20 km van Brussel

Ons advies om je klaar te stomen voor 20 km lopen!

20 kilometer, dat zegt je wel iets? Maar het lijkt je ook veel? Geen nood, met een flinke dosis motivatie en wat tips van onze kant zal je merken dat het een haalbare kaart is!

Omdat elke atleet uniek is en ieder van ons in staat is een dergelijke inspanning tot een goed einde te brengen, zetten we samen met Yvan, lid van de Running Academy in Brussel, wat tips op een rijtje om je voor te bereiden en gemotiveerd te blijven. Deelnemen is al heel wat, maar na de finish tevreden terugkijken en zin krijgen in de volgende uitdaging, da's nog beter!

Yvan, ambassadeur van Decathlon

 Zorg voor regelmaat in je trainingen

"Regelmaat is de sleutel". Wil je starten met hardlopen of loop je al regelmatig, dan zouden deze woorden je niet vreemd in de oren mogen klinken. Ter info, het is ook waar! Het menselijk lichaam is immers tot heel wat in staat, zolang je het maar regelmatig op de proef stelt. Maar dan moet je ook willen natuurlijk! Geen nood, op onze gratis app DECATHLON COACH vind je tal van trainingschema's op jouw maat.

En wil je de 20 km graag in 2 uur lopen, dan zal je toch wat stiptheid aan de dag moeten leggen. Met drie trainingen per week, tenzij je natuurlijk een echt natuurtalent bent dat nog ontdekt moet worden, ben je perfect in staat om je doel te halen. Regelmaat kan wat angstaanjagend lijken, maar geloof ons, als je je eraan houdt zal je ook niet meer anders willen! Je loopjes worden heilig, en je begint je zelfs af te vragen hoe je ooit zonder hebt gekund! Dat is wat er ook gebeurde met Yvan, 45 jaar en lid van de Running Academy in Brussel. "Fabienne, mijn echtgenote, wilde graag herbeginnen met sport, en de Running Academy leek haar wel wat. Toen ik ze met de auto ging afzetten, dacht ik dat ik dan evengoed mee een stukje kon rennen. Daarvoor deed ik dat in mijn eentje, en mijn vrouw zelfs helemaal niet. Nu zijn we er helemaal weg van, omdat we ook enorme vorderingen boeken. Dit jaar zijn we zelfs ingeschreven voor de 20 km van Brussel!".

Werk aan je uithoudingsvermogen en geniet volop

Je uithouding, zeg maar je duurvermogen, is het moeilijkst om te trainen. Waarom eigenlijk? Het gaat erom altijd op een tempo te lopen waarbij je je op je gemak voelt. Nu je onze eerste tip hebt gelezen, vrees je misschien dat door regelmatig een duurtraining in te lassen, je minder snel zult vorderen!

Niets is minder waar: naarmate je trainingen vorderen, houd je ze steeds langer en beter uit. Je wordt minder snel moe en loopt verder en langer. Uithouding is de basis, zonder een goed uithoudingsvermogen hoef je er nog niet aan te denken om de snelheid op te voeren! Ze is je beste vriend, ze zorgt ervoor dat je optimaal geniet van je runs. Ze zorgt ervoor dat je inspanningen gemakkelijker en vlotter gaan, zodat je al van de 20 km van Brussel kunt beginnen dromen zonder je te moeten afvragen in welke staat je over de finish zult komen.

Ons advies om je klaar te stomen voor de 20 km van Brussel

Werk aan je snelheid en maak je doelen pittig

Je uithouding trainen is het aangenaamste deel in je schema. Je snelheid, da's een ander paar mouwen. Snelheidstraining, intervaltraining, MAS ... termen die ongetwijfeld angst inboezemen. Nochtans zullen ze je deugd doen! Nu ja, niet op het moment zelf natuurlijk. Al is niet iedereen het met ons eens. Yvan bijvoorbeeld "doet het liefst intervaltrainingen! Je geeft je dan helemaal". Niets kan op tegen een stevige 30/30-sessie om je hartslag de hoogte in te jagen. Je dacht toch niet dat je dat eindspurtje in het Jubelpark in je eentje zou doen? Je medaille van finisher, die moet je verdienen!

Weet trouwens ook dat de vele aanmoedigingen langs de kant je kunnen opzwepen, waardoor je plots op een snelheid loopt die je benen niet gewend zijn. En dat 20 kilometer lang ... Bovendien zijn snelheidstrainingen de ideale uitdaging.

Probeer die dan ook in groep te doen, dat maakt het extra leuk. Je bent dan extra gemotiveerd, geeft het beste van jezelf en zult voldaan in je bed kruipen 's avonds! En dat heeft ook Yvan begrepen: "Toen ik nog in mijn eentje liep was het wat lastig, in groep vorder je veel gemakkelijker! "

Nog wat spiertraining en je bent helemaal klaar!

Met een goede uithouding en loopsnelheid ben je niets als je lichaam niet sterk is. Spiertraining is een aspect dat je zeker niet mag verwaarlozen. De voordelen zijn legio: je loopt minder snel blessures op, je gaat beter lopen door je buikspieren te versterken, die cruciaal zijn in de houding van je bekken tijdens het lopen, en op een heel natuurlijke manier helpt het je om inspanningen beter te weerstaan.

Ook al weet hij perfect wat de heilzame effecten zijn, desondanks heeft Yvan het er nog altijd moeilijk mee. Heb je net hetzelfde probleem, weet dan dat het heus niet zo veel tijd hoeft te kosten. Je doet het best na je twee of drie wekelijkse trainingen. Neem tien minuutjes de tijd voor wat core & stability (planking, stoel...), train je schuine buikspieren ... of beter nog, maak er een volwaardige sessie van!

Het is ook beter om wat minder oefeningen en herhalingen te doen, het gaat er vooral om dat je juist beweegt. Wist je trouwens dat er allerhande filmpjes bestaan voor al je lichaamsdelen, waarin haarfijn wordt uitgelegd hoe je ze sterker maakt?

Ontdek de deugden van een goede stretching

Speel jij altijd de vermoorde onschuld wanneer het over stretchen gaat? Je hoort het tot in den treure: "vergeet niet te stretchen! " Neem het voorbeeld van topatleten, ze zullen het allemaal bevestigen: stretchen is een onderdeel van je training. Het is een volwaardige sportsessie. Het risico op blessures verkleint enorm door te stretchen. Rekoefeningen maken je spieren elastisch. Je wil ze graag sterk en weerbaar, maar ze moeten ook soepel zijn! "Ik voel me altijd beter na een stretching. Het geeft mijn bewegingen meer reikwijdte, en ik blesseer me minder snel", aldus Yvan.  Het is waar, in het begin trekt het wat, doet alles wat pijn. Maar daar gaat het net om! Stretchen is voor je gespannen spieren wat masseren is voor je stramme rug.

Je hebt het gehoord, maak dat je aan het stretchen bent!

De logistiek bij een wedstrijd, een hele klus!

Je wedstrijdlogistiek is niet enkel belangrijk op de grote dag zelf. Je staat er maar beter ook even bij stil tijdens je voorbereiding. Het is een proces waarbij je een zekere levenshygiëne aanneemt en je lichaam en geest conditioneert, om je geleidelijk aan volledig te focussen op dat grote doel: de 20 km-wedstrijd. De week voor de wedstrijd blijft de belangrijkste. Je voorbereiding zit erop, de trainingteerlingen zijn geworpen... Vanaf nu moet je rusten en je lichaam van energie voorzien. Om dat te doen, is veel drinken en gezond eten een must (dat ben je misschien al gewoon ;)). Neem de laatste dagen niet te veel vezels in, geef de voorkeur aan volkorenproducten (pasta, brood, rijst ... enz.). "Ik probeer ook de frietjes even te weren, niet echt de ideale sportvoeding ". 

Slaap is ook enorm belangrijk. Slaap je door de spanning niet genoeg de dag voor je wedstrijd, geen nood: de nacht daarvoor is het belangrijkst.

En daar sta je dan, aan de start van je grote uitdaging, tussen een hoop andere gespannen lopers. Alles gaat goed, ontspan je! Vergeet je pet niet bij warm weer. Trek alle overbodige uitrusting uit. Stop bij elke bevoorrading, zeker als je daar de nood toe voelt. En dan haal je geheid de finish!

Yvan, ambassadeur van Decathlon

Bereid je ook mentaal voor, absoluut cruciaal

Even opletten nog! Prima dat je je lichaam klaarstoomt, maar zonder de nodige mentale kracht zal je niet ver komen. Stel jezelf haalbare doelen. Het is volstrekt nutteloos om ontmoedigd te raken door de lat te hoog te leggen voor je eerste wedstrijd. Hoop er niet op dat je onder de 2 uur blijft wanneer je pas in januari bent beginnen lopen en maar één keer om de tien dagen traint. "Ik zou zelf graag 1 u. 20 lopen, gezien mijn tijden op de 10 km zou dat moeten lukken", vertrouwt Yvan ons toe.

Soms ligt het ook niet aan jezelf dat je een doel niet haalt. De warmte bijvoorbeeld kan nefast zijn voor je prestaties. Maar geen nood, dat gebeurt.

Let ook op voor de euforie bij de start, vertrek vooral niet te snel. Blijf gefocust op je tred en laat je niet meeslepen door het enthousiasme van andere lopers. Grote kans dat je die halverwege gewoon weer inhaalt!

We wensen Yvan en zijn echtgenote Fabienne veel succes. Heb je al wat ervaring met lopen, dan is het nooit te laat om mee te doen en je voor te bereiden op een 20 km. En lukt dat niet meer dit jaar, dan hopen we dat je volgend jaar wel de uitdaging aangaat. Het is nooit te laat om te starten met hardlopen!

Wat heb je nodig om 20 km te lopen?

Advies is één ding, maar zonder de juiste uitrusting wordt je doelstelling halen een pak moeilijker. Wat heb je zeker nodig om 20 kilometer te kunnen lopen?

  • Nos conseils pour vous préparer aux 20 km !

    Loopschoenen

    Het belangrijkste van je uitrusting zijn ongetwijfeld je loopschoenen. Zorg dat je een paar loopschoenen draagt dat bij je loopstijl past om correct en probleemloos te trainen of wedstrijden te lopen. Ongeacht je niveau en of je nu wilt winnen, je persoonlijk record wilt breken of een afstand wilt uitlopen... Het zal je niet lukken het perfecte paar loopschoenen.

  • Focus sur l'équipement nécessaire

    Loophorloges, gps-horloges en chronometers

    Een getrainde loper en een loophorloge zijn vandaag de dag onafscheidelijk. Door gebruik te maken van een geconnecteerde horloges kun je je loop- of spiertrainingen eenvoudig optimaliseren en je resultaten opvolgen. Dankzij de hartslagmeters, activiteitsmonitors en chronometers zie je alle details van je workouts om vervolgens je trainingen aan te passen en je prestaties te verbeteren.

  • Nos conseils pour vous préparer aux 20 km !

    Loopoutfit en accessoires

    Je lichaam wordt serieus op de proef gesteld tijdens looptrainingen en -wedstrijden. Daarom is het belangrijk om jezelf het nodige comfort te bieden met tal van accessoires zoals een zonnebril, een pet en een drinkrugzak als het warm en zonnig is, of een muts en handschoenen als het koud is. Je wil je natuurlijk goed voelen als je naar buiten gaat om te lopen. Een nieuwe loopoutfit of loopjasje kan wonderen doen voor je zelfvertrouwen!

Ons advies om je klaar te stomen voor 20 km lopen!

Voeding en hydratatie voor lopers

Heb je een boost nodig onderweg of eerder hulp bij het recupereren achteraf? Energierepen zijn gemaakt om te consumeren voor, tijdens of na langdurige en intensieve inspanningen. Maar vooral hydratatie blijft de belangrijkste voedingstip voor een sporter, zowel voor, tijdens als na je loopwedstrijd of -training.

Dit zou je ook kunnen interesseren:

Hoe leer je sneller lopen? Onze 5 tips

Hoe leer je sneller lopen? Onze 5 tips

Moet je vaker lopen om ook sneller te kunnen lopen? Niet per se. Ontdek onze 5 tips die je zullen helpen progressie te boeken.

Hardlopen met de Decathlon Coach app

Hardlopen met de Decathlon Coach app

We vertellen je alles wat je wilt weten over Decathlon Coach. Hoe de app werkt, wat de voordelen zijn en hoe de coach jou helpt om jouw persoonlijke doelen te bereiken. Het enige wat jij daarna nog hoeft te doen is Decathlon Coach downloaden op je smartphone en aan de slag te gaan.

6 tips om de juiste hardloopschoenen te kiezen

6 tips om de juiste hardloopschoenen te kiezen

Om in de beste omstandigheden te lopen, is het aan te raden een paar loopschoenen aan te schaffen die je goed zitten en die ontworpen zijn voor hardlopen!

20 km de Bruxelles : les conseils du dernier vainqueur

20 km van Brussel: tips van onze titelverdediger

Amaury Paquet, drievoudig winnaar van de 20 km van Brussel in 2021, 2022 én 2023, geeft je zijn tips voor de aankomende editie. Hoe bereid je je voor? Waar moet je op letten op de wedstrijddag? Hoe recupereren? Plaats jezelf in de schoenen van onze kampioen.

Blind vertrouwen in de 20 km van Brussel : Serge en Thomas

Blind vertrouwen in de 20 km van Brussel : Serge en Thomas

2 jaar nadat hij de diagnose van een hersentumor kreeg waardoor hij zijn zicht verloor, bereidt Serge zich voor op de 20 km van Brussel.

Blind vertrouwen in de 20 km van Brussel: Ibrahim en Dany

Blind vertrouwen in de 20 km van Brussel: Ibrahim en Dany

Ibrahim is slechtziend van bij de geboorte, en bereidt zich samen met gids Dany voor op de 20 km van Brussel. Ontdek hun verhaal.

Blind vertrouwen in de 20 km van Brussel: Kym en Alpha

Blind vertrouwen in de 20 km van Brussel: Kym en Alpha

De Belgisch-Engelse Kym is datascientist bij Decathlon. Haar doel? Alpha als slechtziende voor het eerst over de meet van de 20km van Brussel loodsen.