeurt.

En omdat beelden vaak meer zeggen dan woorden, ontdek hieronder onze video over bodysurfen.

De voordelen van het bodysurfen

Net als bodyboarden en surfen, heeft bodysurfen veel voordelen. Wij hebben ze samengebracht in een artikel gewijd aan de voordelen van golfsporten (surfen & boadyboarden).

Bodysurfen geeft je een nieuw sensatie vanaf de allereerste golf. Je hebt weinig training nodig voordat je van de golven kunt genieten en plezier kunt maken, alleen, met familie of met vrienden.

Bodysurfen kan heel nuttig zijn als je gewend bent om met een plank (bodyboard of surf) op de golf te rijden. Bij het bodysurfen is je positionering ten opzichte van de golf van essentieel belang. Ook het surfen of boardyboarden zal nog makkelijker worden nadat je geprobeerd hebt de golf te berijden met alleen je lichaam.

Bij bodysurfen sta je in direct contact met de oceaan. Er is geen enkel ander element tussen jou en de golf die je berijdt, wat je een echte conectie met de oceaan geeft. Bodysurfen op een golf als bron van energie kan makkelijk met anderen worden gedeeld, want het is minder riskant dan surfen en boardsurfen samen.

Is bodysurfen iets voor jou?

Ga eens kijken naar bodysurf wedstrijd of zoek online een aantal video's op, waar ze moeiteloos met hun lichaam op de golven surfen, het zal voldoende zijn om je zin te doen krijgen om het zelf te gaan doen. Bodysurfen is een zeer toegankelijke sport waarvoor zeer weinig uitrusting nodig is: een paar zwemvliezen en een handplane.

De zomer is de tijd voor nieuwe ervaringen, probeer het zeker zelf eens als je aan zee bent! De enige voorwaarde is dat je weet hoe je moet zwemmen, zonder dat je kan zwemmen zal het bodysurfen natuurlijk onmogelijk zijn.

De uitrusting die nodig is voor het bodysurfen

Palmes-noir-et-jaune-bodysurf-radbug

VINNEN

Dit is het onmisbare deel van de uitrusting van het bodysurfen en om met je lichaam over de golven te kunnen glijden. Met de vinnen kun je snelheid maken voordat je je op de golf laat glijden. Zonder deze snelheid zal de golf je "passeren" en zal het onmogelijk zijn hem te kunnen berijden.

hanplane-bleu-bodysurf-radbug

HANDPLANES

De handplane moet geplaatst worden op je voorste hand, zodat je er op kan leunen om je lichaam lichter te maken en gemakkelijker te kunnen sturen en snelheid te winnen in de golf.

Top UV - Olaian

DE UV TOP OF HET NEOPREEN SURFPAK

Om het je gemakkelijker te maken om over de golf te glijden, raden we je aan een UV-top of een neopreen surf pak te dragen.

Nu je een idee hebt van bodysurfen, spring in het water en verken deze fascinerende praktijk! Geniet van elk moment om verbinding te maken met de oceaan en unieke sensaties te ervaren.

Deze tips kunnen voor jouw ook interessant zijn

goede redenen om deze zomer te beginnen surfen

5 goede redenen om deze zomer te starten met surfen

Het ontdekken van het ultieme surfplezier of ongelooflijke surfspots, het werken aan een "summer body" : we hebben allemaal een goede reden om te beginnen.

Hoe leer je surfen als je pas begint?

Hoe leer je surfen als je pas begint?

Veiligheidsregels, surftechnieken en weersvooruitzichten: ontdek hoe je het best aan surfen begint, zodat je snel vooruitgang boekt en plezier beleeft op je nieuwe surfplank.

Voorrangsregels surfen

De voorrangsregels bij het surfen en bodyboarden

Surfen en bodyboarden staan erom bekend dat het vrije sporten zijn, maar toch moet je een aantal voorrangsregels kennen die je moet toepassen in het water.

Olaian Surf Club Handaia

Waarom zou je lid moeten worden van een surfclub?

Beginnende, gevorderde of ervaren surfers, aarzelen jullie nog steeds om lid te worden van een surfclub aan onze Belgische kust? Lees dan zeker verder als jullie er nog niet uit zijn! Veiligheid, vooruitgang, gezelligheid... We geven jullie in dit artikel een paar redenen mee die jullie kunnen motiveren om lid te worden van een surfclub.

Surfpak kopen Decathlon

Hoe kies je een surfpak of wetsuit?

Een surfpak is heel belangrijk om het niet te koud of te warm te krijgen, en om je te beschermen tegen het schuren van je plank.

surfpak-front-zip-of-back-zip-de-vergelijking

Surfpak met back zip of front zip: de vergelijking

Welke sluiting moet je kiezen voor je surfpak: back zip (sluiting op de rug) of front zip (sluiting op de borst)? Waarom kiezen sommige surfers voor een pak met een front zip in plaats van met een back zip?

Olaian UV T-shirt Teaser

Hoe kies je een anti-uv t-shirt voor je kind?

Pas op voor een zonnesteek tijdens je zomervakantie! De ogen en huid van kinderen, en vooral van baby's, zijn erg kwetsbaar voor uv-straling.Maar dat betekent daarom niet dat je kinderen helemaal uit de zon moeten blijven: Zorgeloos spelen bij het water, zandkastelen bouwen, in de golven zwemmen... met een uv-werend T-shirt zijn ze beschermd tegen de zon en verliezen ze niets van hun bewegingsvrijheid. Hier zoomen we even in op deze bijkomende bescherming tegen de zon!

Olaian UV-bescherming UV-shirt Surf

Hoe kies ik een anti-uv t-shirt voor het surfen?

Vindt hier onze tips die je kunnen helpen je anti-UV top te kiezen om te gaan surfen

Bescherm jezelf tegen de zon

Hoe bescherm je jezelf tegen de zon tijdens het surfen?

Laat je surfpret niet bederven door een vervelende zonnebrand of zonneslag. Met deze Decathlon-producten en gadgets ga je zorgeloos de zee in!

Comment lire des prévisions de surf

Hoe lees je een surf voorspelling ?

Getijdenverschil, grootte van de deining, periode, windrichting: wij leggen je uit hoe je een surf report analyseert.

Positive effects surfing

De positieve effecten van surfen

Sterke spieren ontwikkelen, je vrij voelen in het contact met de natuur, je grenzen verleggen, ontsnappen aan de stress, ... Dit is maar een greep uit de vele heilzame effecten van surfen en bodyboarden op de golven. Lees, en ontdek ze allemaal hier.

Yoga & surfen

De voordelen van yoga voor surfers

Yoga om beter te surfen, innerlijke rust te vinden en terug te keren naar de natuur.

Yoga voor surfers

Yoga voor surfers

Wist je dat je jouw surftechniek kan verbeteren buiten het water? Dit is een simpele yogaroutine die je makkelijk thuis kan doen in een halfuurtje.

surf_bienfaits_KimHertogs

Surfen, goed voor lichaam & geest

Surfen is goed voor je lichaam, daar is iedereen het over eens. Volgens actrice Kim Hertogs is het veel meer dan dat. Zij organiseert surfreizen, schreef het boekje ‘Why I started surfing’ en deelt de liefde voor het surfen via haar platform The Fieldwork. Ze is overtuigd: Surfen is goed voor je geest. Daar willen we meer over weten!