Welke stadsfiets past bij jou?

Hoe kies je de juiste stadsfiets?

Er bestaan heel wat verschillende stadsfietsen waardoor het niet altijd eenvoudig is om de juiste keuze te maken. In dit artikel tonen we je de beschikbare mogelijkheden.

Het aanbod aan stadsfietsen is erg groot, of je nu naar je werk wilt fietsen of op zondag een tochtje door de stad wilt maken. De keuze voor de juiste stadsfiets hang af van je behoeften en gewoontes als fietser. Decathlon geeft je in dit artikel een overzicht van de verschillende traditionele stadsfietsen die je zo leuk vindt dat je ze elke dag zou willen gebruiken.

Waar kun je een stadsfiets voor gebruiken?

Eerst en vooral moet je weten dat er verschillende soorten stadsfietsen zijn. Je hebt de keuze tussen eerder klassieke en andere meer originele fietsen. Een stadsfiets kun je ook gebruiken als een echt vervoermiddel om je dagelijks door de stad te verplaatsen, als alternatief voor de auto of het openbaar vervoer. Het is dan ook erg belangrijk dat je let op het comfort en het ontwerp van de fiets. Je kunt de fiets ook gebruiken om je kinderen naar school te brengen, wat boodschappen te doen of om gewoon een tochtje te maken bij mooi weer.

Een stadsfiets is hoofdzakelijk ontwikkeld om je door de stad en een stedelijke omgeving te verplaatsen. Hij is zo handig en comfortabel dat je hem perfect kunt gebruiken om naar het werk te gaan of om je boodschappen te doen.

Welke stadsfiets past bij jou?

Welke voordelen heeft een stadsfiets?

Stadsfietsen zijn erg gebruiksvriendelijk en een uitstekende keuze om comfortabel op geasfalteerde wegen te rijden. Je kunt je fiets overigens helemaal naar wens aanpassen door voor tal van accessoires te kiezen. Zo wordt hij voor jou nog een stuk handiger en veiliger. Let er wel op dat je je stadsfiets enkel in de stad gebruikt. Hij is namelijk niet geschikt om over modderige of bergwegen te rijden.

Stadsfietsen hebben weinig versnellingen zodat je ze snel onder de knie kunt krijgen. Het hoge stuur geeft je ook steeds de juiste houding. Op die manier blijft je rug altijd in een rechte positie. Bovendien geeft het brede zadel je al het nodige comfort tijdens korte of iets langere trajecten.

Welke stadsfiets past bij jou?

Hoe veilig is een stadsfiets?

Wanneer je door de stad fietst, is het risico om gewond te raken bij een botsing groter dan wanneer je in een auto rijdt. In een auto geven de carrosserie en de airbags je een betere bescherming, terwijl je op een fiets helemaal niet beschermd bent. Het is daarom sterk aangeraden om tijdens het fietsen een helm te dragen en de verkeersregels strikt te volgen. Rijd steeds op het fietspad als je kunt, om zo het risico op een botsing met andere voertuigen te verkleinen.

Als je vaak in het donker rijdt, dien je ook steeds te zorgen voor goede verlichting en andere signalisatiemiddelen, zodat de andere weggebruikers je goed kunnen opmerken.

Aangezien stadsfietsen aan een heuse opmars bezig zijn, is het ook meer dan verstandig om je fiets vast te maken met een slot als je hem op straat achterlaat. Zo ben je er zeker van dat hij nog steeds op dezelfde plaats staat als je terugkomt.

Welke stadsfiets past bij jou?

Waar moet je op letten als je een stadsfiets kiest?

Een fiets kiezen is niet bepaald een eenvoudige opgave. Vandaag vind je een uitgebreid aanbod aan stadsfietsen op de markt. Voordat je je keuze maakt, dien je rekening te houden met enkele belangrijke criteria.

Welke stadsfiets past bij jou?

De vorm van het frame

In de meeste gevallen kun je kiezen uit drie verschillende vormen:
- Het diamantframe (of klassieke frame) met een horizontale of bijna horizontale bovenbuis. Dit is een sportief en stevig frame.
- Het trapeze frame (of damesframe) heeft een schuin aflopende bovenbuis voor meer stabiliteit.
- Het wave-frame valt op doordat het geen bovenbuis heeft, waardoor het comfortabeler, veiliger en eenvoudiger te gebruiken is.

Welke stadsfiets past bij jou?

Je positie op de fiets

Je houding op de fiets is van het allergrootste belang. Als je meestal rechtop blijft zitten, moet je fiets vooral comfortabel zijn en kies je best voor een model met een wave-frame of een beach cruiser. 

Fiets je meestal met je borst gebogen over het stuur, dan kies je best voor een meer sportieve fiets.

Welke stadsfiets past bij jou?

De onderdelen

Je kiest de onderdelen van je fiets in functie van je budget en je gebruik van de fiets. Als je regelmatig gaat fietsen en je fiets vaak wilt gebruiken, kies je best een sportieve fiets met meerdere versnellingen en veel mogelijkheden. 

Fiets je niet al te vaak en rij je uitsluitend op vlakke wegen, dan kies je best een klassieke stadsfiets met een beperkt aantal versnellingen.

Welke stadsfiets past bij jou?

De accessoires

Als je je fiets gebruikt om naar je werk te gaan, zijn sommige accessoires misschien niet nodig. Maar als je je stadsfiets gebruikt om boodschappen te doen, heb je waarschijnlijk een bagagedrager nodig om voor of achter op je fiets te bevestigen.

Andere accessoires zijn dan weer verplicht, zoals een bel en voor- en achterverlichting.

Welke stadsfiets past bij jou?

Het ontwerp

Nadat je alle technische eigenschappen van je droomfiets afgevinkt hebt, is het tijd om naar het ontwerp te kijken. Decathlon heeft heel wat verschillende modellen, of je nu van een vintage of eerder minimalistische stijl houdt. Er is voor elk wat wils.

Omdat vintage fietsen steeds populairder worden, zul je geen moeite hebben om er eentje voor je dagelijkse tochten te vinden. Vandaag bieden fabrikanten nieuwe fietsen met dezelfde mechanismen als vroeger, maar met een kleine verbetering.

Hoe kies je de juiste stadsfiets?

Het is niet eenvoudig om de juiste keuze te maken uit het ruime aanbod aan stadsfietsen. Om door het bos de bomen te kunnen zien en je te helpen op zoek te gaan naar een fiets die je vele jaren kunt gebruiken, geven we je hier een overzicht van de verschillende types.

- De hybridefiets: Met een hybridefiets kun je zowel op verharde als onverharde wegen rijden. Hij bevindt zich tussen een racefiets en een mountainbike en heeft een goede grip op bospaden en landweggetjes maar ook op asfalt in de stad. Een hybridefiets is geschikt als je af en toe je fiets gebruikt om naar het werk te gaan of een tochtje in de natuur te maken. Verder is deze fiets zowel ecologisch, praktisch als comfortabel om je helemaal te overtuigen.
Kies je voor een hybridefiets, dan heb je geen andere fiets meer nodig om door de bergen of in het bos te rijden. Je kunt dan ook makkelijker een plaatsje vinden in je garage of appartement. Voor de minder sportievelingen onder ons is de hybridefiets ook verkrijgbaar in een elektrische variant. Anderzijds blijft een elektrische hybridefiets wel een grote investering. Het is dan ook belangrijk dat je steeds goed nadenkt over het gebruik, voordat je een aankoop plaatst.

- De elektrische fiets: Een elektrische stadsfiets heeft de voordelen van een klassieke stadsfiets en kan een goed alternatief zijn voor korte verplaatsingen in een stedelijke omgeving. Op deze fiets zit je steeds rechtop voor een comfortabel gevoel. Hij is ontwikkeld voor alle fietsers en focust niet op prestaties maar het maken van korte ritten in de stad.

- De fixie: De fixie is de nieuwe, hippe stadsfiets met een strak en minimalistisch ontwerp. Hij is samengesteld uit een frame, stuur, wielen, pedalen, een ketting en een vast tandwiel. De eenvoud en retro look van de fixie zal zeker in de smaak vallen bij liefhebbers van originele fietsen. Vermijd wel afdalingen op je traject omdat je met de fixie niet kunt remmen.
- De beach cruiser: De beach cruiser, ook wel strandfiets genoemd, is tamelijk zwaar en imposant, want hij weegt meer dan 20 kg. Hij is heel snel een populair vervoermiddel geworden. De beach cruiser is uitgegroeid tot een echte vintage fiets en heeft enkele aanpassingen ondergaan, vooral op het vlak van stijl en gewicht. De eenvoud en de goede prijs-kwaliteitverhouding maken van hem een echte stadsfiets in plaats van een collector's item.

- De vouwfiets: Een vouwfiets zal je ongetwijfeld kunnen bekoren als je op een appartement of in het midden van de stad woont. Nadat je hem opgevouwen hebt, neemt deze fiets niet meer plaats in dan een bagagekoffer en weegt hij niet meer dan 10 kg. Zowel op kantoor als in de trein kun je hem makkelijk bij je zetten. Een vouwfiets heeft kleine wielen tussen 16 en 20 inch en wordt vooral gebruikt voor regelmatige en korte trajecten. Een groot voordeel is ook dat je de fiets in maximaal 40 seconden kunt opvouwen.

Welke stadsfiets past bij jou?

Dit advies vind je misschien ook interessant: 

comment_choisir_velo_enfant

Hoe kies je een kinderfiets?

Van dat allereerste kinderfietsje tot een fiets voor een echte tiener, wanneer je een fiets kiest voor je kind moet je rekening houden met evenwicht, het leerproces, de lengte, de veiligheid en het comfort.

Een vouwfiets kiezen

Hoe kies je de juiste vouwfiets?

Ontdek met welke criteria je rekening moet houden om de juiste keuze te maken. De keuze van een vouwfiets hangt af van je gebruik, het aantal versnellingen en het frametype.