Boemerangwerpen: een kunst in 5 stappen

Hoe gooi en vang je een boemerang? We geven het antwoord in 5 stappen

Je boemerang te plat gooien, zonder rekening te houden met de windrichting of zonder dat hij ooit terugkomt ... Allemaal bewijzen dat het gooien van een boemerang niet aangeboren is en dat de correcte beweging niet per se natuurlijk is. Maar maak je geen zorgen. Deze adviezen zouden je moeten helpen je boemerang correct te werpen en veilig te vangen.

Boemerangwerpen: een kunst in 4 stappen

1. Tegen de wind in gaan staan

Om tegen de wind in te kunnen staan, moet je eerst weten waar de wind vandaan komt en waar hij naartoe waait. Gooi daarom wat gras of zand (of wat dan ook, afhankelijk van het terrein waarop je je bevindt) in de lucht en let op de richting waar het naartoe waait.

Wind kan de vlucht van een boemerang enorm beïnvloeden. Het is daarom noodzakelijk om een dag te kiezen waarop er weinig wind staat, of hooguit een licht briesje. Gooi nooit een boemerang op een dag met veel wind, anders loop je het risico jezelf of iemand anders te verwonden of je boemerang nooit meer terug te zien.

2. Je richtpunt aanpassen

Als je eenmaal weet waar de wind vandaan komt, probeer dan het midden van het windvenster te bepalen. In het midden van dit windvenster waait het het sterkst. Zodra je dit venster hebt gevonden, plaats je je op 45° van het midden van dit venster. De vluchtrichting van je boemerang is volledig afhankelijk van of je linkshandig of rechtshandig bent.

  • Boemerangwerpen: een kunst in 4 stappen

    Voor rechtshandigen

    Een boemerang voor rechtshandigen draait tegen de klok in. Ga daarom in een hoek van 45° rechts van het windvenster staan.

  • Boemerangwerpen: een kunst in 4 stappen

    Voor linkshandigen

    Een boemerang voor linkshandigen draait met de klok mee. Ga daarom in een hoek van 45° links van het windvenster staan.

3. Je boemerang correct vasthouden

Boemerangwerpen: een kunst in 4 stappen
Boemerangwerpen: een kunst in 4 stappen

Het vasthouden

Je kunt een boemerang op verschillende manieren vasthouden: met je hele hand of enkel tussen je duim en wijsvinger ’geknepen’. De enige regel die je moet volgen, is om de bolle kant (meestal de versierde kant) voor je te houden en de platte kant naar buiten gericht. Dit is belangrijk, anders vliegt je boemerang niet!

3. Je boemerang correct vasthouden

De hellingshoek

De hellingshoek van een boemerang is ongeveer 20°. Gooi je boemerang nooit plat. Deze beginnersreflex kan ernstige gevolgen hebben, omdat je boemerang heel hoog zal stijgen, om daarna heel snel weer te dalen en mogelijk stuk te vallen of je te verwonden.

Boemerangwerpen: een kunst in 4 stappen

4. Je boemerang werpen

Bepaal een richtpunt en gooi je boemerang iets hoger dan de horizontale lijn. Het is niet nodig om veel kracht in je worp te steken. Maar een snelle en korte neerwaartse beweging van de pols bij het loslaten zal je boemerang wel maximale rotatie geven. Het is deze rotatie die ervoor zorgt dat je boemerang snel vliegt en netjes terugkeert. Houd voor maximale veiligheid altijd je boemerang in de gaten terwijl deze vliegt.

5. Je boemerang vangen

Als je je boemerang correct geworpen hebt, keert hij mooi naar jou terug. Dan zul je hem moeten vangen. Gebruik hiervoor de sandwichtechniek, dat wil zeggen dat je de boemerang plat tussen je twee handen vangt. 

Komt je boemerang naar jou terug, maar niet perfect, dan zit je niet in het juiste windvenster. Als een boemerang te ver rechts van de wind wordt gegooid, valt hij ook rechts van de werper. Omgekeerd valt een boemerang die te ver links van de wind is gegooid, links van de werper.

Ziezo, je bent klaar om je boemerang in de beste omstandigheden te gooien en te vangen. Je eerste worp zal wellicht niet perfect zijn. Je zult je waarschijnlijk moeten perfectioneren. Geef de hoop niet op, want zoals bij alle sporten geldt ook hier: oefening baart kunst.