choisir_chaussettes_randonnée_conseils

Hoe kies je wandelsokken?

Je voeten zijn je beste bondgenoten bij het wandelen en het is belangrijk dat je er goed voor zorgt! Goede wandelsokken zorgen ervoor dat je niet halfweg je wandeling moet stoppen door pijnlijke voeten of onverwacht schuren. In dit artikel geven we je tips om het model sokken te kiezen dat bij je past!

Wandelsokken kies je aan de hand van 4 criteria: het wandelterrein, de duur van je tocht, het seizoen en de hoogte van je schoenen.

Het wandelterrein

Voor wandelen over vrij vlakke paden zal je andere eisen aan je sokken stellen dan wanneer je over steile bergpaadjes loopt. 

Op eerder vlakke paadjes door velden of bossen bijvoorbeeld, zal je sokken willen die vooral comfortabel zitten, en zo weinig mogelijk naden hebben. Daarna kan je het materiaal en tricot kiezen die het meest aangenaam voelen voor je voeten. 

Voor een bergwandeling over technische paden kan je dan weer beter kiezen voor sokken die verstevigd zijn aan hiel en tenen. Bij het klimmen en dalen worden die delen van de voet het meest belast en die constante druk op je tenen of hiel kan na een poosje pijnlijk worden als je geen aangepaste sokken draagt. Goede sokken voorkomen ook het risico op blaren en schuurplekken. 

In elk geval is het, ongeacht het wandelterrein, heel belangrijk dat je sokken in de juiste maat kiest. Sokken die te groot of te klein zijn, kunnen al snel blaren veroorzaken. Als de sokken te groot zijn, is de kans groot dat ze onaangenaam rimpelen rond je voet. Bij sokken die te klein zijn, dreigt het gevaar dat ze naar onderen in je schoen schuiven.

  • hoe-kies-je-sokken-comfort-vlak terrein-paden-bos

    Comfort voor wandeltochten over vlak terrein

    Voor een wandeling over vlak terrein heb je vooral behoefte aan comfort. Je kiest zelf welk materiaal en tricot het prettigst aanvoelt. Geef in elk geval de voorkeur aan sokken met zo weinig mogelijk naden. De sokken die het meest geschikt zijn voor die omgeving zijn onze wandelsokken voor de natuur "NH".

  • hoe-kies-je-sokken-bergen-hoogteverschil-schuren-tweede-huid

    Beperken van schuurplekken bij bergwandelingen

    Als je in de bergen gaat wandelen, wil je schuren beperken om blaren te voorkomen. Ga na of de hiel en teen van de sokken gemaakt zijn van speciale vezels die schuren beperken. Sommige sokken hebben een "tweede huid"-concept dat schuren beperkt. De sokken die het meest geschikt zijn voor die omgeving zijn onze wandelsokken voor de bergen "MH".

De duur van je wandeltocht

Hoe langer je wandeling, hoe meer je transpireert en hoe meer behoefte je zult hebben aan ademende sokken.

Dat criterium is belangrijk, want als je voet te vochtig is tijdens het wandelen, ontstaat een risico op blaren. Een wandeling wordt als "lang" beschouwd als je meer dan 3 uur wandelt.

Als je een wandeltocht van een hele dag plant of wanneer je gaat wandelen op een warme zomerdag, is het belangrijk dat je kiest voor ademende sokken

Sommige sokken hebben luchtig tricot dat de transpiratie goed afvoert zonder dat je moet inboeten aan comfort. Andere zijn van polyamide, een vezel die snel droogt zodat je voet minder vochtig wordt. Voor dit criterium is het ook heel belangrijk dat je rekening houdt met het soort wandelschoenen dat je draagt

Als je schoenen ademend zijn, zullen ze de transpiratie afvoeren: je moet dan lichte sokken kiezen die eveneens ademend zijn. Als je schoen echter waterdicht is, omdat je bijvoorbeeld in de regen wandelt, zal je andere sokken kiezen. Dan kies je eerder voor sokken die de transpiratie absorberen en dan zo ver mogelijk van je voet afvoeren.

hoe-kies-je-sokken-koud-weer-warmte-merinowol-sneeuwschoenen

Het seizoen

De temperaturen variëren naargelang het seizoen, en dus heb je mogelijk nood aan sokken voor koud weer. Als je bijvoorbeeld 's winters gaat wandelen, raden we je onze warme sokken voor wandelen in de sneeuw aan, de sokken "SH ultra-warm". 

Die zijn geschikt om in de sneeuw te wandelen of voor sneeuwschoentochten. Ze houden je voeten warm en droog, zelfs in diepsneeuw! Sommige modellen bevatten merinowol dat erg warm is en transpiratiegeurtjes beperkt. 

Een paar tips om de juiste sokken te kiezen voor winterse wandelingen:~- geef de voorkeur aan sokken met wol omwille van de warmte~- geef de voorkeur aan hoge sokken die efficiënter beschermen tegen sneeuw ~- denk eraan dat je ademende sokken kiest, zodat je voeten niet vochtig worden, iets dat erg onaangenaam kan zijn bij koud weer 

hoe-kies-je-sokken-wandelen-hoogte-laag-mid-low-high

De sokhoogte

Een laatste criterium bij het kiezen van sokken is de hoogte. Je sokken moeten altijd even hoog of hoger komen dan je schoenen om te vermijden dat je schoenen tegen je enkels schuren. Er zijn drie verschillende sokhoogtes: ~- lage sokken, de modellen "low": die komen net boven de schoen maar onder de enkelknobbel. Ze worden gedragen in lage schoenen.~- halfhoge sokken, de modellen "mid": die beschermen je enkelknobbels doordat ze er net boven komen. Ze worden gedragen in lage schoenen.~- hoge sokken, de modellen "high": die zijn ideaal in halfhoge wandelschoenen omdat ze net onder de kuit komen en zo je enkel goed beschermen in de schoen. 

Een laatste tip? Bij bepaalde sokken verschilt de rechtersok van de linkersok zodat ze nog beter aansluiten om elke voet. En mocht je last hebben van bepaalde allergieën, neem dan even de tijd om de samenstelling van de sok te bekijken!