Crosstraining: waar begin je er best aan?

Crosstraining trekt je aan, en je wil er graag eens van proeven om zo je grenzen te verleggen? Dan ben je bij ons aan het juiste adres! Thuis, op je eigen ritme en zonder druk, of in een crosstraining centrum begeleid door coaches en in het gezelschap van gelijkgestemden ... wij zetten alle tips en tricks even op een rijtje.

crosstraining_jumpbox

De crosstraining-box trekt je aan?

Geen twijfel mogelijk: een box is de beste manier om te proeven van crosstraining en de sport ten volle te beleven. Olympische halterstangen, bumperschijven, kettlebells, ringen, wall ball, battle rope ... Al het materiaal ligt voor je klaar, zodat je in alle comfort je grenzen kunt verleggen. Het is ook extra bron van motivatie. Vaak is het lastigste deel van een WOD uit je luie zetel stappen en eraan beginnen. In een crosstraining-zaal maak je kennis met een hele community van gelijkgestemde zielen en bevlogen beoefenaars die je ondersteunen en aanmoedigen. En wil je je limieten aftasten en je grenzen verleggen, dan komt dat van pas, geloof ons! En kies je voor de crosstraining-box, dan word je ook en bovenal begeleid door ervaren en gediplomeerde trainers en trainsters. Voor aanmoedigingen, maar dan met een officieel kantje? Niet alleen dat! De coaches staan je bij met raad en daad, helpen je een programma op te stellen met een intensiteit afgestemd op je niveau, en denken vooral aan je gezondheid en welzijn. Een box heeft dus niets dan voordelen? Toch bijna niet.

crosstraining-handstand

De cross training box, ja maar ...

De belangrijkste nadelen van de cross training box zijn de kosten en de geografische ligging. Ja, een box betekent een maandelijks abonnement om te betalen voor de faciliteiten, adviezen en aanmoedigingen van de coaches. Bovendien, ook al zijn fitnesscentra overal, dit is niet noodzakelijk het geval voor crosstrainingscentra, dus er is geen garantie dat u er een bij u in de buurt vindt. Dan blijven er twee opties over: de fitnessruimte (mits die over de nodige apparatuur beschikt) en de hom gym.

Cross training : où pratiquer pour bien débuter

Wat dacht je van de fitnessclub?

Geen box in de buurt? Geen nood, een fitnessclub kan het perfecte alternatief zijn, en net dat tikkeltje betaalbaarder. Alles hang natuurlijk af van de club. Uiteraard mag je een goed uitgeruste zaal verwachten met bars, halters, gewichten en andere gietijzeren trainingskompanen. Maar dat is maar één deel. Ook weight bags, battle ropes, kettlebells enz. zijn van tel. Je checkt best dus even welk materiaal er wel en niet is in de fitnessclub in je buurt.

Cross training : où pratiquer pour bien débuter

Waarom niet thuis?

Er is geen cross training sportschool bij jou in de buurt, de dichtstbijzijnde sportschool heeft niet de benodigde apparatuur en accessoires voor jouw WOD (work out of the day)? Je kunt thuis je eigen doos maken! Dit vereist uiteraard voldoende ruimte en een initiële investering die vrij aanzienlijk kan zijn. Maar zeggen ze niet dat als je ervan houdt, je het niet telt? Squat cage, slee, espalier, medicijnbal, halter, kettlebell, pull-up bar, touw, ringen, verzwaarde zak, wiel en buikkussen... alles is nu vrij beschikbaar voor liefhebbers van crosstraining die hun eigen box willen creëren en van hun faciliteiten willen genieten wanneer en hoe ze maar willen.

Cross training : où pratiquer pour bien débuter