Fiets en trein of fiets en auto: vind de juiste combinatie!

Fiets en trein of fiets en auto: vind de juiste combinatie!

Het is lang niet altijd makkelijk om je hele traject alleen met de fiets af te leggen. Kies daarom de juiste combinatie!

Die hele afstand met de fiets overwinnen is misschien niet altijd mogelijk, ongeacht de reden. Maar niets belet je om je (vouw)fiets te combineren met de trein, de auto, de bus of de metro natuurlijk. Je wint er namelijk wellicht best wat tijd en geld mee! Wat wil je nog meer?

Fiets en trein of fiets en auto: vind de juiste combinatie!

De voordelen van een vouwfiets

Compact, licht en handig

Vouwfietsen zijn compact en licht, waardoor je ze makkelijk overal kan meenemen. Heb je thuis geen garage? Geen probleem, want opgevouwen neemt je fiets amper plaats in!

Maar vouwfietsen zijn meer dan alleen 'compact'. Meestal zijn ze voorzien van 6, 7 of 9 versnellingen. Ideaal dus voor je dagelijkse verplaatsingen, en zelfs voor tochtjes in de natuur.

Om niet te 'lomp' over te komen, worden deze fietsen uitgerust met wielen van 20 inch. Deze kleinere wielen zijn steviger én lichter dan wielen van een stadsfiets van 26 of 28 inch, en zorgen ervoor dat je fiets nog beter bestuurbaar is.

Fiets en trein of fiets en auto: vind de juiste combinatie!

Wat is intermodaliteit?

Intermodaliteit betekent dat je verschillende vervoersmiddelen gebruikt voor eenzelfde traject. In dit artikel verwijzen we uiteraard naar de combinaties waarvan de fiets (in België) deel uitmaakt.

Fiets en trein of fiets en auto: vind de juiste combinatie!

De fiets op de trein

Gratis voor vouwfietsen

Goed nieuws, want in België is het gratis om je vouwfiets mee te nemen op de trein!

Voor de "klassieke" fietsen kost het je 4 euro per traject en zijn geen abonnementen mogelijk. Alle stations bieden in principe een gratis fietsparking aan. Sommigen ook beveiligde, en dus betalende parkings.

Fiets en trein of fiets en auto: vind de juiste combinatie!

De fiets op tram, metro en bus

In Vlaanderen

Op de bussen en trams van De Lijn is het mogelijk om je vouwfiets (in opgevouwen stand) gratis mee te nemen.

Klassieke fietsen zijn niet toegelaten, op één uitzondering na: aan boord van de kusttram mag het wel. Je betaalt er wel 2 euro voor. Let op, alleen twee fietsen zijn toegestaan op de tram, buiten de spitsuren.

Alles weten over fietsen en De Lijn, dat kan hier!

In Brussel

Vouwfietsen zijn toegelaten op zowel de metro's, de trams als de bussen in onze hoofdstad. En dat alles volledig gratis.

Voor alle andere fietsen is de uitleg iets technischer. Ze zijn toegelaten, maar alleen buiten de spitsuren (ter info, de spitsuren: van maandag tot vrijdag van 7u tot 9u en van 16u tot 18u30).
Ook op de meest recente trams (die met lage vloer) zijn fietsen toegelaten volgens dezelfde voorwaarden. Op de bussen zijn ze echter verboden.

Ontdek alle voorwaarden om met de fiets te reizen in de leidraad voor de reiziger-fietser van de MIVB.

In Wallonië

Op de voertuigen van het Waalse TEC zijn vouwfietsen net als in Vlaanderen gratis toegelaten.

De klassieke fietsen zijn (nog) niet toegestaan, behalve op enkele Express-lijnen. Alles weten over fietsen en TEC, dat kan hier!

Fiets en trein of fiets en auto: vind de juiste combinatie!

De fiets en de auto

Waarom de fiets altijd als 'tegenstanderd' van de auto zien? Ook deze twee vervoersmiddelen zijn perfect combineerbaar.

In en rondom de grote steden zien steeds meer carpoolparkings (P+R) het daglicht. Ze werden vooral het leven in geroepen om je auto goedkoop (vaak gratis, afhankelijk van de stad) ergens te parkeren en een auto te delen met een collega of vriend. Maar je kan natuurlijk ook je route verderzetten op de (vouw)fiets!

Om de prijzen en voorwaarden van deze parkings te weten te komen, is wel wat research nodig. Hier vind je bijvoorbeeld de verschillende parkings in Brussel, Gent en Antwerpen.