Gemotiveerd? Dan rest je enkel nog de gepaste uitrusting te kiezen en deze tips te volgen om met even veel gemak te surfen als in de zomer:

WELKE WETSUIT TREK JE AAN WANNEER?

Vooraleer je in het water duikt, kies je zorgvuldig de dikte van het neopreen van je wetsuit. Die bepaalt immers de doeltreffendheid van de isolatie en dus de duur van je sessie.

Beschouw de dikte van het neopreen als een tweede huid die een beschermende laag vormt tegen het koude water. Die dikte wordt aangegeven met twee of drie cijfers: 5/4mm, 4/3mm, 3/2mm of 2/2 millimeter.

- Een wetsuit van 2/2 millimeter (mm), ideaal voor in de zomer, betekent dat het neopreen aan armen en benen 2 mm dik is. Zo'n wetsuit is niet dik genoeg om in de herfst en de winter te surfen.

- Een wetsuit van 3/2 millimeter (mm), ideaal voor in de herfst, betekent dat het neopreen aan de benen 3 mm dik is en aan de armen 2 mm. Deze wetsuits zijn minder dik aan de armen zodat je makkelijker kunt roteren en peddelen.

- Een wetsuit van 4/3 millimeter (mm), ideaal voor in de winter, voor bij temperaturen onder de 17°C, betekent dat het neopreen aan de benen 4 mm dik is en aan de armen 3 mm.

- Een wetsuit van 5/4 millimeter (mm), de beste bescherming tegen zeer koud water, voor bij temperaturen onder de 12°C, betekent dat het neopreen aan de benen 5 mm dik is en aan de armen 4 mm.

Opmerking: soms vind je wetsuits 5/4/3 mm (dat is het geval met ons damesmodel) die een compromis zijn tussen een wetsuit 4/3 mm en een wetsuit 5/4 mm.

Hoe kies ik mijn wetsuit om te surfen in de winter

OPTIMALISEER JE BESCHERMING TEGEN DE KOUDE MET ACCESSOIRES IN NEOPREEN

Dit betekent niet noodzakelijk dat je kouwelijk bent: het aantrekken van een thermische top onder je wetsuit is doeltreffend om je wat extra warmte te bieden, maar heb je er ook aan gedacht om je ledematen te bedekken die tijdens je surfsessie het meest in contact komen met het water? In water met een temperatuur lager dan 17°C, raden we je aan om de uiteinden van je lichaam te bedekken om het warmteverlies te beperken en wel in deze volgorde:

De surfschoenen in neopreen zijn de eerste accessoires in neopreen ter aanvulling op de thermische bescherming van je wetsuit.

Er zijn twee types surfschoentjes in neopreen:

- Surf- en bodyboardschoentjes : met hun zool in polyurethaan zijn ze soepeler dan de laarsjes en houden ze je voeten warm terwijl ze toch een goed contact met de plank behouden; een pluspunt dat sterk geapprecieerd wordt door surfers maar ook door bodyboarders, omdat ze hun voeten beschermen tegen de wrijving zodra ze aan het bodyboard vastzitten.
- Surflaarsjes : doordat ze gemaakt zijn uit dik neopreen (3 of 5 mm) bieden ze een betere bescherming tegen de koude en het mariene milieu (rotsen, ... ) dan de surfschoenen.

Je tenen verdienen alle aandacht wanneer je een langere afstand moet afleggen alvorens de surfspot te bereiken terwijl het buiten koud is.

Handschoenen en ook de kap zijn sterk aanbevolen om de hele winter door regelmatig te kunnen blijven surfen:

- Surfhandschoenen : bij het surfen brengen we meer dan 90 % van onze tijd al peddelend door, dus vergeet je handschoenen niet wanneer de temperatuur van het water lager is dan 12°C.

- De surfkap : wanneer de temperatuur 7°C of lager wordt, dappere surf(st)er, zet dan de kap op! Afhankelijk van de mate waarin je tegen de kou kunt, is een surfkap onmisbaar: niet enkel om de koude rillingen te beperken terwijl je de golven opwacht, maar ook om het gevoel van "een golfslag in het gezicht" te beperken wanneer je een duck dive uitvoert.

Olaian surflaarsjes, surfhandschoenen, surfkappen

CONTROLEER JE VOLLEDIGE UITRUSTING GRONDIG

De eerste herfstsessies dienen zich aan, maar de zon houdt een wedstrijdje met je om te zien wie zich na een werkdag op kantoor het snelst in het water stort? Ja, de sessies na het werk die 's avonds uren blijven duren zijn heerlijk maar helaas voorbij... trek nu niet die verongelijkte blik achter je computerscherm, want er is nog niets verloren! Surf minder maar beter: begin met een volledige check-up van je uitrusting alvorens de winter je inhaalt:

DE KOUD WATER WAX

Een ander seizoen vergt een andere wax op je surfplank: ontwax je surfplank en breng de koud water wax aan vanaf oktober.

Surfen in winter waxkoudewater NL

EEN RESERVE LEASH

Aan onze kust gaat de intrede van de winter gepaard met een consistentere en krachtigere golfslag: vergeet niet de staat van het touwtje van je leash na te kijken, dat is vastgehecht aan de plug van je surfplank.

En omdat je niet voorzichtig genoeg kunt zijn, neem je best een reservetouwtje en reserveleash mee: deze tip zal ervoor zorgen dat je de top van de golven niet teleurgesteld moet verlaten omdat je leash op het verkeerde moment afbreekt...

Neem in de winter niet het risico om tijdens een pittige surfsessie zonder plank te vallen op de top van de golven: vervang je leash bij het minste teken van slijtage of uitrekking! (minstens jaarlijks)

Reserve leash NL

DE SURFPLANK DIE IS AANGEPAST AAN WINTERSE OMSTANDIGHEDEN

Bij een winterse take-off kan het feit dat je de juiste surfplank onder de voeten hebt alle verschil maken: als je het reeds gewend bent om te surfen met verschillendeshapes van surfplanken, weet je dat bepaalde modellen sneller draaien, andere gemakkelijker loskomen van het water of sneller gaan bij het peddelen. 

Er bestaat geen model van surfplank dat prefect is aangepast aan alle denkbare vormen en groottes van golven, maar je kunt alleszins in je quiver diverse surfplanken meenemen om in elk seizoen te kunnen surfen.

De volumineuzere modellen zijn geschikt voor de kleine golven (bv. longboards en de surfplanken in schuimrubber) .

De minder volumineuze modellen die meer geschikt bij hollere en krachtigere golven (bv. shortboards).

Onze tip: surf zoveel mogelijk met verschillende vormen en groottes (shapes) van planken om zo je surftechniek en stijl te verbeteren.

Surfen in winter Quiver NL

BEREID OOK DE APRÈS-SURF VOOR

DE WETSUITZAK / BAK

Wat een plezier om te surfen als het regent! Zeer vaak gaat surfen in de regen gepaard met een offshore wind en verlaten spots, twee elementen die je plezier als surf(st)er nog vergroten. Maar terugkeren naar de wagen en in de regen je kledij uittrekken, dat is een ander verhaal. De wetsuittas of -bak biedt het dubbele voordeel dat hij je voeten beschermt tegen de vochtige bodem en je doornatte wetsuit in neopreen opvangt zonder je koffer onder water te zetten.

Winter surf WETSUIT BAG NL

SURFPONCHO

Probeer zo veel mogelijk beschutting te zoeken tegen de wind, zo vat je geen kou en denk eraan om je kledij vooraf klaar te leggen om zo ze snel te kunnen aantrekken onder je surfponcho. Zo zit je T-shirt in de goede richting, je broek op de juiste plaats... Bescherm de zetels van je wagen met een strandhanddoek, zet de verwarming op de hoogste stand en keer nadat je bent opgewarmd terug naar huis!

Surf poncho NL

DE THERMOS OM DE DORST TE LESSEN 

Onder ons gezegd: niets kan tippen aan een heerlijke warme chocomelk / koffie / thee die je in de wagen opwacht om je na een pittige surfsessie terug op krachten te laten komen!

Tip: Voorzie ook een thermosfles met warm water voor als je gaat surfen, je kunt er je verkleumde handen en voeten mee warmen!

thermos quechua