sphere media background sample

Wat doe je tijdens de laatste uren voor een loopwedstrijd?

Amaury Paquet is drievoudig winnaar van de 20 km van Brussel en bezit een persoonlijk record van 2u08'44" op de marathon. Hij legt je graag uit hoe hij de laatste uren voor een grote loopwedstrijd beleeft.

Bien gérer les dernières heures avant une compétition de course à pied

Wanneer begint de wedstrijd echt?

Voor Amaury is dat drie dagen voor de grote dag. “Wanneer ik maltodextrine begin te nemen (het nemen van maltodextrine vanaf 3 dagen voor de wedstrijd helpt om de spierglycogeenvoorraden te verhogen). Vanaf dan zit ik in de race”, lacht hij. “Als de wedstrijd in het buitenland plaatsvindt, zit ik pas in mijn bubbel als ik op locatie aankom. Vaak krijg je je nummer de dag voor de wedstrijd of nog een dag eerder. En dan bouwt de druk zich op tot aan de start.”

Massage minstens 48 uur voor de wedstrijd

Sinds enkele jaren maakt een pre-race massage onderdeel uit van de routine voor een wedstrijd bij Amaury Paquet. “Maar niet de dag voordien”, legt hij uit. “Als de wedstrijd op zondag plaatsvindt, krijg ik meestal een massage op donderdagavond of vrijdagochtend. Minstens 48 uur op voorhand in elk geval. We zijn snel geneigd om te zeggen dat een massage krijgen ‘leuk’ is, maar het is niet altijd even aangenaam. Het kan best pijn doen, maar achteraf doet het altijd goed. Aan de benen, maar ook in het hoofd. Tijdens de massage is het een beetje als naar de kapper gaan. Ik kan over vanalles praten met mijn masseur.”

Bien gérer les dernières heures avant une compétition de course à pied

Een loopje van 20 tot 40 minuten de dag voordien

Aan de vooravond van een groot evenement gaan bijna alle lopers nog even joggen. “De week voor de wedstrijd duiken er kleine blessures of pijntjes op waarvan we ons niet bewust waren”, legt Amaury uit. “Normaal gezien verdwijnen die de dag voor de wedstrijd. Ik probeer 20 tot 40 minuten te joggen met 3 of 4 pieken op sneller tempo om de benen los te maken na een week van lichte training. Sommige mensen doen meer en lopen zelfs een uur, maar dat doe ik zelf nooit.”

Zet je gerief klaar op de vooravond

Om onnodige stress op de ochtend van je wedstrijd te voorkomen, kan je best al je materiaal al van tevoren klaarzetten. “Voor mijn gemoedsrust bereid ik alles voor tussen mijn avondeten en het moment dat ik ga slapen. Ik maak mijn rugnummer al vast aan mijn outfit, ik vul mijn tas met gels en verwarmingscrème. Als ik ‘s ochtends mijn short niet meteen zou aandoen, stop ik ze in mijn tas om er zeker van te zijn dat ik ze niet vergeet.”

Bien gérer les dernières heures avant une compétition de course à pied

De ochtend van de wedstrijd

Een paar uur voor de start neemt de spanning toe. “Je bent gefocust, de wedstrijd is het enige waar je nog aan denkt”, zegt Amaury. “En dan komt de warming-up, wanneer de druk het hoogst is. Je wilt gewoon beginnen lopen en alles geven, omdat je weet dat je je drie maanden of langer op dit moment hebt voorbereid. ”Maar in alle opwinding mag je de basiszaken niet over het hoofd zien. “Ondanks alles moet je niet vergeten om bepaalde dingen te doen die misschien een beetje dom lijken, maar die je zou kunnen vergeten omdat je zo gefocust bent op je race. Strik je schoenen goed, neem je gelletjes. Dat soort basisdingen.”Als de start niet te vroeg is, doet Amaury ‘s ochtends ook nog wat spieroefeningen. “Als de start bijvoorbeeld pas om 10 uur plaatsvindt, maak ik mijn spieren rond 6 uur al eens wakker. Ik heb de indruk dat het me een beter gevoel geeft tijdens de race. Maar dat zit allemaal tussen mijn oren …”

Bien gérer les dernières heures avant une compétition de course à pied

Net voor de start

Afhankelijk van de organisatie van de wedstrijd, zijn er soms verschillende afspraken. “Soms word je vroeg naar de start geroepen, soms wat later”, verklaar Amaury. Maar langs de andere kant is mijn routine om op te warmen altijd dezelfde. Ik probeer 45 minuten voor de start op te warmen. Ik loop 20 minuten aan een rustig tempo. Dan neem ik ook suikerhoudende drankjes en cafeïne. Net voor de wedstrijd doe ik ook nog wat aan actieve stretching. En tot slot enkele versnellingen om je lichaam op temperatuur te krijgen.”

Het belang van goed te slapen

Een goede nachtrust heeft een positieve invloed op je prestaties. Dat is niets nieuws. De nacht voor de wedstrijd, met de opwinding en stress die daarmee gepaard gaan, kan het moeilijk zijn om snel in slaap te geraken. “Wat echt belangrijk is, is om 2 nachten voor de wedstrijd goed te slapen. De avond ervoor kan het moeilijker zijn om in slaap te vallen. Maar als je reserves hebt opgebouwd dankzij die nacht voordien, is het niet erg als je vlak voor de race een slechte nacht hebt. Ik doe niets speciaals. Ik ga vrij vroeg naar bed en val normaal gesproken vrij snel in slaap. Ik slaap meestal 9 tot 10 uur per nacht, en ik doe vaak powernapjes.”Niet alleen vlak voor de wedstrijd is een goede nachtrust belangrijk. Een goede slaapkwaliteit zal je ook helpen tijdens je voorbereiding, en ook gewoon algemeen tijdens je hele leven.

Als je deze routines toepast, zou je wedstrijd goed moeten verlopen. Maar het is natuurlijk niet alles. Je volledige voorbereiding is van cruciaal belang … In een ander artikel leggen we je uit hoe je best op je voeding let voor en tijdens een wedstrijd. Maar zeer belangrijk: vergeet vooral niet te genieten!

Bien gérer les dernières heures avant une compétition de course à pied

Amaury Paquet

Marathonloper en monitor van Kiprun-producten

Amaury Paquet won driemaal de 20 km van Brussel. Zijn persoonlijke record op de marathon staat momenteel op 2u08’44” (Valencia, 2023).

Deze artikels zouden je ook kunnen interesseren

20 km de Bruxelles : les conseils du dernier vainqueur

20 km van Brussel: tips van onze titelverdediger

Amaury Paquet, drievoudig winnaar van de 20 km van Brussel in 2021, 2022 én 2023, geeft je zijn tips voor de aankomende editie. Hoe bereid je je voor? Waar moet je op letten op de wedstrijddag? Hoe recupereren? Plaats jezelf in de schoenen van onze kampioen.

Mission 20808 : le rêve olympique d'Amaury Paquet

Mission 20808: de olympische droom van Amaury Paquet

Amaury Paquet moet zijn beste tijd op de marathon met 36 seconden verbeteren om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Parijs.

Welke loopaccessoires voor trainingen en wedstrijden?

Welke loopaccessoires zijn handig voor trainingen en wedstrijden?

Om te lopen heb je niet veel materiaal nodig, maar er bestaan wel veel loopaccessoires die je trainingen of wedstrijden aangenamer kunnen maken.