hoe-kies-je-een-kinderfiets

Hoe kies je een kinderfiets?

Van dat allereerste kinderfietsje tot een fiets voor een zesjarige die al raad weet met de fiets, wanneer je een fiets kiest voor je kind moet je rekening houden met evenwicht, het leerproces, de lengte van je kind, de veiligheid en het comfort.

Van het allereerste fietsje om te leren fietsen, tot een tweewieler die bestemd is om te proeven van het fietsen als sport, een fiets kiezen voor je kind is niet evident. We leggen je hier haarfijn waar je op moet letten en hoe je een model kiest dat het midden houdt tussen evenwicht, leren fietsen, de juiste maat, het gebruik (en gebruiksfrequentie) en comfort.

Een kinderfiets kies je op basis van 2 criteria: de leeftijd en lengte van je kind, en het gebruik.

Hoe kies je een kinderfiets?

1. De leeftijd en lengte van je kind om de juiste fietsmaat te vinden

Een fiets kiezen doe je doorgaans op basis van de lengte en leeftijd van een kind (kinderen die even oud zijn, zijn niet noodzakelijk even groot, daarom raden we je aan altijd op de twee criteria te letten). Maar er is meer. Elk kind leert en ontdekt op zijn eigen ritme. En als ouder ken jij je kind beter dan wie ook. Het is dan ook aan jou om te bepalen in welke fase in het leerproces je kind zich bevindt afhankelijk van zijn motorische ontwikkeling... én van de zin die het heeft om te fietsen.
Om je te helpen in je keuze, hebben we een paar tips voor je klaar.

Kinderen 1-6 jaar

We bieden aangepaste fietsjes voor elke stap in het proces van leren fietsen, zodat elk kind al vanaf jonge leeftijd de smaak te pakken kan krijgen van het fietsen: evenwicht houden, voortduwen, trappen, remmen, sturen, de snelheid controleren...

Het leerproces omvat 3 stappen die overeenstemmen met de psychomotorische ontwikkeling van een kind, zijn leeftijd en motorische vaardigheden
. Bij elke leerfase hoort een type fiets.

  • driewieler decathlon

    Van 12 tot 36 maanden:
    de vierwieler

    Op een vierwieler kunnen kinderen vanaf 1 jaar kennismaken met een nieuwe manier om zich te verplaatsen. Hij is geschikt voor kinderen van 73 cm tot 95 cm groot en heeft uiteraard 4 wielen!
    Een meegroeimodel dat je kan omvormen tot loopfietsje als je kind daar klaar voor is.

  • Loopfiets vanaf 2 jaar

    Van 2 tot 4,5 jaar:
    de loopfiets

    Een loopfiets is een kleine fiets zonder pedalen. Dit type fiets is bij uitstek geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 2 jaar: ze moeten wel minstens 85 cm meten (en hij gaat mee tot ze 100 of 105 cm meten naargelang het model). Met een loopfiets leren kinderen hun evenwicht bewaren, zich vooruit duwen en zich volledig zelfstandig verplaatsen.

  • fietsen 3 jaar decathlon

    Van 3 tot 5 jaar:
    fiets van 14 inch

    Leren trappen:
    zodra een kind 90 cm meet (en niet langer is dan 1m05) kan het leren trappen op een fiets van 14 inch. Zijwieltjes zijn meegeleverd. Voor kinderen die langer zijn dan 1m05 is een fiets van 16 inch meer geschikt.

  • fiets 16 inch btwin

    Van 4 tot 6 jaar:
    fiets van 16 inch

    Fietsen van 16 inch zijn geschikt voor kinderen die 1m05 tot 1m20 groot zijn. Van het strakke, sobere model 100 over het model 500 (met dubbele kettingkast en spatborden) tot de fiets 900, de lichtste uit ons assortiment ... keus genoeg. Afneembare zijwieltjes zijn apart verkrijgbaar.

De leeftijdscategorieën zijn vooral indicatief. Niet alle kinderen van dezelfde leeftijd zijn even groot, daarom raden we aan ook altijd rekening te houden met de lengte van je kind.

Kinderen 6-12 jaar

We willen dat elk kind vanaf 6 jaar kan kiezen uit verschillende soorten fietsen. Van de praktische stadsfiets tot de meer avontuurlijke mountainbike, we hebben voor elk kind de fiets waar hij of zij van droomt!
Omdat kinderen vanaf hun zesde heel gretig zijn om nieuwe dingen te ontdekken, willen we hen graag de kans geven takken van de fietssport te ontdekken met fietsmodellen die aangepast zijn aan kinderen.

We herhalen toch even dat de leeftijd en lengte van je kind twee essentiële kenmerken zijn om een fiets te kiezen waarmee hij zich perfect comfortabel voelt. De juiste fietsmaat is cruciaal voor de veiligheid.

  • mtb 6 jaar 7 jaar Decathlon

    Van 6 tot 9 jaar:
    fiets van 20 inch

    Voor kinderen van 1m20 tot 1m35 is een fiets van 20 inch geschikt. We hebben verschillende soorten fietsen van 20": mountainbike, hybride fiets, BMX.

  • fiets 9 jaar 10 jaar btwin

    Van 9 tot 12 jaar:
    fiets van 24 inch

    Fietsen van 24 inch zijn geschikt voor kinderen van 1m35 tot 1m50. Je kind kan kiezen uit diverse soorten fietsen: mountainbike, hybride fiets, stadsfiets ... of wie weet misschien wel een racefiets (26").

de juiste kinderfiets op basis van het gebruiksdoel

2. De juiste kinderfiets op basis van het gebruiksdoel.




Vanaf 6 jaar heeft je kind het trappen doorgaans helemaal onder de knie. Tijd dus voor nieuwe fietservaringen.
Welke fiets kies je zodra je kind ongeveer 6 jaar is (vanaf 1m20)? Ontdek hieronder alles wat je moet weten.



Van 1 tot 6 jaar: leren fietsen

Tussen 1 en 6 jaar ontwikkelt je kind zijn motoriek. Van jongs af kunnen ze zich leren verplaatsen op een vier- of driewieler. Dit is een eerste stap in het leerproces.
De tweede stap is het evenwicht leren bewaren. Daarvoor is een loopfiets de perfecte keuze. Kinderen kunnen het gebruiken vanaf 2 jaar ongeveer, en zodra ze 85 cm meten.
En vanaf 3 jaar kan je je kind leren trappen, met een fiets van 14 inch of 16 inch, afhankelijk van zijn lichaamslengte.

Van 6 tot 12 jaar: kennis maken met een specifieke fietssport

Nadat je hebt bepaald wat de juiste fietsmaat is voor je kind, hoef je alleen nog te vragen waarvoor hij of zij de fiets graag wil gebruiken. Samen met je kind kan je bijvoorbeeld overleggen op welk soort terrein of in welke omgeving hij of zij wil fietsen.

Overzicht van de verschillende maten in kinderfietsen

Naast de leeftijd van je kind is de fietsmaat een belangrijk criterium wanneer je een kinderfiets kiest. Om goed te kunnen fietsen, moet je kind zich immers comfortabel voelen op zijn of haar fiets. De fietsmaat wordt uitgedrukt in inch en komt overeen met de wieldiameter.

Wanneer je kind leert fietsen, is het belangrijk dat de fiets past bij zijn lichaamslengte en leeftijd. Zo leert het sneller en aangenamer fietsen.

De maat van een kinderfiets gaat van 10 tot 26 inch. Elke maat stemt overeen met een lichaamslengte.

73 cm tot 85 cm: vierwieler.

85 cm tot 1m05: loopfiets van 10 of 12 inch.

90 cm tot 1m05: fietsen van 12 en 14 inch.

1m05 tot 1m20: fietsen van 16 inch.

1m20 tot 1m35: fietsen van 20 inch.

1m35 tot 1m50: fietsen van 24 inch en 26 inch (een nieuwe, grotere wielmaat om een stapje verder te gaan!).

Huren is ook een optie!

Je hoeft niet altijd een nieuwe kinderfiets te kopen, er bestaat namelijk een alternatief: een fiets huren. Die dienst is beschikbaar in al onze Decathlon-winkels in Frankrijk.

De risico’s van een verkeerde maat

Als je kind een fiets van de verkeerde maat gebruikt, kan dat niet alleen oncomfortabel zijn, maar ook vermoeidheid en soms zelfs pijn veroorzaken. De ergonomie van kinderfietsen is speciaal ontworpen voor een bepaalde leeftijd en lichaamsbouw, en het is dus belangrijk om de maat te respecteren.~Kom dus niet in de verleiding om een te grote fiets te kopen met het idee dat ze dan langer meegaat. Laat je jongste dus ook niet oefenen op de fiets van zijn grote broer, die de verkeerde maat heeft.~Bovenop het risico dat hij daardoor de motivatie voor het leren fietsen verliest, kan het ook ronduit onveilig zijn. Je kind moet snel en gemakkelijk kunnen remmen en in het geval van een plotselinge stop met zijn twee voeten op de grond kunnen staan. Een te grote fiets of een te hoog zadel kan ook pijn aan de achterkant van de knieën veroorzaken.

Een te kleine fiets, aan de andere kant, zal je kind veel sneller vermoeien op zijn tochtjes en het plezier al snel vergallen. Een te laag zadel kan dan weer pijn aan de voorkant van de knieën veroorzaken.

De praktijk

Vanaf zes jaar kan je kind op een andere manier beginnen fietsen. Hybridefiets, MTB of BMX… kinderen kunnen vanaf nu een specifiekere keuze gaan maken.

Er bestaan verschillende hybridefietsen voor tochtjes in de stad of op het platteland: verlaagde opstap, fietsaccessoires als een mandje of fietstassen, comfortabel zadel, spatbord, etc.~Voor tochten op min of meer heuvelig terrein kies je beter voor een MTB. BMX-fietsen zijn dan weer vooral geschikt voor de skateparken.

Enkele herinneringen voor de veiligheid van je kind op elke leeftijd

Als de maat van de fiets goed is gekozen en je kind comfortabel kan peddelen op uitstapjes met familie of vrienden, is het tijd om na te denken over enkele veiligheidsmaatregelen, te beginnen met de fietshelm. Sterk aangeraden voor fietsers van elke leeftijd: de helm beschermt de allerkleinsten als ze hun evenwicht leren bewaren, maar ook de groten die zich verliezen in het plezier van MTB of andere extremere disciplines op een tweewieler. Kies tegelijk met het kopen van een fiets een helm die past bij de hoofdomtrek en activiteit van je kind.

Wanneer moet je overstappen op een andere fiets?

Let goed op en controleer regelmatig de groei van je kind op zijn fiets.~Dat houdt in:

Denk eraan om de hoogte van het zadel aan te passen. Niet zo hoog dat je kind zijn voeten niet meer op de grond kan zetten en moet wiebelen om bij de pedalen te geraken; niet zo laag dat zijn knieën het stuur raken.

Wij raden aan om de afstelling in stapjes van 5 mm te regelen om zo de ideale hoogte te vinden.

Stel de hoogte en de hoek van het stuur ook zo af dat je kind een comfortabele houding heeft.

Als de remgrepen van de fiets afstelbaar zijn, let er dan ook op dat je deze laat meegroeien met zijn lichaamsbouw.

De zadel en het stuur van de fietsen van b’Twin zijn gemakkelijk, snel en zonder gereedschap af te stellen.~En vervang de fiets zodra ze te klein wordt door een groter exemplaar.

Het eerste nazicht is gratis

Indien je een B'TWIN fiets koopt bij Decathlon, bieden we je een gratis nazicht van je fiets in de eerste 6 maanden na aankoop. Is dat niet mooi?

Levenslange garantie op:

Het kader, de stuurpen, het stuur en de voorvork van al onze B'TWIN fietsen. Jep, je hebt het goed gehoord, van AL onze fietsen (ook die van de volwassenen). We willen natuurlijk niemand jaloers maken!

Pauline, productmanager kinderfietsen bij B'TWIN

Pauline

Productmanager kinderfietsen

Zit een kind op de grens tussen twee fietsmaten (2 à 3 cm verschil), kies dan de grootste fiets. Om de veiligheid te verzekeren, moet je er wel op letten dat het de grond kan raken met de voeten.

Hoe kies ik een fietshelm voor mijn kind?

Hoe kies ik een fietshelm voor mijn kind?

Voer je je kind mee in een fietsstoeltje ? Peddelt je kleine sporter zelf mee op een tweewieler? Een fietshelm voor kinderen is verplicht voor zowel passagiers als bestuurders!

L'Elops 100 btwin

Hoe kies ik een stadsfiets?

Je wil investeren in een stadsfiets maar je twijfelt nog tussen een aantal modellen? Je bent niet de enige. Elke fiets heeft zijn eigen eigenschappen naargelang het gebruik.

velo_nettoyer_entretenir_btwin

Hoe je fiets kuisen?

Een goed onderhouden fiets gaat veel langer mee. Zo moet je jouw fiets reinigen, stap voor stap.

Je kind leren fietsen

Je kind leren fietsen

Leren fietsen is een proces dat in verschillende stappen aangeleerd wordt, maar het evenwicht is uiteraard het eerste dat kinderen onder de knie moeten krijgen.

moeder stadsfiesten met kinderen

Ons advies om te fietsen met een kind

Wie graag fietst, doet dat graag samen met anderen en zeker met zijn of haar eigen kinderen. Je kan je baby met de fiets naar de onthaalmoeder brengen, in het weekend de stad verkennen met je kinderen... Hoe en wanneer je ook fietst, dit zijn onze tips om in alle veiligheid te fietsen met kinderen.

Je kind zelfstandig leren fietsen

Tips om je kind zelfstandig te leren fietsen

Samen fietsen met het hele gezin op een zonnige zondagnamiddag ... de kinderen raken hun overtollige energie kwijt en genieten van vrijheid en buiten zijn. Het ideale plaatje ... maar, dat is natuurlijk op voorwaarde dat je kinderen reeds kunnen fietsen. Wanneer zijn kinderen klaar om te fietsen en hoe pak je dat concreet aan?