hoe-kies-je-een-kinderfiets

Hoe kies je een kinderfiets?

Van dat allereerste kinderfietsje tot een fiets voor een zesjarige die al raad weet met de fiets, wanneer je een fiets kiest voor je kind moet je rekening houden met evenwicht, het leerproces, de lengte van je kind, de veiligheid en het comfort.

Van het allereerste fietsje om te leren fietsen, tot een tweewieler die bestemd is om te proeven van het fietsen als sport, een fiets kiezen voor je kind is niet evident. We leggen je hier haarfijn waar je op moet letten en hoe je een model kiest dat het midden houdt tussen evenwicht, leren fietsen, de juiste maat, het gebruik (en gebruiksfrequentie) en comfort.

Een kinderfiets kies je op basis van 2 criteria: de leeftijd en lengte van je kind, en het gebruik.

Hoe kies je een kinderfiets?

1. De leeftijd en lengte van je kind om de juiste fietsmaat te vindenEen fiets kiezen doe je doorgaans op basis van de lengte en leeftijd van een kind (kinderen die even oud zijn, zijn niet noodzakelijk even groot, daarom raden we je aan altijd op de twee criteria te letten). Maar er is meer. Elk kind leert en ontdekt op zijn eigen ritme. En als ouder ken jij beter dan wie ook je kind. Het is dan ook aan jou om te bepalen in welke fase in het leerproces je kind zich bevindt afhankelijk van zijn motorische ontwikkeling...én van de zin die het heeft om te fietsen.
Om je te helpen in je keuze, hebben we een paar tips voor je klaar.

Hoe kies je een kinderfiets?

1. De leeftijd en lengte van je kind om de juiste fietsmaat te vindenEen fiets kiezen doe je doorgaans op basis van de lengte en leeftijd van een kind (kinderen die even oud zijn, zijn niet noodzakelijk even groot, daarom raden we je aan altijd op de twee criteria te letten). Maar er is meer. Elk kind leert en ontdekt op zijn eigen ritme. En als ouder ken jij je kind beter dan wie ook. Het is dan ook aan jou om te bepalen in welke fase in het leerproces je kind zich bevindt afhankelijk van zijn motorische ontwikkeling...én van de zin die het heeft om te fietsen.
Om je te helpen bij je keuze, hebben we een paar tips voor je klaar!

 • driewieler Decathlon

  Van 12 tot 36 maanden:
  de vierwieler

  Op een vierwieler kunnen kinderen vanaf 1 jaar proeven van een nieuwe manier om zich te verplaatsen. Hij is geschikt voor kinderen van 73 cm tot 95 cm groot en heeft uiteraard 4 wielen!
  Ons meegroeimodel kan je kleintje zelfs als loopfietsje uitproberen zodra het er klaar voor is.

 • Loopfietsje vanaf 2 jaar

  Van 2 tot 4,5 jaar:
  de loopfiets

  Een loopfietsje is een kleine fiets zonder pedalen. Kinderen kunnen er doorgaans mee aan de slag vanaf hun 2 jaar. Ze moeten wel minstens 85 cm meten (tot 100 of 105 cm, naargelang het model). Met dit type fiets kunnen kinderen leren om hun evenwicht te bewaren, zich voort te bewegen op twee wielen en zich volledig zelfstandig te verplaatsen.

 • fietsen 3 jaar decathlon

  Van 3 tot 5 jaar:
  de fiets van 14 inch

  Leren trappen:
  Vanaf 90 cm (en tot 1,05 m), kunnen beginnende fietsertjes leren trappen op een fiets van 14 inch. De zijwieltjes om te oefenen zijn inbegrepen. Boven de 1,05 m kan je kind leren fietsen op een fiets van 16 inch.

 • fiets 16 inch btwin

  Van 4 tot 6 jaar:
  de fiets van 16 inch

  Fietsen van 16 inch zijn geschikt voor kinderen tussen 1,05 m en 1,20 m. Van de strakke, sobere 100 tot ons 500-model (met dubbele kettingkast en spatborden), over de 900-fiets, de lichtste uit ons assortiment ... je hebt keuze te over. De afneembare zijwieltjes verkopen we apart als je die nodig hebt.

Een overzicht van de verschillende maten kinderfietsen

Naast de leeftijd is de maat een belangrijk criterium wanneer je een fiets kiest. Om goed te leren, moet je je immers op je gemak voelen op je fiets. Dat criterium wordt uitgedrukt in 'duim' of 'inch' en verwijst naar de wieldiameter.

Wanneer je kind leert fietsen, let je er best op dat je een fiets kiest die past bij de lengte en leeftijd. Zo leert het sneller en aangenamer fietsen.

De maat van een kinderfiets gaat van 10 tot 24 inch. Elke maat stemt overeen met een lengte.

Van 73 cm tot 85 cm: vierwieler.

Van 85 cm tot 1,05 m: loopfietsje van 10 of 12 inch.

Van 90 cm tot 1,05 m: fietsjes van 12 en 14 inch.

Van 1,05 m tot 1,20 m: fietsen van 16 inch.

Van 1,20 m tot 1,35 m: fietsen van 20 inch.

Van 1,35 m tot 1,50 m: fietsen van 24 inch en 26 inch (het gaat hier om een nieuwe grotere wielmaat om een stapje verder te gaan!).

Voor 1-6 jaar

We hebben een heel assortiment fietsen voor elke stap in het leerproces, zodat je kind van jongs af zelfstandig wordt op de fiets: evenwicht houden, voortduwen, trappen, remmen, sturen, de snelheid controleren...

3 verschillende leerfases, die overeenstemmen met de psychomotorische ontwikkeling van een kind, zijn leeftijd, zijn motorische capaciteiten en natuurlijk ... zijn wensen
Bij elke leerfase hoort een type fiets.

 • driewieler Decathlon

  Van 15 maanden tot 36 maanden:
  de driewieler

  Een kind kan vanaf 15 maanden proeven van de fiets, dankzij de driewieler (vanaf 75 cm tot en met 95 cm): het oefent...op 3 wielen!
  Vanaf 15 maanden kan het ook kennismaken met een 4-wieler.

 • Loopfietsje vanaf 2 jaar

  Van 2 tot 4,5 jaar:
  de loopfiets

  Een loopfietsje is een kleine fiets zonder pedalen. Kinderen kunnen er doorgaans mee aan de slag vanaf hun 2 jaar. ze moeten wel minstens 85 cm meten (tot 100 of 105 cm), naargelang het model). Met dit type fiets kunnen kinderen leren om hun evenwicht te bewaren, zich voort te bewegen op twee wielen en zich volledig zelfstandig te verplaatsen.

 • fietsen 3 jaar decathlon

  Van 3 tot 4,5 jaar:
  de fiets van 14 inch

  Leren trappen:
  Vanaf 90 cm (en tot 1,05 m), kunnen beginnende fietsertjes leren trappen op een fiets van 14 inch. De zijwieltjes om te oefenen zijn inbegrepen. Boven de 1,05 m kan je kind leren fietsen op een fiets van 16 inch.

 • fiets 16 inch btwin

  Van 4,5 tot 6 jaar:
  de fiets van 16 inch

  Fietsen van 16 inch zijn geschikt voor kinderen tussen 1,05 m en 1,20 m. Van de strakke, sobere 100 tot ons 500-model (met dubbele kettingkast en spatborden), over de 900-fiets, de lichtste uit ons assortiment ... je hebt keuze te over. De afneembare zijwieltjes verkopen we apart als je die nodig hebt.

De leeftijdscategorieën zijn vooral indicatief. Niet elk kind heeft immers de lengte die bij elke categorie hoort, daarom raden we je aan om ook altijd rekening te houden met de grootte van je kind.

Voor 6-12 jaar

We willen elk kind vanaf de leeftijd van 6 jaar laten proeven van de verschillende fietsdisciplines. Van de stadsfiets voor die echte stadsmussen, tot mountainbiken voor de avonturiers...voor ieder is er wat wils.
Omdat kinderen vanaf hun zesde steeds nieuwsgieriger worden, willen we hen graag laten proeven van nieuwe disciplines, met aangepaste producten.

We zeiden het hierboven al, de leeftijd en de lengte van je kind zijn twee essentiële kenmerken om een fiets uit te kiezen waarop je kind zich helemaal op zijn gemak voelt. Zo leert het fietsen in alle veiligheid.

 • mtb 6 jaar 7 jaar Decathlon

  Van 6 tot 9 jaar:
  de fiets van 20 inch

  Vanaf 1,20 meter tot 1,35 m kies je best voor een fiets van 20 inch voor je jonge fietser. Er bestaan verschillende soorten 20 inchfietsen:" mountainbikes, hybrides, BMX'en...

 • fiets 9 jaar 10 jaar btwin

  Van 9 tot 12 jaar:
  de fiets van 24 inch

  Fietsen van 24 inch zijn bestemd voor jongeren tussen 1,35 m en 1,50 m. Je kind zal naargelang zijn wensen een fiets kiezen: MTB, hybride, stadsfiets ... of wie weet misschien wel een racefiets (26").

de juiste kinderfiets kiezen naargelang het gebruik

2. De juiste kinderfiets kiezen op basis van het gebruik
Vanaf 6 jaar heeft je kind het trappen doorgaans helemaal onder de knie. Tijd dus om fietsen op een andere manier te beleven.
Welke fiets kies je zodra je kind ongeveer 6 jaar is (vanaf 1,20 m zeg maar)? Ontdek hieronder alles wat je moet weten.Van 1 tot 6 jaar: leren fietsen

Tussen 1 en 6 jaar ontwikkelt je kind zijn motoriek. Van jongs af kunnen ze leren zich te verplaatsen op een drie- of vierwieler. Dit is een eerst stap in het leerproces.
De tweede stap is dan het evenwicht leren te bewaren. Daarvoor is een loopfietsje de perfecte keuze. Kinderen kunnen hem gebruiken vanaf 2 jaar ongeveer, en zodra ze 85 cm meten.
En vanaf 3 jaar en ouder kan je je kind dan leren trappen, met een fiets van 14 of 16 inch, naargelang de lengte.

Van 6 tot 12 jaar: sportief leren fietsen

Nadat je de juiste maat hebt bepaald voor de fiets van je kind rest je enkel nog om te vragen welke discipline het graag wil ontdekken. Om het daarin te helpen, kunnen jullie samen bepalen op wat voor terrein of in welke omgeving je kind graag zou fietsen:

hybridefiets 6 jaar 7 jaar 8 jaar 9 jaarDe hybridefiets: een alleskunner

Om over fietspaden en aangelegde fietswegen te rijden, naast een kanaal bijvoorbeeld of over vlakke landwegen kies je best voor een hybridefiets. Een hybridefiets is een allrounder die perfect is voor fietsritten buiten de stad. Dit model is er in twee maten: 20 inch (1,20 m tot 1,35 m) of 24 inch (1,35 m tot 1,50 m).

mountainbike 7 jaar 8 jaar 9 jaar 10 jaarDe mountainbike: de fiets voor elk terrein

Om offroad te rijden, met of zonder hoogtevershil (zoals in een bos) geef je dan weer het best de voorkeur aan een mountainbike voor je kind. Dit is dé robuuste fiets bij uitstek, die je overal brengt en die doeltreffend remt. Je hebt mountainbikes van 20 inch (1,20 m tot 1,35 m) en van 24 inch (1,35 m tot 1,50 m).

vtt 7 jaar 8 jaar 9 jaar 10 jaarDe stadsfiets

Fietst je kind in de stad? In stadsparken of op fietspaden? Of om naar school te rijden? Dan is een stadsfiets prima geschikt. Het is een comfortabele fiets om in alle veiligheid door de stad te rijden. Bij ons vind je momenteel een stadsfiets in maat 24 inch (1,35 m tot 1,50 m).

racefiets kinderenDe racefiets

Zin om je kind te laten proeven van de geneugten van racefietsen? B'TWIN ontwikkelde twee modellen speciaal voor kinderen tussen 9 en 12 jaar ongeveer, die tussen 1,35 m en 1,50 m meten. Deze lichte fietsen zijn gebruiksvriendelijk voor jonge racefietsers en hebben een aangepast rendement dat helpt om snelheid te maken.

bmx decathlonDe bmx

Om je eerste tricks te maken en deel uit te maken van de gang met "riders" of "ridesters" is de BMX the way to go.
Hij is wendbaar en stevig, ideaal dus om te leren sturen! Met dit type fiets kan je kind leren slippen, jumpen over stadsmeubilair of leren om wheelies te maken. Helemaal top dus.

Een overzicht van de verschillende maten kinderfietsen

Naast de leeftijd is de maat een belangrijk criterium wanneer je een fiets kiest. Om goed te leren, moet je je immers op je gemak voelen op je fiets. Dat criterium wordt uitgedrukt in 'duim' of 'inch' en verwijst naar de wieldiameter.

Wanneer je kind leert fietsen, let je er best op dat je een fiets kiest die past bij de lengte en leeftijd. Zo leert het sneller en aangenamer fietsen.

De maat van een kinderfiets gaat van 10 tot 24 inch. Elke maat stemt overeen met een lengte.

Tussen 85 cm en 1 m: 10 inch-fiets (driewieler of loopfietsje).

Tussen 90 cm en 1,05 m: fietsen van 12 en 14 inch (waaronder ook ombouwbare loopfietsjes).

Tussen 1,05 m en 1,20 m: fietsen van 16 inch.

Tussen 1,20 m en 1,35 m: fietsen van 20 inch.

Tussen 1,35 m en 1,50 m: fietsen van 24 inch.

De leeftijd

Een fietsje zonder pedalen, een met kleine wieltjes of een eerste MTB? Voor elke leeftijd de juiste fiets!~Kinderen vanaf twee jaar kunnen beginnen op een driewieler of een loopfietsje (een fiets zonder pedalen).~Om “als de grote mensen” te leren fietsen bestaan er fietsen met kleine wieltjes (12 en 14 inch) en meegroeiende loopfietsjes voor kinderen tussen 3 en 5 jaar.

De lengte van je kind

Naast de leeftijd is de lengte een belangrijke factor in de keuze van een fiets voor je kind. Want om goed te kunnen leren fietsen, moet je kind zich op zijn gemak voelen op zijn fiets. Dit criterium wordt uitgedrukt in inches, die overeenkomen met de diameter van de wielen.

In de eerste plaats moet je weten dat de maat van een fiets wordt uitgedrukt in inch, gesymboliseerd door een ″. Hij wordt bepaald door de diameter van de velg van de fiets. Een inch komt overeen met 2,54 cm. Om de eerste fiets van je kind te kiezen, moet je goed rekening houden met zijn lengte en zijn leeftijd op het moment van de aankoop.

Een fiets van 14 inch is geschikt voor kinderen van 3 tot 5 jaar met een lengte tussen de 90 en 105 cm.

Een kind van 4 tot 5 jaar met een lengte van 105 tot 120 cm zal zich het beste voelen op een fiets van 16 inch.

Van 6 tot 7 jaar, dus met een lengte van 1,20 m tot 1,35 m, kies je best voor een fiets van 20 inch.

En vanaf 8 jaar (1,35 m tot 1,55 m) kies je voor een fiets van 24 inch.

Controleer voor je overgaat op aankoop toch nog even goed of je kind zich inderdaad op zijn gemak voelt op zijn toekomstige fiets. Overloop hiervoor samen met hem de volgende punten:

zijn beide voeten moeten de grond kunnen raken;

je kind moet de remgrepen gemakkelijk in kunnen knijpen;

het frame van je kinderfiets moet aangepast zijn, wat wil zeggen dat je kind gemakkelijk plaats moet kunnen nemen op het zadel.

De risico’s van een verkeerde maat

Als je kind een fiets van de verkeerde maat gebruikt, kan dat niet alleen oncomfortabel zijn, maar ook vermoeidheid en soms zelfs pijn veroorzaken. De ergonomie van kinderfietsen is speciaal ontworpen voor een bepaalde leeftijd en lichaamsbouw, en het is dus belangrijk om de maat te respecteren.~Kom dus niet in de verleiding om een te grote fiets te kopen met het idee dat ze dan langer meegaat. Laat je jongste dus ook niet oefenen op de fiets van zijn grote broer, die de verkeerde maat heeft.~Bovenop het risico dat hij daardoor de motivatie voor het leren fietsen verliest, kan het ook ronduit onveilig zijn. Je kind moet snel en gemakkelijk kunnen remmen en in het geval van een plotselinge stop met zijn twee voeten op de grond kunnen staan. Een te grote fiets of een te hoog zadel kan ook pijn aan de achterkant van de knieën veroorzaken.

Een te kleine fiets, aan de andere kant, zal je kind veel sneller vermoeien op zijn tochtjes en het plezier al snel vergallen. Een te laag zadel kan dan weer pijn aan de voorkant van de knieën veroorzaken.

De praktijk

Vanaf zes jaar kan je kind op een andere manier beginnen fietsen. Hybridefiets, MTB of BMX… kinderen kunnen vanaf nu een specifiekere keuze gaan maken.

Er bestaan verschillende hybridefietsen voor tochtjes in de stad of op het platteland: verlaagde opstap, fietsaccessoires als een mandje of fietstassen, comfortabel zadel, spatbord, etc.~Voor tochten op min of meer heuvelig terrein kies je beter voor een MTB. BMX-fietsen zijn dan weer vooral geschikt voor de skateparken.

Enkele herinneringen voor de veiligheid van je kind op elke leeftijd

Als de maat van de fiets goed is gekozen en je kind comfortabel kan peddelen op uitstapjes met familie of vrienden, is het tijd om na te denken over enkele veiligheidsmaatregelen, te beginnen met de fietshelm. Sterk aangeraden voor fietsers van elke leeftijd: de helm beschermt de allerkleinsten als ze hun evenwicht leren bewaren, maar ook de groten die zich verliezen in het plezier van MTB of andere extremere disciplines op een tweewieler. Kies tegelijk met het kopen van een fiets een helm die past bij de hoofdomtrek en activiteit van je kind.

Wanneer moet je overstappen op een andere fiets?

Let goed op en controleer regelmatig de groei van je kind op zijn fiets.~Dat houdt in:

Denk eraan om de hoogte van het zadel aan te passen. Niet zo hoog dat je kind zijn voeten niet meer op de grond kan zetten en moet wiebelen om bij de pedalen te geraken; niet zo laag dat zijn knieën het stuur raken.

Wij raden aan om de afstelling in stapjes van 5 mm te regelen om zo de ideale hoogte te vinden.

Stel de hoogte en de hoek van het stuur ook zo af dat je kind een comfortabele houding heeft.

Als de remgrepen van de fiets afstelbaar zijn, let er dan ook op dat je deze laat meegroeien met zijn lichaamsbouw.

De zadel en het stuur van de fietsen van b’Twin zijn gemakkelijk, snel en zonder gereedschap af te stellen.~En vervang de fiets zodra ze te klein wordt door een groter exemplaar.

Het eerste nazicht is gratis

Indien je een B'TWIN fiets koopt bij Decathlon, bieden we je een gratis nazicht van je fiets in de eerste 6 maanden na aankoop. Is dat niet mooi?

Levenslange garantie op:

Het kader, de stuurpen, het stuur en de voorvork van al onze B'TWIN fietsen. Jep, je hebt het goed gehoord, van AL onze fietsen (ook die van de volwassenen). We willen natuurlijk niemand jaloers maken!

Pauline, productmanager kinderfietsen bij B'TWIN

Pauline

Productmanager kinderfietsen

Zit een kind op de grens tussen twee maten (2 à 3 cm), kies dan de grootste maat. Om de veiligheid te verzekeren, moet je er wel op letten dat het de grond kan raken met de voeten.

Hoe kies ik een fietshelm voor mijn kind?

Hoe kies ik een fietshelm voor mijn kind?

Voer je je kind mee in een fietsstoeltje ? Peddelt je kleine sporter zelf mee op een tweewieler? Een fietshelm voor kinderen is verplicht voor zowel passagiers als bestuurders!

L'Elops 100 btwin

Hoe kies ik een stadsfiets?

Je wil investeren in een stadsfiets maar je twijfelt nog tussen een aantal modellen? Je bent niet de enige. Elke fiets heeft zijn eigen eigenschappen naargelang het gebruik.

velo_nettoyer_entretenir_btwin

Hoe je fiets kuisen?

Een goed onderhouden fiets gaat veel langer mee. Zo moet je jouw fiets reinigen, stap voor stap.

Je kind leren fietsen

Je kind leren fietsen

Leren fietsen is een proces dat in verschillende stappen aangeleerd wordt, maar het evenwicht is uiteraard het eerste dat kinderen onder de knie moeten krijgen.

moeder stadsfiesten met kinderen

Ons advies om te fietsen met een kind

Wie graag fietst, doet dat graag samen met anderen en zeker met zijn of haar eigen kinderen. Je kan je baby met de fiets naar de onthaalmoeder brengen, in het weekend de stad verkennen met je kinderen... Hoe en wanneer je ook fietst, dit zijn onze tips om in alle veiligheid te fietsen met kinderen.

Je kind zelfstandig leren fietsen

Tips om je kind zelfstandig te leren fietsen

Samen fietsen met het hele gezin op een zonnige zondagnamiddag ... de kinderen raken hun overtollige energie kwijt en genieten van vrijheid en buiten zijn. Het ideale plaatje ... maar, dat is natuurlijk op voorwaarde dat je kinderen reeds kunnen fietsen. Wanneer zijn kinderen klaar om te fietsen en hoe pak je dat concreet aan?