Hoe onderhoud je de batterij van je elektrische fiets in de winter?

Hoe onderhoud je de batterij van je elektrische fiets in de winter?

De batterij van een elektrische fiets presteert net iets minder in de winter. Ontdek onze tips  voor een optimale autonomie van je batterij, ondanks de kou.

Als je zelf met een elektrische fiets rijdt, heb je het ongetwijfeld al wel gemerkt: je batterij boet in aan autonomie tijdens de winter. De reden? De kou natuurlijk, die tot 20% minder autonomie kan leiden. Wanneer de temperaturen richting vriespunt gaan, verbruikt je batterij namelijk veel meer energie om je motor op correcte wijze te laten werken. 
Maar nu het goede nieuws: door onze tips te volgen, geniet je toch optimaal van je batterij tijdens de winter.

Hoe onderhoud je de batterij van je elektrische fiets in de winter?

Als je je elektrische fiets ook gebruikt bij koud weer

Schrikt de winter je niet af om te blijven fietsen? Bravo, dan ben je een echte diehard! Om de levensduur van je batterij te verlengen en het maximum uit zijn prestaties te halen, geven we je enkele nuttige tips mee.

Wacht niet tot je batterij volledig plat is om hem op te laden

Deze tip geldt overigens heel het jaar door! Bij de huidige batterijen (lithium-ion) is het niet meer nodig om je batterij pas op te laden wanneer hij plat is. Sterker nog, het wordt zelfs afgeraden. Dit kan namelijk leiden tot permanente afname van de autonomie van je batterij.

Laat je batterij eerst opwarmen voor je hem oplaadt

Net terug van een fietstochtje in koude temperaturen? Meteen even je batterij in het stopcontact wanneer je je fiets opbergt in de garage? Dat doe je beter niet ... Je haalt best je batterij van je fiets om hem binnen even te laten opwarmen. Wanneer je batterij op kamertemperatuur is, laadt hij sneller op en zullen zijn prestaties minder snel afnemen.

Bewaar je batterij op een droge, warme plek

Is je batterij weer opgeladen? Bevestig hem dan niet meteen weer aan je fiets. Je bewaart hem beter binnen, op kamertemperatuur (+/- 20°C). Plaats hem pas terug op je elektrische fiets wanneer je die nodig hebt.

Hoe onderhoud je de batterij van je elektrische fiets in de winter?

Als je je elektrische fiets niet gebruikt bij koud weer

Rijd je liever niet met je elektrische fiets wanneer het koud is of als het sneeuwt? Begrijpelijk. Maar ook hier hou je best rekening met enkele van onze tips, zodat je bij mooi weer opnieuw gebruik kan maken van de volledige capaciteit van je batterij.

Bewaar de batterij van je elektrische fiets binnen

Een goede reflex die je jezelf best aanleert bij elk weer, maar toch vooral in de winter: haal de batterij van je fiets en bewaar hem op een droge plaats op kamertemperatuur. Vermijd dus best de garage of (vochtige) kelder.

Laad je batterij voor 60% op wanneer je hem opbergt

Als je je elektrische fiets een tijdje niet meer gebruikt, is het nutteloos om je batterij volledig op te laden vooraleer je hem opbergt. 60% is ideaal om ervoor te zorgen dat de capaciteit zo goed mogelijk behouden blijft.

Ook als je hem niet gebruikt, laad je je batterij best een keer per maand op

Wanneer je je batterij een tijdje links laat liggen (idealiter voor 60% opgeladen 😇), zal hij vanzelf na verloop van tijd plat gaan. Je laadt hem best elke maand op tot 60%. Het is namelijk belangrijk dat je batterij nooit helemaal plat gaat, om niet aan autonomie in te boeten.

In functie van het merk van de batterij kunnen deze richtlijnen lichtjes afwijken. Bekijk daarom zeker de handleiding en/of de onderhoudsrichtlijnen van jouw batterij in kwestie om elke twijfel weg te nemen.

Sommige batterijen zijn zelfs voorzien van een Battery Management System (BMS). Dat systeem zorgt ervoor dat de batterij nooit volledig zal plat gaan. Op bepaalde modellen kan eveneens de stand-bymodus geactiveerd worden bij lange periodes van inactiviteit (minstens 3 maanden).

Samengevat kunnen we stellen dat je de batterij van je elektrische fiets best oplaadt voor hij helemaal leeg is, zowel in de winter als in de andere seizoenen. Ook je batterij even laten opwarmen vooraleer je hem in het stopcontact steekt is belangrijk voor de autonomie van je accu. Bewaar hem altijd op een droge plaats bij kamertemperatuur. Als de batterij lange tijd niet wordt gebruikt, laad hem dan één keer per maand op tot 60%. Raadpleeg de handleiding van de fabrikant voor specifieke instructies. 

Al deze richtlijnen zullen zorgen voor een hogere levensduur en betere prestaties van je batterij, zelfs bij koud weer.

De soorten elektrische fietsen

Welke elektrische fiets kopen?

Een stadsfiets, hybridefiets, mountainbike? Het aanbod wordt steeds groter, maar welke elektrische fiets moet ik nu kopen?

Waarom test je best een elektrische fiets?

Waarom test je best een elektrische fiets?

Een elektrische fiets kopen is lang niet zo simpel. Door hem eerst te testen, maak je de keuze voor jezelf al net iets eenvoudiger.

Ontdek de elektrische fiets LD920 E connected, onze Belgische trots

Ontdek de elektrische fiets LD 920 E automatic, onze Belgische trots

Decathlon en E2 Drives hebben samen een elektrische fiets geproduceerd die oneindig veel versnellingen heeft, zonder een derailleur te gebruiken.