Danse enfant

5 dansstijlen voor de allerjongsten

Komt je oogappel al in beweging bij het minste geluid? Heef hij of zij een goed gevoel voor ritme? Dan heb je misschien een danser(es) in spe in huis. En dat is goed nieuws. Dansen biedt immers veel voordelen, zowel op fysiek als mentaal vlak. Het is dus een goed idee om je kind aan te sporen om zijn eerste danspasjes te zetten. Om je hierbij te helpen, hebben we 5 verschillende dansstijlen op een rijtje gezet. Er is vast wel één die in de smaak zal vallen bij je kind ;-)

danse

Preballet

Preballet in het kort: een voorproefje van klassieke dans op maat van jonge kinderen. Preballet volgt de regels van klassiek ballet, maar minder streng. De bewegingen en muziek zijn dezelfde als bij klassiek ballet.

De voordelen voor je kind: zoals zowat alle dansstijlen ontwikkelt preballet vooral de motoriek van je kind, maar ook de soepelheid, het evenwicht en de houding. Het is vooral een initiatie tot klassiek ballet en een uitstekende eerste stap voor alle danslessen. Je kind leert er gemakkelijk uit te voeren basisbewegingen en de beginselen van discipline ... perfect om vooruitgang te boeken voor wie begint met dans.

Voor wie: voor meisjes en jongens. Doorgaans vanaf 5 jaar, ook al bieden sommige dansscholen al vanaf 4 jaar initiatielessen aan voor klassieke dans, of zelfs vanaf 3 jaar voor creatieve dans.

De outfit: in het algemeen gemakkelijke kleding of een outfit voor klassieke dans. We komen hier straks op terug ;-)

Klassieke dans

Klassieke dans in het kort: reverences, pliés, demi-pliés, spitzen en halve spitzen ... klassiek ballet bestaat uit enkele bewegingen die de armen en benen aan het werk zetten op het ritme van klassieke muziek. 

De voordelen voor je kind: laat je niet bedotten door de sierlijke bewegingen, want klassieke dans is een echte sport. De spiertonus van je kind verstevigt, want dat is nodig om het evenwicht te bewaren op de spitzen. Net zoals preballet is klassieke dans uitstekend voor de soepelheid en flexibiliteit. Je kind leert er ook beter van ademen. Pluspunt: muziekcultuur.

Voor wie: voor meisjes en jongens. Vanaf 7 of 8 jaar worden de lessen serieuzer en is het een voordeel als je kind al enkele initiatielessen heeft gevolgd. Klassiek ballet is niet voorbehouden aan toekomstige prima ballerina's. Ook al wordt vaak de nadruk gelegd op discipline, gaat het toch in de eerste plaats om plezier maken. Dus hou het chill. 

De outfit: halve spitzen, een balletpakje en een danslegging. Eventueel een tutu voor de meisjes. Dat is alles. 

5 dansstijlen voor de allerjongsten
Modern jazz

Modern jazz

Modern jazz in het kort: ritme en techniek op jazzmuziek. Modern jazz gaat in de eerste plaats om het uitdrukken van een emotie door een grote lichamelijke vrijheid en zowel vloeiende als hortende bewegingen.

De voordelen voor je kind: stimulering van de zintuigen en het uitdrukken van gevoelens met het lichaam. Spiertonus en ruime bewegingen, zoals bij alle andere dansstijlen. Modern jazz helpt je kind ook om zich bewust te worden van zijn lichaam en om zich te verplaatsen in zijn omgeving, voornamelijk omdat het moet leren om zich te positioneren zonder hulp van een spiegel. 

Voor wie: kinderen vanaf 4 jaar. Op die leeftijd kan het kind zijn eerste danspasjes leren en herhalen zonder het beu te worden. Goed voor zowel kinderen die zich willen uitleven als kinderen die het rustiger aan willen doen. Ook geschikt voor oudere kinderen zonder enige ervaring, want modern jazz is in de eerste plaats toegankelijk. 

De outfit: gemakkelijke kleding, dat is altijd beter om te dansen. Vaak een legging en een T-shirt. De outfit kan variëren naargelang van de dansschool. 

Breakdance

Breakdance in het kort: ook al is breakdance gebaseerd op de hiphop- en streetdancecultuur, is het toch een echte discipline die op het programma staat van de OS van 2024. Het is echter waarschijnlijk nog een beetje te vroeg voor een medaille voor je kleine dreumes. Maar laat je dat er niet van weerhouden om hem of haar te laten kennismaken met typische breakdancefiguren zoals een freeze, windmill of head spin. 

De voordelen voor je kind: het is in de eerste plaats een sport, en het is een erg fysieke activiteit. Perfect dus om de spieren van je kind te verstevigen en te verstrakken. Ook het evenwicht wordt getraind, want dat is nodig om te kunnen draaien op je hoofd. We hadden het wel over de head spin omdat het een van de meest bekende figuren is, maar zeker niet de eerste die de kinderen aanleren. 

Voor wie: er wordt vaak gesproken over B-boys, maar er zijn ook B-girls in de breakdancewereld, er is dus geen enkele reden om alleen jongens naar de lessen te sturen. Doorgaans beginnen de lessen rond de leeftijd van 6 jaar, soms iets vroeger. Breakdance is perfect voor atleten in wording die wat moeite hebben om hun talent in de juiste banen te leiden, en voor kinderen die al enigszins bekend zijn met acrobatische gymnastiek. 

De outfit: eerder streetwear. Een T-shirt, een joggingbroek en een paar sneakers. 

Ragga-dancehall

Ragga-dancehall in het kort:  een dans op het ritme van "dancehall", een Jamaicaanse muziekstijl die wat op reggae lijkt. Om een idee te krijgen, kun je luisteren naar Sean Paul. Ragga-dancehall is ritmisch en energiek, en kent een zeker succes in België de laatste jaren. 

De voordelen voor je kind: gevoel voor ritme, dat is zeker. Maar ragga-dancehall ontwikkelt ook de coördinatie van de gebaren en de soepelheid. Je kind kan zich er perfect in uitleven. Ragga-dancehall is immers cardio! Het is een straatdans met heel wat vrijheid, maar toch ook eigen regels en bewegingen. Net zoals voor andere dansstijlen is dus een zekere discipline nodig. 

Voor wie: de leeftijd voor de eerste lessen is afhankelijk van de dansschool. Sommige scholen bieden initiatielessen aan vanaf 5 of 6 jaar, of zelfs voor jongere kinderen, terwijl anderen ragga-dancehall voorbehouden aan tieners. 

De outfit: gemakkelijke kleding die niet strak zit rond de taille. Vaak een T-shirt en een legging voor de meisjes, en een joggingbroek voor de jongens. 

Deze lijst is vanzelfsprekend niet volledig. Er bestaan allerlei andere dansstijlen. Dansen is sowieso gunstig als sport voor je kind, ongeacht de dansstijl. Laat je kind proberen en kiezen wat het leuk vindt, zo blijft het voor iedereen een plezier.

Dansen is meer dan een simpele fysieke activiteit. Het is een universele taal voor kinderen en jongeren om zich uit te drukken, connectie te zoeken met anderen en de wereld om hen heen te ontdekken. Elk kind kan vast wel een dansstijl vinden die hem/haar ligt en waarbij ze zich volledig kunnen uitleven.

Sportieve tips

dans jongens

Dansen: iets voor meisjes?

En wat als je je kleine jongen nu eens op dansles stuurt? 5 argumenten om je te overtuigen dat demi-pointes niet enkel iets voor meisjes zijn.

opwarming dans

Waarom moet je je opwarmen voor een dansles?

Of je nu aan ballet, modern’jazz of hip hop doet.... Voor elke fysieke activiteit moet je je lichaam opwarmen!

dansen met het gezin

Dansen met het gezin: spelletjes en creatieve workshops

Op zoek naar ideeën om plezier te maken met je kinderen en hun creativiteit te stimuleren? Hier zijn nieuwe manieren om jezelf uit te drukken door middel van dans! Beleef een leuke tijd met je gezin met onze beginnersworkshops over lichaamsexpressie, de show gaat beginnen!

Lenigheidsoefeningen om thuis te doen

Leuke lenigheidsoefeningen voor kinderen

Begint je kind met dansen en danst hij of zij graag thuis? Hier vind je 10 speelse en originele lenigheidsoefeningen.