E-bike btwin

10 Goede reflexen voor gebruikers van een elektrische fiets

.

Onderhoud, praktisch advies, je gewicht goed verdelen, veiligheid, gebruik… Hieronder sommen we 10 belangrijke reflexen op voor gebruikers van een elektrische fiets. Zo benut je de capaciteiten van je e-bike optimaal en gaat hij langer mee!

10 Goede reflexen voor gebruikers van een elektrische fiets

1. TREK NIET TE SNEL OP MET EEN ELEKTRISCHE FIETS
2. FIETS ZONDER ONDERSTEUNING OP VLAKKE WEGEN
3. CONTROLEER REGELMATIG DE BANDENDRUK
4. SCHAT HET RESTERENDE VERMOGEN VAN JE BATTERIJ GOED IN
5. SCHOONMAAK EN ONDERHOUD: KOPPEL DE BATTERIJ ALTIJD AF!
6. BATTERIJ: HERLADEN NA ELK GEBRUIK EN ELKE KALIBRERING
7. AANBEVELINGEN BIJ LANGDURIG STALLEN
8. EEN REGELMATIGE TECHNISCHE CONTROLE
9. LEER JE E-BIKE GEBRUIKEN OP EEN WEG ZONDER OBSTAKELS
10. HELM EN ANDERE VEILIGHEIDSUITRUSTING: ONMISBAAR OP DE FIETS !

Trek niet te snel op met een elektrische fiets

De elektrische trapondersteuning schakelt in zodra je begint te trappen en verlicht je inspanning. Let wel op, als je vertrekt of versnelt zet je best niet te veel kracht op de pedalen, zo word je niet verrast! Wees voorzichtig, zeker op drukke plekken of in voetgangerszones.

Fiets zonder ondersteuning op vlakke wegen

Het is niet omdat je elektrische ondersteuning op je fiets hebt, dat je die ook de hele tijd moet gebruiken! Aarzel dus niet om de motor te sparen op vlakke stukken en je e-bike te gebruiken als een gewone fiets. Eens je vertrokken bent, zal je het verschil niet merken! Schakel de ondersteuning pas in op een helling om dit obstakel rustig te kunnen nemen.

man-elektriscche-fiets

Controleer regelmatig de bandendruk

De druk in je banden neemt af met de tijd, zeker in de zomer. Dat is volstrekt normaal, de binnenbanden van een fiets zijn licht poreus. Controleer regelmatig je bandendruk! Door met platte banden te rijden daalt de autonomie van je batterij, moet je harder trappen en rijd je sneller lek.

Schat het resterende vermogen van je batterij goed in

Voor je aan een ritje begint met je e-bike, ga je best even na hoeveel vermogen de batterij nog kan leveren om te weten of je nog wel op je bestemming geraakt. De autonomie van je batterij berekenen is niet altijd evident. Apps zoals Ebike Maps zijn dan een handig hulpmiddel. Ze berekenen je energieverbruik op basis van je geplande route.~ 

De factoren die een invloed hebben op de autonomie van je fiets zijn:

- de afstand die je moet afleggen

- het hoogteverschil

- je gewicht

- je snelheid

- de bandendruk

- de wind

- het aantal keer dat je schakelt en remt onderweg (anders in de stad dan op het platteland)

- de buitentemperatuur (bij koud weer loopt je batterij sneller leeg).~ 

Test het uit op een steeds langere route om de maximale autonomie van je e-bike na te gaan en te vermijden dat je ergens onderweg met een lege batterij valt!

Top 10 reflexen voor gebruikers van een elektrische fiets

Test gratis onze elektrische fietsen

Zin om onze elektrische fietsen te testen? Dat kan gratis in onze winkels! Het enige wat je moet doen is online een afspraak maken. Daarna kan je een fiets gedurende 30 tot 45 minuten testen. Let's go!

Schoonmaak en onderhoud: koppel de batterij altijd af!

Bij elke ingreep aan je e-bike (schoonmaak, onderhoud van de elektrische of mechanische onderdelen), moet je absoluut de batterij loskoppelen en de stroom naar je fiets onderbreken.

vrouw-elektrische-fiets-stad

Batterij: herladen na elk gebruik en elke kalibrering

B'TWIN raadt aan om de batterij na elk gebruik te herladen. Als ze leeg is, moet je ze zo snel mogelijk weer opladen. Doe je dat niet en blijven de cellen te lang leeg, dan zou de batterij weleens onherstelbare schade kunnen oplopen.

B'TWIN raadt aan om de batterij om de 6 maanden volledig op te laden en helemaal te laten leeglopen. Op die manier kalibreer je de batterij en krijg je een meer nauwkeurige indicatie van het laadniveau van je batterij. Bovendien zal ze zo langer meegaan.

Aanbevelingen bij langdurig stallen

Als je je elektrische fiets lang niet gebruikt, dan zijn er twee opties om te vermijden dat je batterij aan vermogen inboet:

- neem de batterij van je fiets en bewaar ze opgeladen.

- herlaad de batterij om de 3 maanden.

Een regelmatige technische controle

Voor een regelmatige controle van je elektrische fiets, kan je altijd terecht in je Decathlon-winkel of in een van de winkels van de fabrikant van je e-bike. Laat geregeld de veiligheidselementen en het elektrische systeem van je fiets controleren. Een grondige controle van tijd tot tijd is een must om onbezorgd de baan op te gaan!

elektrische-fiets-stad

Leer je e-bike gebruiken op een weg zonder obstakels

De eerste keer dat je op je elektrische fiets stapt, probeer je hem best even uit op een plek zonder verkeer of voetgangers. Zo leer je je elektrische fiets kennen en raak je vertrouwd met de elektrische trapondersteuning, voor een totale controle!

De ondersteuning wordt ingeschakeld terwijl je trapt, maar valt doorgaans ook weer uit als je een rem bedient of sneller dan 25 km/u rijdt.

Helm en andere veiligheidsuitrusting: onmisbaar op de fiets !

E-bikes worden beschouwd als fietsen, niet als bromfietsen. Je bent dus niet verplicht om een motorhelm op te zetten. We raden je wel ten zeerste aan een fietshelm te dragen bij je verplaatsingen. Ook goede verlichting en een fluohesje zijn een must. Beter voorkomen dan genezen!~ 

Zo, je bent helemaal klaar voor je ritten met je e-bike. Veel fietsplezier!

~ 

Ontdek de elektrische fiets LD920 E connected, onze Belgische trots

Ontdek de elektrische fiets LD 920 E automatic, onze Belgische trots

Decathlon en E2 Drives hebben samen een elektrische fiets geproduceerd die oneindig veel versnellingen heeft, zonder een derailleur te gebruiken.

De voordelen van een bakfiets

De voordelen van een bakfiets

Bakfietsen winnen elk jaar aan populariteit. In dit artikel vertellen we je waarom!

De soorten elektrische fietsen

Welke elektrische fiets kopen?

Een stadsfiets, hybridefiets, mountainbike? Het aanbod wordt steeds groter, maar welke elektrische fiets moet ik nu kopen?

QUEL TYPE DE VÉLO CHOISIR ?

Welk type fiets moet ik kiezen? Onze tips voor beginners

Er bestaan zo veel verschillende soorten fietsen, maar welke is nu geschikt voor mij? Wij helpen je graag bij deze niet evidente keuze.