Wat kost een jaartje sporten voor je kind?

Wat kost een jaartje sporten voor je kind?

In dit artikel vind je een overzicht van wat sporten jaarlijks ongeveer kost voor je kind.

De energieprijzen swingen de pan uit, het leven wordt steeds duurder. Maar die leuke en belangrijke hobby voor de kinderen willen we natuurlijk vrijwaren. Ontdek onze tips en maak gebruik van ons handig overzicht om je keuze te vergemakkelijken.In dit artikel willen we je trachten een goed beeld te geven van wat sporten voor een kind nu ongeveer kost per jaar.

Even wat verduidelijking vooraf. Want het is natuurlijk zeer moeilijk om verschillende sporten* te vergelijken met elkaar. Sommige abonnementen lopen van september tot maart, andere dan weer van november tot juli ... Dit artikel is zeker geen rocket science, maar het geeft je wel een (goed) idee over welke sporten iets gunstiger zijn voor je portemonnee. Belangrijk om rekening mee te houden is dat we bij de tarieven steeds zijn uitgegaan van 1 sportend kind (jonger dan 10 jaar)**. Bij vele clubs of sporten krijg je korting vanaf er een tweede kind in het spel is, of vanaf je met het hele gezin komt sporten in de club. Voor de outfits en het materiaal dat je nodig hebt om te sporten, zijn we dan weer uitgegaan van onze eigen Decathlon-collectie. Hiervoor namen we niet de goedkoopste producten, maar ook niet de duurste. Er is wat dat betreft dus nog marge om nog meer te besparen op materiaal, of net niet.

* In dit artikel worden de 'populairste' kindersporten weergegeven.
**Voor de lidgelden van de clubs zijn we uitgegaan van gemiddelde tarieven. Het totale bedrag van het lidgeld is sterk afhankelijk van de plaats waar je woont.

Wat kost een jaartje sporten voor je kind?

1. Dansen

Schuilt er een modern-, jazz- of hiphoptalent in je zoon of dochter? Dan hebben we goed nieuws, want dansen is in de meeste gevallen budgetvriendelijk! Je sport binnen, dus een winteroutfit is niet nodig. Ook extra materiaal is niet nodig. De prijzen van de outfits kunnen licht verschillen in functie van welk danstype je beoefent.

Lidgeld: € 125
Dansoutfit: € 30
Dansschoenen: € 25
Sporttas: € 10

TOTAAL: € 190

Wat kost een jaartje sporten voor je kind?

2. Gymnastiek (turnen)

Zijn lenigheid, soepelheid de sterke punten van je kind en heeft hij/zij geen schrik om koprols te doen of over een bok te springen? Dan is de turnles mogelijk een optie, want ook hier blijven de kosten enigszins 'beperkt'. Het principe is hetzelfde als voor de dansles. Indoor, dus geen speciale winterkledij nodig. 

Lidgeld: € 200
Turnoutfit: € 30
Turnschoenen: €15
Sporttas: € 10

TOTAAL: € 255

Wat kost een jaartje sporten voor je kind?

3. Zwemmen

Om te gaan zwemmen heb je ongeveer het minste materiaal nodig. In hoeveelheid, maar ook over het algemeen het minst dure. Zwembroek, zwembril en badmuts, en je bent eigenlijk al vertrokken! Maar om gebruik te maken van de zwemschool, betaal je wel nog een redelijke som aan lidgeld.

Lidgeld zwemschool: € 250
Badpak of zwembroek: € 15
Zwembril: € 10
Badmuts: € 5
Zwemzakje: € 10

TOTAAL: € 290

Wat kost een jaartje sporten voor je kind?

4. Basketbal

Toeval of niet, maar de indoorsporten halen het budgetgewijs vaak van de buitensporten. Van de populairste teamsporten voor kinderen, is basketbal de goedkoopste. Die eerste driepunter, die is dus alvast binnen!

Lidgeld: € 200 voor de jongste starters (baby basket), rond de €250 voor 8-jarigen.
Trainingsoutfit: € 35
Trainingspak: € 30
Schoenen: € 30
Sporttas: € 15

TOTAAL: € 310

Wat kost een jaartje sporten voor je kind?

5. Atletiek

Op plaats 5 vinden we de eerste buitensport, namelijk atletiek. Voor de veelzijdige kinderen. Zij die graag lopen, springen, gooien, ... noem maar op. Bij sommige clubs komt er naast het lidgeld nog een extra kost bij voor het deelnemen aan wedstrijden, bij andere clubs is deze kost inbegrepen in het lidgeld.

Lidgeld: € 180
Zomeroutfit: € 30
Winteroutfit: € 50
Schoenen: € 30
Spikes: € 30

TOTAAL: € 320

Wat kost een jaartje sporten voor je kind?

Korting op lidgeld

Wist je dat je via je ziekenfonds voor bijna alle sporten korting krijgt op het lidgeld van je kind? Bij de Christelijke Mutualiteit (CM) is dat bijvoorbeeld een vaste korting van € 15, bij de Liberale Mutualiteit krijg je € 35 terug en bij de Socialistische Mutualiteit € 45. Bij de andere ziekenfondsen kunnen de premies zelfs nog hoger oplopen. Informeer dus zeker goed bij je mutualiteit wanneer je je kind inschrijft bij een club. Deze premies zijn in principe van toepassing op elk kind afzonderlijk, en kunnen jaarlijks opnieuw aangevraagd worden.

Wat kost een jaartje sporten voor je kind?

6. Tennis

Tennis wordt vaak gezien als 'dure' sport, maar eigenlijk valt dat best nog wel mee. Tijdens de winter betaal je voor tennislessen van een coach (in groep), terwijl je in de zomer nog een deeltje lidgeld moet betalen om vrij buiten te kunnen spelen. Het materiaal maak je zelf zo duur als je wilt, maar bij ons passiemerk Artengo heb je voor een goede € 100 alles wat je nodig hebt.

Winterlessen: € 200
Lidgeld zomer (tot 8 jaar): € 30
Racket: € 40
Outfit: € 20
Schoenen: € 25
Tennistas: € 30

TOTAAL: € 345

Wat kost een jaartje sporten voor je kind?

7. Paardrijden

Paardrijden, dan denken de meesten aan een sport voor de elite, voor de "rijke" mensen. Maar in de praktijk besteed je aan een kind dat paardrijdt niet meer dan aan een kleine voetballer. Maar net als bij het tennis maak je het materiaal hier zo duur als je zelf wilt. In deze prijsberekening zit natuurlijk ook niet het bezit van een eigen paard verwerkt.

Lidgeld: € 50
Lessen: € 150 (voor 10 lessen)
Zomeroutfit: € 50
Winteroutfit: € 50
Rijlaarzen: € 20
Rijhelm: € 35
Bodyprotector: € 60

TOTAAL: € 415

Wat kost een jaartje sporten voor je kind?

8. Voetbal

Het mag dan wel (een van) de populairste sport zijn bij kinderen, de goedkoopste is het niet meteen. Het lidgeld varieert sterk van club tot club, dat moeten we er wel bij zeggen. Voor de outfits en het materiaal geldt weer dezelfde regel: je bepaalt zelf hoe duur je ze maakt voor de kinderen. Bij sommige clubs is de clubkledij (waaronder een trainingspak) inbegrepen in het lidgeld.

Lidgeld: € 300
Zomeroutfit (inclusief scheenbeschermers): € 30
Winteroutfit: € 30
Trainingspak: € 35
Schoenen: € 25
Voetbaltas: € 15

TOTAAL: € 435

Wat kost een jaartje sporten voor je kind?

9. Hockey

Dankzij het succes van onze nationale ploeg bij de mannen is hockey aan een stevige opmars bezig bij de jeugd. Het lidgeld varieert sterk tussen de verschillende clubs. De meerderheid schommelt ergens tussen de € 300 en € 400, maar het kan in jouw streek dus gerust een pak minder, of net meer zijn!

Lidgeld: € 350
Zomeroutfit (inclusief scheenbeschermers en bitje): € 65
Winteroutfit: € 60
Schoenen € 30
Stick: € 35
Sporttas: € 15

TOTAAL: € 550

Wat kost een jaartje sporten voor je kind?

10. Wielrennen

Voor de duidelijkheid: we hebben het hier over de sport wielrennen op zich. Een echte wielerclub dus. Belangrijk hierbij te vermelden is dat in de kosten de aankoop van een fiets is opgenomen. Die kost betaal je natuurlijk niet jaarlijks, want de fiets zal langer mee gaan. Het onderhoud aan de fiets is dan bijvoorbeeld weer niet opgenomen in het kostenplaatje.

Lidgeld: € 75
Vergunning om competitie te rijden: € 90 (jonger dan 15 jaar)
Zomeroutfit: € 60
Winteroutfit: € 100
Fietshelm: € 30
Fietsschoenen: € 55
Racefiets: € 550

TOTAAL: € 960