Kinderen oefenen snorkelen

Snorkelen met kinderen: hoe doe je dat?

Lees hier hoe je je leerling-duikers leert hun zwemvliezen en snorkelmasker te gebruiken!

Genieten van een dagje of een vakantie aan zee met kinderen is vaak synoniem met een zwempartij, een zandkasteel en het verzamelen van schelpen... Vind je het moeilijk om hier wat variatie in aan te brengen? Heb je al eens gedacht aan snorkelen? Een snorkel, een duikbril, zwemvliezen en wat voorzorgsmaatregelen... Meer heb je niet nodig voor deze sportieve en educatieve activiteit samen met je gezin.

Kinderen oefenen snorkelen

Beginnen met snorkelen 

Bij het snorkelen ga je op verkenning onder het wateroppervlak. Je hebt er zwemvliezen, een duikbril en een snorkel voor nodig. Deze drie basisaccessoires volstaan echter niet om de allerjongsten (vanaf 6 jaar) in te wijden in het snorkelen. Snorkelen vereist immers geen grote lichamelijke inspanning: je kind loopt dus het risico op een snelle afkoeling in het water. Deze afkoeling kan al na 10 minuten snorkelen optreden, zelfs 's zomers in water met een gematigde temperatuur. Net daarom moet je je kinderen een goede thermische bescherming bieden in de vorm van een snorkelpak, een shorty of een neofun-snorkeltop. Een snorkelpak beschermt de tere huid van je kinderen ook tegen zonnebrand, die nog heviger kan toeslaan door het weerkaatsingseffect, en tegen eventuele schaafwonden die ze kunnen oplopen op de rotsen. Als je geen snorkelpakken hebt, en als je met het gezin gaat snorkelen in water met een temperatuur van 28 °C, zijn uv-beschermende T-shirts onmisbaar. Vergeet ook niet om iedereen in te smeren met een waterproof zonnecrème, vooral aan de achterkant van de armen en de benen!

Kind snorkelen oefenen

Kies een goed plekje en ga snorkelen bij mooi weer 

Je maakt het je kinderen veel makkelijker om hun eerste bewegingen onder water uit te voeren wanneer je kiest voor een mooie dag, een kalme zee en een rustig tijdstip, waarop jullie niet onder de voet worden gelopen door andere baders. Zo stel je hen op hun gemak en verhoog je hun kansen om vissen en schaaldieren te ontmoeten in een heldere zee. Het heeft geen zin om te ver de zee in te gaan! De rotsachtige randen van de kust bieden onderdak aan veel dieren en planten, die je kinderen in verrukking zullen brengen. Blijf dicht in hun buurt en zorg ervoor dat ze gedurende de hele tocht met hun voeten aan de grond kunnen. Dit is natuurlijk veiliger, maar ook comfortabeler, want je kind kan zo even uitrusten wanneer het vermoeid raakt.~~Bij de eerste onderdompelingen heb je geen zwemvliezen nodig. Test eerst de duikbril en de snorkel uit in een zone waar je kind met de voeten bij de grond kan. Eenmaal die fase is afgerond, kun je zwemvliezen gaan gebruiken! Als je je zwemvliezen aantrekt voor je te water gaat, is het aangeraden om achterwaarts te stappen, liever dan voorwaarts, om een domme en misschien ook pijnlijke valpartij te voorkomen. Deze tip impliceert ook dat je je kinderen moet leren hoe ze met zwemvliezen van het strand naar het water moeten voortploeteren...

Snorkelen met kinderen: hoe doe je dat?

Je kind leren snorkelen met masker en snorkel

Om deze cruciale stap in de snorkelinitiatie goed aan te pakken, moet je je kinderen wennen aan het gebruik van een duikbril en een snorkel buiten het water, waarbij ze enkel door de mond mogen ademen. Dit kun je aanleren in het zwembad... of in het bad bij je thuis! Als je hen dit op het strand wilt bijbrengen, moet je hen de duikbril en de snorkel eerst leren gebruiken aan de waterrand, zittend of staand in het water, maar nooit op een plek waar ze niet meer met hun voeten bij de bodem kunnen. Wanneer je kinderen goed vertrouwd zijn met deze twee hulpmiddelen, kun je hen ook zwemvliezen aantrekken, maar enkel als ze kunnen zwemmen... Besef goed dat het voor kinderen een hele stap is om van een verticale positie (steunend op de grond) over te gaan naar een horizontale (waarbij ze zich zwemmend voortbewegen onder water). 

Het is erg belangrijk dat je kinderen een snorkel in hun maat hebben. Als je hen laat ademen via een snorkel voor volwassenen, zullen het mondstuk, de diameter en de lengte veel te groot uitvallen. Dit is niet zonder gevaar... Ademen via een te grote snorkel zorgt ervoor dat je kleine snorkelaar al snel in ademnood raakt. De maat van de snorkel moet immers in verhouding staan tot de longinhoud van de snorkelaar. Als je snorkel te groot is, adem je te veel CO2 in die je hebt uitgeademd in de snorkel. De buis van de snorkel verlengt je zogenaamde 'dode ruimte', of het gedeelte van de luchtwegen waar geen diffusie van gassen optreedt.Slaagt je kleine snorkelaar er niet goed in om zijn snorkel te hanteren? Vanaf 10 jaar kan hij starten met een Easybreath®-snorkelmasker. Daarmee kun je onder water tegelijk zien en ademen via de neus. Gedaan met het gevoel van ademnood, het risico op aandampen of op binnenlopend water bij een wilde golf!

Een andere belangrijke voorwaarde voor een geslaagde eerste snorkeltocht: zorg dat je kind mooi in evenwicht is bij het drijven. De allerjongsten voelen zich veilig met een buikgordel, de iets oudere steunen graag op een snorkelboei of een plank. Zo drijven ze stabiel, ze kunnen in alle rust palmen en de zeebodem bestuderen.

Snorkelen met kinderen: hoe doe je dat?

Zet het avontuur verder

Je hele 'clan' is het erover eens: snorkelen is de max! Waarom zetten jullie de initiatie dan niet verder in een gespecialiseerde club? Dergelijke clubs, zoals Planet Ocean, onze technische partner, bieden snorkeluitstapjes en initiaties voor kinderen aan, in volle zee. Je kunt ook in gezinsverband mooie onderwaterpaden volgen. Soms zijn die zelfs met bakens aangegeven. Dergelijke paden vind je op het eiland Port-Cros, in het zeereservaat Cerbère-Banyuls, op Bonifacio enz. De globetrotters onder jullie trekken naar de Galapagoseilanden, Mauritius, de Egyptische kant van de Rode Zee, of het maritiem reservaat van Belize…