duiken-zonder-je-zwembril-te-verliezen

Duiken zonder je zwembril te verliezen

Maak je geen zorgen, zelfs competitiezwemmers op hoog niveau maken dit wel eens mee. En zelfs vaker dan je zou denken! Dit zijn enkele tips van Nabaiji, zodat je nooit meer je zwembril van de bodem van het zwembad moet opduiken!

duiken

Een geschikte zwembril

Wist je dit: als je je bril verliest tijdens het duiken, dan ligt dat vaak aan de grootte van je zwembril. Hoe groter je bril, hoe meer kans dat je hem verliest. Dat is heel eenvoudig te verklaren: hoe groter je bril, hoe groter de oppervlakte die in contact komt met het water. Daardoor komt er meer druk op de bril, waardoor het montuur van je zwembril beweegt en loskomt.

Als je dus duikt met een zwembril type Easydow, een bril met een groot gezichtsveld, heb je meer kans dat je hem verliest als je in het water komt dan met een bril van het type Actions, een zwembril met kleinere glazen voor regelmatige zwemmers.

Daarom gebruiken de meeste competitiezwemmers een Zweedse zwembril. Die zijn wat minder comfortabel en hebben een kleiner gezichtsveld, maar ze zitten heel stabiel op je gezicht! De nieuwe B-FAST zwembrillen, die goedgekeurd zijn door de FINA voor wedstrijden, bieden dezelfde stabiliteit als Zweedse zwembrillen: ze passen zich perfect aan aan je gezicht en bieden een uitstekend comfort.

De juiste duiktechniek

Dat je je zwembril verliest, kan ook te maken hebben met de positie van je armen en je hoofd.

Stap 1: Op het moment dat je je afzet moet je ver vooruit kijken, zodat je met een mooie impuls vertrekt.

Stap 2: Eens je voeten los zijn van het startblok trek je je hoofd tussen je schouders

Stap 3: Breng je kin helemaal naar je borst, je gestrekte armen moeten je hoofd raken. Op dat moment ligt je ene hand op de andere.

Zet je bril goed vast

Een tip van competitiezwemmers: draag twee badmutsen! Trek je eerste badmuts aan zoals je altijd doet, zet je zwembril op, en doe er dan een tweede badmuts over, die zo de elastiek van je bril vasthoudt. Sommige zwemmers trekken de tweede badmuts een klein eindje over de voorkant van hun zwembril zodat die nog meer vastgehouden wordt.   Lees hier hoe je je zwembril correct gebruikt!