Mee op kamp! 

Tips van een trotse kookouder 

Op kamp met de jeugdbeweging: een familiegebeuren

Wie mij een beetje kent, weet dat ik ben opgegroeid in de Chiro. Omdat mijn ouders kookouders waren, ging ik al van kleinsaf mee met de Chirojongens op kamp. Als vijfjarig meisje mocht ik dan eindelijk voor het eerst zelf op kamp met de meisjeschiro. Ik herinner mij er niet veel meer van, maar wel dat ik het supertof vond! De voorpret begon al bij mijn valies maken. Ik wou alles zelf netjes bij elkaar zoeken en ging het lijstje van de leiding keurig af zodat ik niets vergat.

Voor het eerst écht op kamp 

Nu, een kleine dertig jaar later, herhaalt de geschiedenis zich. Tom en ik zijn al een tijdje kookouder en onze kinderen groeien dus ook op tussen dat Chirogeweld. Lola en Susan verheugen zich al op het kamp en vullen met even veel enthousiasme hun valiesjes. ~Vooral voor Susan is het best wel spannend. Zij is dit jaar voor het eerst geen deel meer van de keuken, maar van de botjes (de jongste groep van de Chiro)

Op kamp

Kookouder zijn, wat houdt het in ? 

Ik vind het zelf elk jaar superleuk om tien dagen back to basics te leven. Op kamp ben je écht van de wereld en word je weer even helemaal ondergedompeld in het Chiroleven. Tussen het koken door kan je vanop de zijlijn meegenieten van wat die jeugd allemaal voor mekaar krijgt. Met vallen en opstaan steken ze de tofste activiteiten in elkaar en vormen ze een hechte groep. Ook in de keuken is het altijd plezant en wordt er heel wat afgelachen! Voor onze kinderen is het elk jaar weer tien dagen feest, ze genieten met volle teugen van al die aandacht die ze krijgen van meer dan 100 chirojongens - en meisjes! Op het menu staan klassiekers als spaghetti en frietjes, maar we hebben ook onze eigen chiro-specialiteiten. Heb je ooit al gehoord van 'Kinnekeskak' of 'Schuddepoep'? Klinkt niet meteen lekker, maar de kinderen zijn er dol op ;) - het eerste is een mengsel van bruine suiker en boter voor op de boterham, het tweede is gewoon pudding"

kinnekeskak en schuddepoep

"Heb je ooit al gehoord van kinnekeskak of schuddepoep? klinkt niet meteen lekker, maar de kinderen zijn er dol op ;)"

 

 

Met meer dan dertig jaar kampervaring kan ik me ondertussen wel een expert noemen in valiezen maken voor op kamp. Heel wat van onze spullen vinden we bij Decathlon, waar je voor weinig geld toch veel kampgerief kan kopen. Heb jij dit jaar ook een telg die meegaat op kamp met de Chiro/Scouts/KLJ/ …? Dan deel ik hieronder met veel plezier mijn 10 musthaves voor de valies:

Mijn #10 musthaves voor een geslaagd kamp

#1 slaapzak en lievelingsknuffel~Niets gezelliger dan in slaap vallen in een slaapzak mét lievelingsknuffel! Een compact exemplaar is wel handig om niet te veel plaats te verliezen…

#2 zaklamp~Lola en Susan moeten ’s nachts geregeld uit hun bed om te plassen… Voor die nachtelijke plaspartijen is zo’n zaklamp wel handi, en… soms worden er ook wel eens nachtspelletjes gespeeld, ook dan komt een zaklamp wel van pas!

#3 muggenbandje~Een armbandje dat ervoor zorgt dat die vervelende beesten uit de buurt blijven… heel handig!

#4 wegwerpwashandjes~Van al dat spelen, word je nu eenmaal vuil… En dan kan je maar beter genoeg washandjes bij hebben! De kans dat je de stoffen varianten ooit nog terugziet is bijzonder klein (die moeten drogen aan een wasdraad met 100 andere washandjes…) Daarom geef ik ze gewoon een pakje wegwerpwashandjes mee…

#5 zonnecrème~Kinderen lopen veel in de zon op kamp en dan kunnen ze zich maar beter beschermen! Het is niet alleen ongezond om te verbranden, het doet ook verschrikkelijk veel pijn…

#6 biologisch afbreekbare zeep~Kleine en grote wasjes gebeuren op kamp overal. Daarom is het wel interessant voor ons milieu om biologisch afbreekbare zeep mee te geven 

#7 drinkbus~Een drinkbus is onmisbaar op kamp. Niet alleen voor op tocht, maar bijvoorbeeld ook om ’s nachts naast hun bedje te zetten.

~#8 eetgerei in zakje~Dat je geen glazen en stenen borden moet meegeven met je kind, hoef ik je waarschijnlijk niet te vertellen… Maar het is ook ontzettend handig om al die eetspullen (met keukenhanddoek) in een rugzakje te steken. Zo raakt jouw telg niet te snel iets kwijt. Nog leuker is het om dat rugzakje te personaliseren, zo vindt hij/zij het nog sneller terug tussen alle anderen!

#9 naamlabels~Last but not least… naamlabels! Hoe meer je kan labelen, hoe beter! Zoveel te minder kans heb je om dingen kwijt te zijn… Al geef je ook de gouden tip om geen te kostbare of mooie spullen/kleren mee te geven op kamp. Dan is het ook minder erg als het niet meer weer naar huis komt ~Wij laten onze labels drukken bij My nametags. Je kan ze overal opkleven, zelfs op kledij!

#10 ?~Natuurlijk is mijn lijstje verre van compleet. Er zitten tussen mijn lezers vast nog wel ervaren mama’s (en papa’s)! Wat is jouw ultieme tip voor in de valies? Laat hem zeker achter in een reactie, wie weet komt hij nog van pas 

Op kamp met de jeugdbeweging: een familiegebeuren

Wie is tine ? 

Tine is mama van Lola, Suzan en Pim. In het dagelijkse leven is ze leerkracht in het tweede leerjaar en blogster op Vanillemeisjes, ~een blog vol leuke uitjes en ideetjes voor elk gezin. 

Tine van Vanillesmeisjes