Ontdek de elektrische fiets
LD 920 E automatic, onze Belgische trots

Decathlon en de Waverse start-up E2 Drives hebben samen een elektrische fiets ontwikkeld die oneindig veel versnellingen heeft, zonder een derailleur te gebruiken. "Reactieve elektrische ondersteuning met continu variabel automatisch schakelen", zoals dat heet. We vertellen je alles over deze revolutionaire fiets in dit artikel!

Le vélo électrique LD920 E connected, une fierté belge

Geen derailleur, geen zorgen

De juiste versnelling kiezen, moeten schakelen net voor je stopt, versnellingen die kraken wanneer de derailleur slecht afgesteld is ... Dat is allemaal verleden tijd met de LD 920 E automatic.
"Deze fiets is een echte innovatie voor Decathlon en op de markt van de elektrische fietsen, omdat het continu variabel automatisch schakelen verwerkt zit in de motor.", legt Herman Van Beveren, leader stadsfietsen bij Decathlon uit. "Tijdens het rijden verandert je versnelling automatisch in functie van je snelheid. Zonder derailleur, dus ook zonder onderhoud."

Le vélo électrique LD920 E connected, une fierté belge

Een avontuur dat begon in 2012

De LD 920 E automatic werd gelanceerd in september 2023, maar het idee voor dit innovatieve schakelsysteem leefde al veel eerder in het hoofd van Arthur Delaval, mede-oprichter van de start-up E2 Drives.

"Ik begon aan dit project in 2012", legt de mechanisch ingenieur uit. "Mijn idee bij aanvang was om de aandrijflijn van een elektrische fiets te herbekijken. Ik was er namelijk van overtuigd dat de elektrische fiets een sector van de toekomst zou worden. Het begon met een idee, daarna kwamen er prototypes, industrialisatie en al het werk met Decathlon. Nu, 11 jaar later, ben ik echt trots dat ik eindelijk deze motor en deze fiets op de markt kan brengen."

De motor luistert naar de naam 'Owuru', en dat is geen toeval. "Owuru betekent luipaard in het Igbo", lacht Arthur. "Owuru combineert souplesse met elegantie en stilte. Deze motor biedt een oneindig aantal versnellingen, wat zorgt voor een soepele krachtige acceleratie. Het systeem werkt volledig automatisch. Je hoeft niet steeds te schakelen, want het systeem kiest steeds de beste versnelling voor je snelheid."

Le vélo électrique LD920 E connected, une fierté belge

Test gratis onze LD920
E automatic

Zin om onze LD920 E automatic te testen? Dat kan gratis in onze winkels! Het enige wat je moet doen is online een afspraak maken. Daarna kan je een fiets gedurende 30 tot 45 minuten testen. Let's go!

Decathlon X E2 Drives: it's a match!

E2 Drives beschikte over een innovatieve technologie. Er moest alleen nog een partner gevonden worden om de uitrol naar zoveel mogelijk mensen mogelijk te maken. En die partner werd Decathlon.

"Bij een industrieel partnership zijn er veel parameters om rekening mee te houden", legt Simon Godfrind (foto), de andere mede-oprichter van E2 Drives uit. Wat we waardeerden aan Decathlon was hun voorliefde voor innovatie, die bijzonder goed bij ons bedrijf past. De locatie speelde ook een belangrijke rol. Waver ligt eigenlijk heel dicht bij Lille (Frankrijk). We zijn heel blij om te zien dat ons project eindelijk volledig is gerealiseerd op een fiets die nu in productie en in de verkoop is."

Riskant? Helemaal niet!

Was het riskant voor Decathlon om in zee te gaan met een kleine start-up? "Helemaal niet", zegt Herman Van Beveren. "Drie jaar geleden waren we op zoek naar een motorconcept dat het schakelen  overbodig zou maken, want dat is voor veel mensen een probleem. We ontmoetten E2 Drives, die ons een prototype voorstelde. We hebben dat getest en waren meteen gecharmeerd van de kwaliteit ervan, van de gehele ervaring met de motor trouwens. Maar ik kan er nog zo veel over zeggen als ik wil, het beste is om deze fiets te testen in een Decathlon-winkel, om echt de ervaring mee te maken zodat je je eigen mening kan vormen."

Le vélo électrique LD920 E connected, une fierté belge

Een Europese productie

95% van de onderdelen van deze motor wordt geproduceerd en geassembleerd in Europa.

De belangrijkste onderdelen worden gemaakt in Italië, Portugal, Duitsland en Oostenrijk.

De uiteindelijke samenstelling van de fiets wordt uitgevoerd bij AML, de assemblagefabriek van B'TWIN Village in Lille.