FIETSSLOT STADSFIETS

Hoe kies je een fietsslot?

Het juiste fietsslot kiezen om je fiets te beveiligen is zeer belangrijk. Ontdek onze tips om die keuze net wat makkelijker te maken.
U-slot, plooislot, segmentslot ... Welk slot kies je nu best?

Laten we beginnen met een open deur in te trappen: geen enkel slot is 100% veilig tegen diefstal. Maar een aangepast fietsslot dat juist wordt gebruikt verlaagt wél het risico! Bescherm jezelf en je fiets dus in de mate van het mogelijke.

fietslot

Kies je slot volgens het veiligheidsniveau

Onze teams hebben een testprotocol opgesteld met een onafhankelijk Frans laboratorium: het Centre National de Prévention et de Protection (CNPP). Hiervoor zijn we uitgegaan van de gekende diefstaltechnieken.

Op basis van de testresultaten, kennen wij elk antidiefstalapparaat van onze Decathlon-merken een score toe van 0 tot 10. Deze score is representatief voor de bestede tijd en moeilijkheidsgraad van het openbreken van een slot.

Goed om weten daarbij is dat geen enkel slot 'onverwoestbaar' is. Elk slot moet het afleggen tegen de slijpschijf ... Daarom heeft ook geen enkel Btwin-slot een score van 10/10.

In België kennen we het ART-label, dat door de meeste verzekeraars wordt erkend.


SCORE TUSSEN 8/10 EN 10/10
Fietssloten met een score tussen 8/10 en 10/10 hebben een STERK veiligheidsniveau: het gaat om fietssloten van het type kettingsloten, beugelsloten, hoogwaardige vouwsloten, framesloten. Ze zijn bedoeld om je fiets veilig vast te maken aan een vast punt.

SCORE TUSSEN 4/10 EN 7/10
Fietssloten met een score tussen 4/10 en 7/10 hebben een GEMIDDELD veiligheidsniveau: het gaat om fietssloten van het type kettingsloten, beugelsloten en vouwsloten. Ze zijn bedoeld om je fiets veilig vast te maken aan een vast punt.

SCORE TUSSEN 1/10 EN 3/10
Fietssloten met een score tussen 1/10 en 3/10 hebben een ZWAK veiligheidsniveau: het gaat om fietssloten van het type kabelsloten, die uitsluitend bedoeld zijn om je uitrusting te beveiligen (helm, zadel, fietstas, ...)

Goed om weten: geen enkel fietsslot is onverwoestbaar. Elk slot verliest het van een slijpschijf. Daarom geven we nooit een score van 10/10

Welk type fietsslot voor welk gebruik?

Bij elk slot is het belangrijk om weten dat je altijd moet proberen om je fietskader vast te maken aan een object dat vastgemaakt is in de grond (zoals de omgekeerde ijzeren "U"). Idealiter op een plaats waar veel verkeer passeert. Maar met welk type slot?

  • Hoe kies je een fietsslot?

    Kabelsloten

    Het is niet alleen noodzakelijk om je fiets te beveiligen, het is ook van belang om je uitrusting te beschermen tegen dieven.  

    Met een flexibele kabel kun je je zadel, helm, fietstas of -mandje vastmaken.  Omdat een flexibele kabel licht, compact en handig is, biedt hij voldoende bescherming voor kleine, essentiële fietsaccessoires. 

    Hou er echter rekening mee dat een flexibele kabel niet de beveiliging van de fiets zelf kan garanderen. We raden dus af om dit type slot te gebruiken om je fiets vast te maken. Doe je dat toch, dan loop je een groot risico dat je fiets gestolen wordt. Elk type fietsslot heeft zijn eigen specifieke bedoeling!

  • Hoe kies je een fietsslot?

    Kettingsloten

    Dankzij hun soepele en sterke structuur en de verschillende lengtes bieden kettingsloten veel bevestigingsmogelijkheden. Door deze veelzijdigheid kan je vrijwel elk vast punt gebruiken om je fiets vast te maken: een boom, een omheining, een paal, ...Voor meer veiligheid kun je het sluitstuk van je kettingslot naar beneden richten, zonder dat je het op de grond laat rusten.

    Hou er rekening mee dat je met een langere ketting meerdere fietsen kunt beveiligen. En vergeet niet dat er ook hier verschillende veiligheidsniveaus zijn.Hoe STERKER het veiligheidsniveau, hoe zwaarder het slot zal zijn door de dikte van de schakels en de kwaliteit van het sluitstuk.

  • Hoe kies je een fietsslot?

    Beugel- of "u-sloten"

    Compact en uiterst sterk, de beste bescherming tegen diefstal! Beugelsloten zijn zo stevig dat ze personen met slechte bedoelingen makkelijk ontmoedigen. 

    Weet dat zowel een grote als een mini-beugel hetzelfde veiligheidsniveau kunnen hebben. Dat is omdat een mini-beugel moeilijker bereikbaar is, en het dieven dus moeilijker maakt. Als je slechts één fiets moet beveiligen, volstaat een mini-beugel. Als je meerdere fietsen wilt beveiligen, kies je beter een grote beugel. 

    Vergeet niet dat er verschillende veiligheidsniveaus bestaan naargelang je behoeften.

  • Hoe kies je een fietsslot?

    Vouwsloten

    Omdat ze compact en handig zijn, kun je ze op verschillende manieren gebruiken. Je kunt snel je fietsframe vastmaken aan een vast punt, zoals een straatlantaarn of een verkeersbord. 

    Wegens de dunne uitvouwbare elementen, is dit fietsslot vooral bedoeld voor korte stops.

  • Hoe kies je een fietsslot?

    Framesloten

    Een frameslot is aan je fiets bevestigd om het achterwiel te blokkeren. Dit systeem maakt het dieven lastig en verhindert om met de fiets weg te rijden. Het is dus ideaal bij korte stops

    Voor een maximale beveiliging of bij langere stops raden we aan om je fiets met een ander type fietsslot vast te maken aan een vast punt.

Hoe maak je je fiets goed vast?

Hoe maak je je fiets goed vast?

Als je niet wilt dat je fiets gestolen wordt, moet je ze natuurlijk goed vastmaken zoals het hoort.Dieven hebben meer en langer werk om een goed vastgemaakte fiets te stelen. Hoe je je fiets bevestigt, is belangrijk. Er bestaan daarbij enkele regels die je in acht moet nemen.

comment_choisir_velo_enfant

Hoe kies je een kinderfiets?

Van dat allereerste kinderfietsje tot een fiets voor een echte tiener, wanneer je een fiets kiest voor je kind moet je rekening houden met evenwicht, het leerproces, de lengte, de veiligheid en het comfort.

5 goede redenen om de fiets te nemen naar het werk

5 goede redenen om de fiets te nemen naar het werk

Wat als je nu eens de fiets nam naar het werk? Wij proberen je graag te overtuigen om de stap te zetten. Je zal het je niet beklagen!

L'Elops 100 btwin

Hoe kies ik een stadsfiets?

Je wil investeren in een stadsfiets maar je twijfelt nog tussen een aantal modellen? Je bent niet de enige. Elke fiets heeft zijn eigen eigenschappen naargelang het gebruik.

WEB_dsk,mob,tab_sadvi_int_TCI_2018_URBAN CYCLING[8486893]tips fietsuitrusting in het donker

Veilig fietsen in het donker

Om in het donker te zien en gezien te worden op de fiets, bestaan er heel wat zichtbaarheids- en veiligheidsaccessoires. Sommige daarvan zijn zelfs verplicht! Kweek jezelf de juiste reflexen aan, zodat je onbezorgd op de fiets stapt!

Hoe een fietsversnelling afstellen?

Hoe een fietsversnelling afstellen?

Omdat er niets zo vervelend is als een fiets met versnellingen die slecht werken of vanzelf verspringen, leggen we uit hoe je versnellingen correct afstelt.

velo_casque_btwin

Hoe kies ik mijn fietshelm?

Waarmee moet je rekening houden bij het kiezen van een fietshelm en wanneer moet je hem vervangen? Ontdek al onze tips!

kind beschermen op de fiets

Hoe je kind beschermen op de fiets?

Is je kind klaar om samen met jou zijn eerste ritjes met de fiets te maken? Om in alle vertrouwen en veilig op pad te gaan, kan je je kind uitrusten met een aantal accessoires die hem beschermen op de openbare weg

Hoe kies ik een fietshelm voor mijn kind?

Hoe kies ik een fietshelm voor mijn kind?

Voer je je kind mee in een fietsstoeltje ? Peddelt je kleine sporter zelf mee op een tweewieler? Een fietshelm voor kinderen is verplicht voor zowel passagiers als bestuurders!

Hoe kies je een fietscomputer?

Hoe kies je een fietscomputer?

Ben je een sportieve fietser of kies je de fiets om te pendelen of een tochtje met het gezin te maken? Een fietscomputer is steeds een handig hulpmiddel! Wij helpen je alvast graag bij het maken van de juiste keuze!