Bij het beoefenen van een glijsport in de winter is het belangrijk om goed passend ondergoed te dragen. Maar ken je de rol van ondergoed? Het is de eerste laag van je outfit en zorgt ervoor dat transpiratievocht goed kan worden afgevoerd zodat je droog blijft en het geeft je warmte en comfort... vandaar de noodzaak om het goed te kiezen! Hier zijn de criteria voor het selecteren van het juiste ondergoed.

De keuze van ski- of snowboardondergoed wordt gemaakt aan de hand van 3 criteria:

ski- en snowboardondergoed kiezen met Wed'ze

De afvoer van transpiratie

ski- en snowboardondergoed kiezen met Wed'ze

De warmte

ski- en snowboardondergoed kiezen met Wed'ze

Het voorkomen van geurtjes

Wat is ski- of snowboardondergoed?

Wintersportondergoed bestaat meestal uit een lange of ¾ thermobroek, en een T-shirt met lange mouwen. Voor skiërs, snowboarders of sleeliefhebbers is de keuze van ondergoed bepalend voor de warmte en het comfort van je outfit. Ontworpen met steeds technischere en slimmere materialen, worden ze dicht tegen het lichaam gedragen voor optimale efficiëntie en om de twee volgende lagen er gemakkelijk overheen te kunnen dragen.

ski- en snowboardondergoed kiezen met Wed'ze

1 - Afvoer van transpiratie

Niets voelt zo vervelend als nat ondergoed dat aan je huid plakt waardoor je tot op het bot bevriest... Een van de belangrijkste functies van ondergoed voor een glijsport is het afvoeren van transpiratie, zodat je altijd droog bent. Katoenen ondergoed heeft deze functie niet en zal vochtig blijven wanneer je zweet. Om de warmte goed vast te houden en tegelijkertijd vocht af te voeren, kies je voor sportondergoed gemaakt van technisch synthetisch materiaal, met een structuur en samenstelling die vocht absorbeert en afvoert. Sommige onderkleding is zelfs ontworpen met meer ademende materialen op plaatsen waar je veel transpireert, zoals op je rug.

ski-ondergoed

2 - Warmte

De rol van thermisch ondergoed is om de warmte die door je lichaam wordt geproduceerd op te vangen en te recyclen, terwijl het vocht afvoert. Het wordt gedragen als een tweede huid en is de eerste laag van je outfit, onder de isolerende laag en de waterdichte laag.

In de winter moet ondergoed je vooral een optimaal thermisch comfort bieden. Afhankelijk van de temperatuur, je type activiteit en je weerstand tegen de kou, kies je een lange of 3/4 thermobroek (die plooien in de skischoen voorkomt), een T-shirt met lange mouwen en een hoge of minder hoge kraag. Voor maximaal comfort kun je de dikte van je ondergoed ook aanpassen aan de andere twee lagen die je draagt. Als je een dikke, warme, isolerende tweede laag draagt, zoals een fleece- of donsjack, kun je beter voor dunner ondergoed kiezen om te voorkomen dat je het te warm krijgt.

warm ski-ondergoed

3 - Geurtjes voorkomen

Het nadeel van sportondergoed is dat geurtjes tijdens het gebruik in de stof doordringen en zelfs na het wassen blijven hangen. Niet erg aangenaam... Gelukkig bestaat er wintersportondergoed dat gemaakt is van materialen die geurtjes voorkomen. Decathlon deelt deze eigenschap in 5 categorieën in: zeer zwak, zwak, gemiddeld, sterk en zeer sterk. Deze informatie vind je terug op de productfiche bij het kiezen van je ondergoed.

Glijsporten: elk zijn eigen ondergoed!

Pisteskiën, freestyle skiën, toerskiën, snowboarden of sleeën... al deze glijsporten worden in verschillende omstandigheden en met verschillende intensiteit beoefend. De keuze van het ondergoed voor het beoefenen van deze sporten is geheel aan jou. Als je intensief een glijsport beoefent, zoals toerskiën, moet je ondergoed licht en goed ademend zijn. Als je daarentegen een beginner bent of graag de tijd neemt op de piste, dan kan je beter voor thermisch comfort kiezen. Ook met de tijd van het jaar en het weer moet rekening worden gehouden bij het zoeken naar een evenwicht tussen warmte, afvoer van transpiratie en het voorkomen van geurtjes. En omdat we niet allemaal uit hetzelfde hout gesneden zijn, hebben we niet allemaal dezelfde weerstand tegen de kou, noch zweten we allemaal op dezelfde manier. Aarzel in ieder geval niet om advies te vragen over hoe je voor maximaal comfort tijdens het sporten kunt zorgen.

Warm ondergoed voor kinderen

Een tip van wed'ze om schuren te voorkomen

Als je kleding uit synthetisch materiaal dicht op je lichaam draagt en zweet, krijg je wrijving en irritatie. Voor absoluut comfort kun je kiezen voor ondergoed met platte naden om wrijving met de huid te voorkomen. Het materiaal moet ook zacht aanvoelen om huidirritatie te voorkomen. Dit staat bekend als een product Seamless + ou Seam 0.

ski- en snowboardondergoed kiezen met Wed'ze

Zo, nu weet je alles over het kiezen van efficiënt ondergoed voor glijsporten waarvan je vergeet dat je het aan hebt, zodat je maximaal kunt genieten van je dag in de sneeuw! 

handtekening - Chloé 2

Chloé

Communicatieteam wed'ze

Liefhebber van skiën en wintersport!