Welke stephelm kies ik voor mijn kind?

Welke stephelm kies ik voor mijn kind?

Ontdek waarom het belangrijk is om een helm te dragen op een step en wat de criteria zijn bij de keuze van een geschikt model voor je kind. 

Steppen is een van de meest favoriete buitenactiviteiten van kinderen sinds de jaren 1930. Ondanks de komst van elektrische steps in de jaren 2010 heeft de step een aantal trouwe volwassen gebruikers. Een step blijft ook een van de meest populaire cadeaus voor jonge kinderen en tieners, die dan in alle vrijheid rond het huis kunnen rijden. Net als fietsen brengt steppen bepaalde risico's met zich mee en vereist het enkele voorzorgsmaatregelen om de veiligheid van je kind te garanderen. Eén daarvan is het dragen van een helm, een verplichting voor jongeren onder de 12 jaar. Wat zijn de verschillende criteria om een stephelm voor kinderen te kiezen? Decathlon geeft je het antwoord.

Welke stephelm kies ik voor mijn kind?

Waarom is het belangrijk dat je kind een helm draagt bij het steppen?

De step, al dan niet elektrisch, wordt steeds vaker gebruikt door liefhebbers van alle leeftijden, zowel volwassenen als kinderen. Om van het ene punt naar het andere te gaan of gewoon voor het plezier, is de step inderdaad een leuk vervoermiddel dat zijn gebruikers een grote vrijheid biedt. Net als bij fietsen brengt steppen echter risico's op verwondingen met zich mee als gevolg van valpartijen of, in zeldzamere gevallen, van overdreven snelheid.

Volgens verschillende onderzoeken die de afgelopen jaren in de Verenigde Staten zijn uitgevoerd, gaat het bij bijna 40% van de verwondingen bij elektrisch steppen om letsel aan het hoofd. Hoewel ze soms oppervlakkig zijn, kunnen deze verwondingen in bepaalde gevallen veel ernstiger en zelfs fataal zijn. Een helm dragen tijdens dergelijke activiteiten vermindert het risico op een schedelfractuur met 50 tot zelfs 70%, en het risico op neurologische schade met 95%. Op een klassieke step, elektrische step of fiets is het dragen van een helm dus sterk aan te raden, ongeacht je leeftijd.

Welke stephelm kies ik voor mijn kind?

De regelgeving voor het gebruik van steps

Steppen wordt gereguleerd door nauwkeurige wetgeving die het gebruik ervan definieert: snelheid, zones, parkeren, enz.

- Klassieke steps: traditionele steps moeten een maximale snelheid van 6 km/u respecteren en mogen op trottoirs rijden. Als 'niet-gemotoriseerd voortbewegingstoestel’ haalt de step een zeer beperkte snelheid, waardoor hij in dezelfde gebieden kan rijden als voetgangers (straten, parken, enz.), maar ook veel minder gevaarlijk is voor je kind.

- Elektrische steps: omgekeerd behoort de elektrische step tot de categorie van ‘gemotoriseerde voortbewegingstoestellen’, gereguleerd door de verkeerswet. In de bebouwde kom kan dit type step dus vrij op de fietspaden rijden. Bij gebrek daaraan kan de gebruiker terugvallen op wegen die beperkt zijn tot 50 km/uur. Buiten de bebouwde kom kunnen elektrische steps op fietspaden rijden van wegen met een maximaal toegestane snelheid van 80 km/u. Het rijden met een elektrische step is echter verboden voor kinderen onder de 12 jaar.

Over het algemeen is het mogelijk om je step op het voetpad te parkeren, waarbij je erop moet letten dat je de doorgang van voetgangers niet belemmert. Ten slotte is het, ongeacht het gebruikte vervoermiddel, essentieel om de geldende verkeersregels te respecteren en de grootste voorzichtigheid aan de dag te leggen tegenover andere weggebruikers.

Welke stephelm kies ik voor mijn kind?

Hoe kies ik een stephelm voor mijn kind: de regelgeving voor het dragen van een helm

De meeste informatie over het gebruik van steps heeft betrekking op elektrische modellen. Het is belangrijk om te weten dat de regelgeving voor klassieke steps in essentie identiek is aan die voor fietsen. Daarom moet een kind jonger dan 12 jaar, ongeacht of het de bestuurder of passagier van de step is, een helm dragen.

Dit essentiële veiligheidsaccessoire voor je kind moet ontwikkeld en vervaardigd zijn volgens de Europese norm EN 1078. Boven de leeftijd van 12 jaar is het dragen van een helm niet langer verplicht. Het risico op ongevallen blijft echter bestaan; het wordt daarom sterk aanbevolen om er altijd een te dragen.

Hoe kies ik een stephelm voor mijn kind: de technische kenmerken

Om je kind goed te beschermen, moet de stephelm aan bepaalde veiligheidscriteria voldoen.

Bescherming tegen schokken: de kinderstephelm moet een voldoende bedekkende schaal hebben om het hele hoofd van je kind te beschermen. Het bolmodel biedt bijvoorbeeld de beste bescherming. De schaal ervan voldoet aan de eisen van de norm EN 1078, die onder meer de criteria definieert voor schokabsorptie, positiebehoud en het aanspanmechanisme. Ook de gebruikte materialen vallen onder deze norm.

- De ventilatie: goede ventilatie in een helm zorgt voor luchtcirculatie in de schaal. Dit helpt overmatig zweten van de hoofdhuid te voorkomen; zo zal je kind zich comfortabeler voelen als het een helm draagt. Idealiter zijn er ook 12 openingen verdeeld over het oppervlak van de helm voor een optimale ventilatie.

- Het gewicht: de kinderstephelm moet zo licht mogelijk zijn om een optimaal comfort te garanderen. Een te zware helm is onaangenaam om te dragen en kan de manier waarop je kind met de step rijdt beïnvloeden. Het gewicht is afhankelijk van de maat van de helm, een ander essentieel criterium dat we later zullen bespreken.

Welke stephelm kies ik voor mijn kind?

Hoe kies ik een stephelm voor mijn kind: de maat

Om je kind tijdens het steppen optimale bescherming en goed positiebehoud te garanderen, is het noodzakelijk om een helm in de juiste maat te kiezen. Een te kleine helm zal immers ongemakkelijk aanvoelen, terwijl een te grote helm geen enkele veiligheid zal bieden aangezien deze niet goed op het hoofd blijft zitten. We raden daarom aan om de hoofdomtrek van je kind te meten met een meetlint. Met dit getal kan je de bijbehorende maat voor een kinderstephelm kiezen:

- Voor een hoofdomtrek tussen 44 en 49 cm: kies maat XXS.
- Voor een hoofdomtrek tussen 48 en 52 cm: kies maat XS.
- De keuze voor maat S is afhankelijk van het type helm. Voor de KH-modellen komt maat S overeen met een hoofdomtrek tussen 53 en 56 cm. Voor bolmodellen is deze maat geschikt voor een hoofdomtrek tussen 52 en 55 cm.
- Voor een hoofdomtrek tussen 55 en 59 cm: kies maat M.

Dankzij de aanwezigheid van een spanwieltje en vooraf afgestelde bandjes zijn de meeste modellen kinderstephelmen van Decathlon verstelbaar om ze aan te passen aan het hoofd van je kind. Zo kan het de helm meerdere jaren gebruiken (als deze nog in goede staat is), ondanks de fysieke veranderingen die verband houden met de groei van je kind.

Hoe kies ik een stephelm voor mijn kind: het design

Ook al is een stephelm een essentiële veiligheidsuitrusting, hij kan ook aansluiten bij de huidige trends en passen bij de smaak van je kind. Zo zijn er verschillende helmvormen, van de klassieke bolvorm tot extravagantere ontwerpen. Je kind kan bijvoorbeeld een helm kiezen met de afbeelding van zijn of haar favoriete dier: een tijger, luipaard, haai, paard, giraf, panter, krokodil of zelfs een draak. 

Dit type helm is bijzonder geschikt voor jonge kinderen van 2 tot 7 jaar die willen opvallen tijdens hun ritten. Oudere kinderen zullen zeker de voorkeur geven aan eenvoudigere vormen, ook al hebben ze hierbij de keuze tussen verschillende motieven en kleuren.

Hoe onderhoud ik een kinderstephelm?

Zoals bij elk materiaal, sportief of niet, zorgt regelmatig onderhoud ervoor dat de helm van je kind zo lang mogelijk meegaat. Volg hierbij twee belangrijke stappen:
- Maak de stephelm schoon met een spons en een sopje, en vermijd bijtende schoonmaakproducten. Laat de helm na het reinigen aan de lucht drogen. Het schuim aan de binnenkant van de helm, kan over het algemeen in de machine worden gewassen, op een maximale temperatuur van 30 °C.
- Bewaar de helm op een droge plaats, beschermd tegen uv-stralen en temperatuurschommelingen. Zorg er ook voor dat de helm niet kan vallen; een val kan hem immers voortijdig beschadigen.

Tenslotte, afhankelijk van hoe vaak je kind de stephelm gebruikt, wordt aanbevolen om de helm elke 3 tot 5 jaar te vervangen. Het is daarom raadzaam om regelmatig de algemene staat ervan te controleren, zowel aan de binnen- als aan de buitenkant. Aarzel bij twijfel niet om advies in te winnen bij onze experts in de winkel; zij zullen je graag verder helpen.

Een helm is een nuttige aankoop voor elk kind dat ernaar verlangt om zijn vrijheid te beleven, op een step of op een fiets, of zelfs op een skateboard voor de ouderen onder hen. Voor optimale en verbeterde veiligheid kan je ook accessoires overwegen zoals handschoenen of beschermingssets, die de knieën en ellebogen beschermen.

Welke stephelm kies ik voor mijn kind?

Deze adviezen interesseren je misschien ook: 

comment_choisir_trottinette_oxelo_decathlon

Hoe kies je een step voor volwassenen?

Of je nu een step zoekt voor occasioneel gebruik of voor je dagelijkse woon-werkverkeer, de step is de ideale oplossing voor eenvoudige verplaatsingen. Al dan niet opvouwbaar, met of zonder vering... Ontdek hier hoe je de step kiest die aan jouw noden voldoet.

Hoe kies je een elektrische step?

Hoe kies je een elektrische step?

Wil je je mobiliteit veranderen door over te stappen op een elektrische step? Dan heb je een step nodig die bij jou past, en aansluit bij jouw gewoontes, beperkingen, routes en budget. Op basis van die factoren kan jij een step kiezen die van je woon-werkverkeer iets leuks maakt!

comment_choisir_trottinette_oxelo_decathlon

Hoe kies ik een kinderstep?

Kinderen gebruiken steps steeds vaker in hun vrije tijd, maar ook om naar school te gaan en zich zelfstandig te verplaatsen. Om in de best mogelijke omstandigheden te steppen, is het belangrijk om het meest geschikte model te kiezen.

Welke helm kies ik om met een elektrische step te rijden?

Welke helm kies ik om met een elektrische step te rijden?

Ontdek waarom het belangrijk is om een ​​helm te dragen als je op een elektrische step rijdt en hoe je het juiste model kiest dankzij het advies van Decathlon.