glimlachende man die zwemt

Spieren kweken door te zwemmen

Na deze periode van culinaire overdaad heb je dan wel "massa opgebouwd", zoals dat in jargon luidt, maar het is nog maar de vraag of dat wel om spiermassa gaat...

Laat we het tij keren en ons lichaam vormgeven zoals wij dat willen! Zwemmen, een van de meest veelzijdige sporten, maakt sowieso deel uit van onze strategie gericht op spierversteviging.

man die een triathlon heeft gedaan

Spieren kweken door te zwemmen

Door te zwemmen kun je op een evenwichtige en homogene manier al je spiergroepen trainen. Het spreekt voor zich dat niet alle zwemslagen dezelfde voordelen bieden, maar net daarom kunnen we met behulp van gevarieerde zwemoefeningen werken aan precies die spieren die we het liefst willen ontwikkelen.

Schoolslag onderscheidt zich van de andere zwemslagen door de typische coördinatie van de bewegingen. Dankzij dat specifieke mechanisme van trek- en schaarbewegingen werk je zowel hard aan de versterking van je onderste ledematen (quadriceps, bilspieren, dijen), maar tegelijk ook van je bovenlichaam (biceps, borstspieren, schouders, buikspieren).

Crawl en rugslag zijn twee zwemslagen die veel met elkaar gemeen hebben, want het zijn de twee klassieke alternerende zwemslagen. Ze zorgen voor een grondige training van dezelfde spiergroepen (schouders, rugspieren, triceps, buikspieren). Bij rugcrawl zijn de beenbewegingen dan weer erg belangrijk, vandaar dat deze zwemstijl erg veel vergt van je onderlichaam en van je buikspieren.

Vlinderslag is de meest "atletische" zwemslag. Deze zwemstijl is vooral iets voor getrainde zwemmers, want het vergt veel techniek om je rug niet te overbelasten. Het is een moeilijke zwemslag, die wel heel doeltreffend is om je schouders, rugspieren en buikspieren te verstevigen.

Als je je nog meer wilt toespitsen op één bepaalde spiergroep, kan het juiste materiaal je daar zeker bij helpen: een plank en zwemvliezen om je benen en buikspieren te trainen, zwempaddles en een pull buoy om je bovenlichaam te verstevigen.

Variatie in de zwemslagen en de oefeningen is erg belangrijk! Pas dan train je alle spieren van je lichaam in harmonie en krijg je dat mooie figuur waar je van droomt!

“De spieren van een zwemmer”

Zoals veel sportlui onderscheiden zwemmers zich op lichamelijk vlak doordat sommige delen van hun lichaam beter ontwikkeld zijn dan andere. Dit hangt natuurlijk nauw samen met de spieren die het meest worden gebruikt tijdens het zwemmen.

Veel zwemmers hebben een V-vormig lichaam doordat hun rugspieren zo hard moeten werken tijdens het zwemmen. De rugspieren zijn de belangrijkste spieren bij het zwemmen, ze zorgen ervoor dat je met trek- en duwbewegingen grote hoeveelheden water kunt verplaatsen.

Spieren die door zwemmers bij alle zwemslagen op de proef worden gesteld, zijn de schouders en triceps, zowel bij de draaibewegingen van je schouders bij het inzetten van een beweging maar ook en vooral ook bij het naar je toe trekken van watermassa's. Ze behoren dus ook tot de meest ontwikkelde spieren van zwemmers.

Zwemmers hebben ook vaak scherp afgetekende buikspieren doordat ze die bij het zwemmen intensief aan het werk zetten. Om zo hydrodynamisch mogelijk te blijven en zo weinig mogelijk afgeremd te worden in je voortstuwing, moet je als zwemmer je buikspieren maximaal ontwikkelen.

De ondergeschikte spieren zijn de spieren van je benen, de biceps en de borstspieren. Ze worden erg vaak gebruikt, maar meer of minder intensief al naargelang van de beoefende zwemslag.

“En als ik er nu eens niet als een  zwemmer wil uitzien?” zeg je nu misschien...

Je mag niet vergeten dat zwemmers, en dan vooral wedstrijdzwemmers, trainen om steeds sneller te kunnen zwemmen. Bepaalde oefeningen zijn dus afgestemd op hun zwemslag, op hun favoriete afstanden en op andere criteria die bepaalde spieren meer gaan ontwikkelen dan andere.

Bijgevolg kun je door te kiezen voor welbepaalde zwemslagen, oefeningen en materialen, specifieke spiergroepen trainen, helemaal naar je eigen keuze en/of behoefte.