HOE KIES IK EEN FIETSHELM VOOR MIJN KIND? 

Voer je je kind mee in een fietsstoeltje ? Peddelt je kleine sporter zelf mee op een tweewieler? Een fietshelm voor kinderen is verplicht voor zowel passagiers als bestuurders !

fietshelm voor kinderen

EEN FIETSHELM VOOR KINDEREN IS EEN BONDGENOOT BIJ HET LEERPROCES

Leren fietsen gaat vaak gepaard met je evenwicht verliezen en vallen, dat is onvermijdelijk … en onontbeerlijk om vooruitgang te boeken! Zowel bij kleine als zwaardere ongevallen loopt het hoofd het vaakst letsel op.

Leg uit aan je kind hoe belangrijk het is om een helm te dragen, en maak duidelijk dat een fietshelm beschermt tegen stoten. Een helm mag geen 'verplichting' zijn, maar een vrijwillig automatisme gelinkt aan weldoordachte verantwoordelijkheidszin.

Bij een tochtje met een mountainbike of BMX is een helm verplicht. Je kind kan rekenen op een onmisbare bondgenoot op weg naar school, tijdens tochtjes of om te spelen met vrienden: de fietshelm!

HOE KIES JE DE JUISTE MAAT VOOR EEN KINDERFIETSHELM?

De maat van de fietshelm is het eerst aspect waarmee je rekening moet houden voor doeltreffende bescherming bij een val. De helm moet perfect afgestemd zijn op de grootte van het hoofd van je kind. Neem een meter en meet de hoofdomtrek om de juiste fietshelm te kiezen.

Belangrijk: kies geen grotere helm met het idee dat je kind zal groeien. Wees zuinig, maar zonder de veiligheid in het gedrang te brengen! Om doeltreffend te zijn, moet de helm de juiste maat hebben en goed passen. Een te grote helm kan verschuiven bij een val en geen afdoende bescherming meer bieden wanneer je kind het echt nodig heeft.

Voor kinderen van 4 tot 11 jaar kun je kiezen voor maat XS of S (geschikt voor bijna 2/3 van de kinderen in Frankrijk).

HOE KIES JE DE JUISTE KINDERFIETSHELM VOLGENS DE DISCIPLINE (MTB, BMX, FIETSTOCHTEN, ENZ.)?

Je fiets(st)er in wording moet verplicht een fietshelm dragen tot hij/zij 12 jaar is, ongeacht de discipline.

Voor een optimale veiligheid kies je best een helm die aangepast is aan de discipline:

- Voor dagelijkse ritten volstaat een eenvoudige, gemakkelijk te gebruiken helm met verluchtingsopeningen.

- Als je kind al verknocht is aan een MTB of BMX, kun je een meer bol helmtype kiezen dat een groter oppervlak bedekt. Voor een BMX is de sluiting verstevigd om trillingen te vermijden tijdens het uitvoeren van figuren.

- Om je kind mee te nemen in een fietsstoeltje, moet je erop letten dat de achterkant van de helm niet ongemakkelijk botst tegen de rug van het fietsstoeltje.

FIETSSTOELTJES

HOE KIES JE EEN COMFORTABELE KINDERFIETSHELM?

Gebruiksgemak is essentieel voor een fietshelm, vooral als je kind net leert fietsen! Een fietshelm moet als het ware een tweede huid vormen, je mag amper voelen dat je er een draagt. Kies een helm met een regelsysteem voor meer comfort. Een dergelijke helm zal ook beter blijven zitten op het hoofd van je kleine rakker!

Je kunt de gekozen fietshelm het best komen passen in jouw Decathlon-winkel! Zo kun je meteen zien of de maat wel degelijk geschikt is voor het hoofd van je kind.

comfortabele kinderfietshelm

LAAT JE KIND DE KLEUR EN HET ONTWERP KIEZEN!

Een waardevolle tip: laat je kind zelf de kleur en het ontwerp van de helm kiezen, zo zal het gemakkelijker accepteren om de helm te dragen! Het is belangrijk dat je kind zich deze veiligheidsuitrusting voor op de fiets eigen maakt en zin heeft om de helm te dragen. Is je spruit dol op leuke motiefjes en flashy kleurtjes?

Laat de helm kiezen volgens zijn of haar smaak!