HET ANTWOORD OP AL JE VRAGEN OVER CARDIOFITNESS -SCHOENEN

Een speciale schoen voor cardiofitness? Ja, maar welke? Het is niet altijd gemakkelijk om de juiste schoen bij jouw sport te vinden. Daarom geeft productingenieur Nathalie hier een antwoord op al je vragen.

cardiofitness 8484045 schoenen hw 2018

WAAROM IS HET BELANGRIJK OM SPECIALE CARDIOFITNESSSCHOENEN TE DRAGEN?

Onderzoeken van onze laboratoria hebben uitgewezen dat het belangrijk is om altijd met aangepaste schoenen te sporten. Een schoen met een beperkte grip bevrijdt een deel van de voet en zorgt er zo voor dat je oefeningen en rotaties beter kunt uitvoeren. Schoenen voor buitensporten zoals hardlopen of wandelen bevatten vaak meer rubber, zodat de schoen langer meegaat en een betere grip op de weg heeft. Als je deze schoenen voor fitness gebruikt, loop je het risico dat het rubber blijft hangen en je zo je pezen te zwaar belast, wat een peesontsteking tot gevolg kan hebben. Sporten met de verkeerde schoenen kan blessures veroorzaken: 86% van de mensen die zich blesseren tijdens het fitnessen, dragen geen aangepaste schoenen.

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN EEN HARDLOOPSCHOEN EN EEN CARDIOFITNESSSCHOEN?

Cardiofitness wordt meestal binnen beoefend en omvat specifieke en multidirectionele bewegingen. Je wisselt draaiingen af met schaatspas, tuck jumps, squats, lunges en dergelijke en je steunt hierbij telkens op je voorvoet. Flexibiliteit in alle richtingen maakt het eenvoudiger om met je voeten te draaien of van richting te veranderen. De bewegingen van hardlopen en wandelen gaan echter maar in één richting: je beweegt van achteren naar voren, wat wil zeggen dat je steunt op je hiel. De beweging is ook lineair, ze verandert niet van richting. Daarom moeten je schoenen dus goed afgestemd zijn op je sport.

MOET JE EEN MAAT GROTER NEMEN? 

Onze cardiofitnessschoenen zijn ontworpen met klassieke maten. Je hoeft dus niet een maat groter te nemen, je kunt je gewone maat kiezen. Neem goed de tijd om je voeten op te meten, houd je lichaamsbouw in acht en vertrouw op je gevoel. Om je maat zo nauwkeurig mogelijk vast te stellen, kan je je voet in millimeters opmeten en dan gebruikmaken van de voetmeter hiernaast.

voetmeter domyos cardio

WANNEER MOET JE NIEUWE SCHOENEN KOPEN? 

Onze schoenen hebben geen vastgelegde levensduur. Alles hangt af van hoe vaak je ze gebruikt. Als je het hele jaar door regelmatig of intensief sport, zullen je schoenen sneller slijten dan wanneer je maar af en toe fitnest. De voordemping van je schoenen slijt ook sneller wanneer je oefeningen uitvoert waarbij je vaak met je voorvoet springt of erop landt. Het is tijd voor nieuwe schoenen wanneer jij het gevoel hebt dat de oude versleten zijn.

Cardiofitnessschoenen heren domyos

KAN JE OP EEN LOOPBAND HARDLOPEN MET FITNESSSCHOENEN? 

Onze Domyos-schoenen zijn geschikt voor de loopband, maar alleen binnen een heel specifieke context.~Als je voor of na je training even op een loopband wilt wandelen of hardlopen, dan volstaan deze schoenen. ~Als je regelmatig op een loopband wilt hardlopen, of als je naar buiten wilt, dan raden we aan om speciale hardloopschoenen te gebruiken.

KAN JE BUITEN SPORTEN MET FITNESSSCHOENEN? 

Cardiofitness wordt doorgaans in een sportzaal en/of thuis beoefend. Onze schoenen zijn daarom ook ontworpen voor binnengebruik. Het rubber van de zool is "zachter" dan een zool voor buitengebruik. De grip van onze zolen werd getest op de soorten ondergrond die je tegenkomt in een fitnesszaal of thuis (parket, linoleum...) en combineren duurzaamheid met een optimale grip, om ervoor te zorgen dat de schoenen niet voortijdig slijten en je er niet mee wegglijdt.~Als je deze schoenen buiten draagt (op asfalt, bijvoorbeeld), zullen ze sneller verslijten omdat ze niet gemaakt zijn voor dat type ondergrond.