Hoe kies je een fitnesstoestel?

Welk fitnesstoestel kiezen?

Wil je een fitnesstoestel aanschaffen, zodat je thuis kunt sporten? Dankzij Decathlon weet je precies welke keuze het beste bij je past.

Als je net begint te sporten, ben je vast op zoek naar het ideale fitnesstoestel waarmee je thuis aan de slag kunt. Of je nu wil afvallen, aan je figuur wil werken, spieren wil kweken of simpelweg wil ontspannen, een fitnesstoestel is de ideale oplossing om je te helpen je doelstellingen te bereiken. Soms kan het echter lastig zijn om de juiste keuze te maken tussen de vele verschillende fitnesstoestellen die op de markt verkrijgbaar zijn. Daarom geven we je enkele criteria mee die je in gedachten moet houden bij de keuze van een toestel dat perfect bij jou past.

Hoe kies je een fitnesstoestel?

Waarom een fitness- of krachttrainingstoestel aanschaffen?

Thuis sporten - door tijdgebrek of om geld te besparen - is een gewoonte geworden. Je traint nu al enkele weken regelmatig thuis met fitness oefeningen. Voor meer variatie in je oefeningen en om ook je cardio aan het werk te zetten, kan je kiezen voor een fitnesstoestel..

Met dergelijke apparatuur kan je doeltreffend afvallen, je uithoudingsvermogen verbeteren en zonder de deur uit te gaan calorieën verbranden. Met een fitnesstoestel kan je ook krachtoefeningen aan je trainingen toevoegen, om je botten te verstevigen en een boost te geven aan je stofwisseling.

Met een fitnesstoestel in huis was je nog nooit zo goed in vorm. Je zal in het dagelijks leven de verbeteringen merken als je de trap op loopt of lange wandelingen maakt. Na enkele weken zal je de resultaten ook aan je lichaam kunnen zien.

Hoewel dit soort toestellen vaak relatief duur zijn, is het een goede investering op de lange termijn. Fitnesstoestellen zijn zeer geliefd omdat ze lang meegaan en vormen een uitstekend alternatief voor de sportschool. Geen reistijd betekent bovendien meer tijd voor andere dingen!

Hoe kies je het juiste fitnesstoestel?

Om het fitnesstoestel te kunnen kiezen dat het beste bij je past, moet je enkele elementen in gedachten houden die van invloed zijn op je beslissing. Als je een nieuw fitnesstoestel wil aanschaffen om thuis te kunnen trainen, moet dat geschikt zijn voor wat je wil gaan doen en je helpen je doelstellingen te bereiken.

- Het soort sport: We sporten allemaal op onze eigen manier. Als beginnende sporter neig je hoogstwaarschijnlijk naar een fitnesstoestel dat eenvoudig in gebruik is en weinig tot matig inspanning vraagt, zodat je beetje bij beetje in vorm kunt komen. Een goede optie is dan een loopband, waarop je kunt beginnen met powerwalking en je cadans aan jouw tempo kunt aanpassen. Dit type toestel is ook uitermate geschikt als je graag hardloopt.

Als je weleens de fiets naar het werk pakt of de stad met je (elektrische) fiets doorkruist, dan zijn een crosstrainer of hometrainer ideaal. De ervaring is vergelijkbaar met die in de open lucht en zet je beenspieren aan het werk.

- De ruimte: Afhankelijk van hoeveel plaats je hebt in je appartement, kan je kiezen voor een groot of minder groot toestel. Heb je maar heel weinig plaats, overweeg dan een trilplaat of stepper, die je gemakkelijk onder in een kast kan opbergen. Je moet ook weten dat tegenwoordig veel fitnesstoestellen, zoals roeitrainers of loopbanden, verkrijgbaar zijn in een inklapbaar formaat, waarmee je ze gemakkelijker op kunt bergen als je bezoek krijgt.

Woon je in een huis, dan heb je waarschijnlijk voldoende ruimte in je garage voor een fitnesstoestel. Die ruimte kan zelfs je persoonlijke sportschool worden, met alle fitnessapparatuur en andere accessoires die je helpen je doelen te bereiken en je gezondheid te verbeteren.

- Je doelstellingen: Wil je aan je gezondheid werken, dan kies je voor een fitnesstoestel dat je cardio aan het werk zet. We denken dan aan een crosstrainer, roeitrainer, loopband of hometrainer, die allemaal voldoen aan je verwachtingen.

Wil je liever alle spieren van je lichaam aan het werk zetten om strakker te worden of af te vallen, dan heb je een crosstrainer of roeitrainer nodig.

Hoe kies je een fitnesstoestel?

Welke verschillende fitnesstoestellen bestaan er?

Er zijn zoveel verschillende fitnessapparaten beschikbaar dat het goed mogelijk is dat je niet weet welke je moet kiezen. Sommige toestellen zijn ideaal voor cardiotraining, terwijl andere juist geschikt zijn om je spieren te versterken. Daarom is het voor de keuze van het juiste fitnesstoestel heel belangrijk dat je weet hoe de verschillende toestellen werken.

- De crosstrainer: Als je regelmatig op de crosstrainer staat, train je al je spieren en je conditie, kweek je strakkere billen, verbrand je calorieën en verbeter je je uithoudingsvermogen en ademhalingscapaciteit. Bovendien spaar je met dit type fitnesstoestel je gewrichten en je botten, omdat je de bewegingen, in tegenstelling tot bij hardlopen, zonder schokken uitvoert.

- De roeitrainer: De roeitrainer staat bekend als een van de beste fitnesstoestellen en zet alle spieren van je lichaam aan het werk, dat wil zeggen je armen, schouders, buikspieren, rugspieren, billen, kuiten en dijen. Indoor roeien op de roeitrainer wordt aanbevolen voor een strakker en slanker figuur. Met ware cardiotraining verbetert dit fitnesstoestel je stofwisseling, waardoor je zelfs in rust meer calorieën verbrandt.

- De hometrainer: Een hometrainer staat bekend om zijn ware boost voor je cardio. Door een sessie op de hometrainer aan je trainingen toe te voegen, kan je op een doeltreffende manier afvallen en calorieën verbranden. Als low impact-activiteit zijn de bewegingen die je op een hometrainer uitvoert heel rustig en zorgen ze ook voor sterkere botten. De hometrainer heeft vooral veel voordelen voor je benen, aangezien je die spieren gebruikt tijdens het sporten.

- De loopband: Of je nu wilt gaan wandelen of hardlopen op je loopband, weet dat dit fitnesstoestel heel wat voordelen heeft. Met een loopband versterk je je cardio en werk je aan je uithoudingsvermogen. Daarnaast krijg je ook een strakker lichaam en sterkere botten.

Hardlopen is een intensieve activiteit en staat bekend om zijn goede invloed op je mentale gezondheid en het wegwerken van stress. Het is de ideale activiteit om te ontspannen en je hoofd even helemaal leeg te maken. Als je graag buiten gaat hardlopen, kan een loopband een uitstekend alternatief zijn als het wat te koud wordt.

- De stepper: De stepper, waarmee je vooral je beenspieren aan het werk zet, wordt vaak aangeraden om je cardio te versterken. Als je nog nooit een stepper hebt geprobeerd, zul je merken dat je er net zoveel gewicht mee kan verliezen als met elk ander fitnesstoestel. Doordat hij zo weinig plaats inneemt, kan je hem gemakkelijk meenemen naar een andere kamer.

- De trilplaat: Trilplaten hebben ondertussen een plek veroverd tussen de fitnesstoestellen. Ze worden vaak ingezet door gezondheidsprofessionals en bieden een ware boost voor revalidatie, ontspanning en spierversteviging. Met een trilplaat kan je:
-> Afvallen
-> Cellulitis verminderen
-> Spieren kweken
-> De bloedsomloop verbeteren
-> Leniger worden

Hoe kies je een fitnesstoestel?

Hoe onderhoud je een fitnesstoestel?

Nu je de gelukkige eigenaar van je eigen fitnesstoestel bent en dat regelmatig gebruikt, moet je er goed voor zorgen, zodat het toestel nog vele jaren meegaat. Dat betekent dat je het toestel na elke training even moet schoonmaken.

In de loop van je trainingen kunnen er vlekken verschijnen op je geliefde apparaat. Om die te verwijderen zonder de werking van je toestel aan te tasten, raden we aan een sponsje met een sopje van baking soda en water te gebruiken. Wrijf voorzichtig over de zijkanten van je toestel om eventuele vlekken te verwijderen. Met een zacht doekje kan je vervolgens het overtollige water wegvegen.

Haal om optimaal van je fitnesstoestel gebruik te blijven maken af en toe de stofzuiger eronder door, om te voorkomen dat stof de werking ervan aantast. Als je merkt dat je apparaat wat begint te wiebelen, moeten de schroeven en bouten nodig eens worden aangedraaid. Denk er ook aan om te controleren of alles in orde is met je crosstrainer of loopband voor je aan de slag gaat, om blessures te voorkomen.

Merk je een verandering op in de werking van je toestel, aarzel dan niet om contact op te nemen met een specialist of een offerte voor een volledige controle door onze experts op te vragen. Is de voedingskabel van je toestel beschadigd, vervang die dan zo snel mogelijk. Zo behoud je de juiste werking van het elektrische systeem en kan je optimaal blijven profiteren van de prestaties van je fitnesstoestel.

Deze adviezen vind je vast ook interessant: 

loopband-domyos-run-100

Hoe begin je het best aan lopen op een loopband?

Lopen op een loopband word je snel gewoon! Onze coach geeft je tips voor een efficiënte, veilige training.

doelen met je loopband

Loopband: bereik je doel

Meer uithoudingsvermogen? Afvallen? Je grenzen verleggen? Wat je doel ook is, met de loopband kan je het bereiken.

WELKE SPIEREN TRAIN JE OP EEN HOMETRAINER?

WELKE SPIEREN TRAIN JE OP EEN HOMETRAINER?

Hij is toegankelijk voor alle niveaus, ideaal om in vorm te blijven en neemt weinig plaats in: een hometrainer heeft echt alles!

crosstrainer

De crosstrainer, wat train je daarmee?

Spierversteviging, een strakker lichaam, en betere prestaties... De crosstrainer is goed voor je hele lichaam!

choisir_son_rameur_domyos

Hoe kies je de juiste roeitrainer?

Voor een complete training is er niets beter dan een roeitrainer. Het is het ideale toestel om je uithoudingsvermogen en je spieren mee te trainen en is daarbij bijzonder efficiënt. Ontdek onze tips voor het kiezen van de juiste roeitrainer voor jou.