soin-des-pieds-comment-eviter-le-purpura-deffort-en-randonnee

Hoe vermijd je golfersbenen na een trektocht?

Sommige wandelaars krijgen na een hike vlekken op de voeten, enkels en / of kuiten. Veel mensen denken dan meteen dat het om een allergie gaat maar bij de meeste bestudeerde gevallen bleek het om 'golfersbenen' te gaan.

Golfersbenen, wat is dat nu eigenlijk?

Deze aandoening is pas onlangs erkend en de meeste mensen weten er dan ook niet zoveel over. Zelfs bepaalde dokters die niet gespecialiseerd zijn in dermatologie weten nog niet erg veel over het onderwerp. De aandoening krijgt ook wel eens de naam inspanningsvasculitis, marathonvasculitis of golfersvasculitis (met name in Australië). Je zult snel begrijpen waarom ...

De aandoening kun je herkennen aan huidletsels die vaak lijken op de letsels die je ziet verschijnen na een extreme inspanning (zoals een dubbele marathon). De symptomen kunnen variëren van pijn tot een branderig gevoel.

Wanneer komen golfersbenen voor?

Er zijn verschillende factoren die het risico op golfersbenen verhogen:

• een lange wandeling, met name in de bergen of door oneffen terrein,

relatief hoge temperaturen,

• de aandoening komt vaker voor bij vrouwen

Als je een lange fysieke inspanning levert, verbruik je veel calorieën, verhoogt je spiertemperatuur (tot 41 °C), verwijden je vaten, neemt het melkzuur toe, verhoogt de bloedviscositeit en krijg je meer ontstekingen en huid- en spierletsels. Die factoren kunnen leiden tot een falen van de microcirculatie.

De aandoening kan onmiddellijk optreden, zelfs bij wandelaars die er nog nooit eerder last van gehad hebben. Als je in het verleden al eens golfersbenen gehad hebt, is het risico groot dat je er in de toekomst terug mee te maken zult krijgen.

Kun je golfersbenen vermijden?

Er bestaat geen behandeling die haar nut bewezen heeft. Patiënten zeggen wel dat het dragen van steunkousen, het nemen van veno-actieve geneesmiddelen of het toekennen van corticoïden gunstig is om de bloedsomloop te bevorderen. Raadpleeg een dermatoloog om de behandeling te vinden die het best bij u past.

Artikel opgesteld in samenwerking met dr. A.A.Ramelet, dermatoloog in Lausanne, die studies over het onderwerp heeft uitgevoerd en auteur is van de volgende medische publicaties.  

* Elke zomer horen onze productontwerpteams dat bepaalde klanten na een trektocht rode vlekken op hun benen krijgen. In dat geval worden de kousen onderworpen aan een toxicologisch onderzoek om te bepalen of ze mogelijk een allergische reactie veroorzaken. Tot op vandaag zijn de resultaten van die toxicologische onderzoeken steeds negatief gebleken. We zijn onze aandacht dan ook steeds meer gaan verleggen naar golfersbenen.

cta_chaussette_quechua

Leuk weetje

Golfersbenen worden soms verward met erytheem. Die vaak voorkomende huidaandoening zorgt ook voor rode vlekken. Om het verschil te kennen, kun je de volgende test uitvoeren: druk op het letsel met een glas (brilglas, loep, doorzichtige glazen tas, enz.). Als de rode vlek verdwijnt, heb je waarschijnlijk te maken met erytheem ( te bevestigen door je arts). We kunnen je wel al zeggen dat je dan geen last hebt van golfersbenen. 

Hoe kies je wandelsokken? - teaser

Hoe kies je wandelsokken?

Lees onze tips om de juiste wandelsokken te kiezen.

serrer_lacer_chaussure_teaser

Hoe strik je op de juiste manier de veters van wandelschoenen?

Als je wandelt in de bergen is het voor je comfort en veiligheid heel belangrijk dat je schoenveters op de correcte manier zijn aangespannen. Alleen zo worden je voeten goed ondersteund tijdens de hele tocht, zowel bij klimmen als bij afdalingen.

Hoe kies je wandelschoenen - teaser

Hoe kies je wandel- of trekkingschoenen?

Wandel- of trekkingschoenen kies je aan de hand van 3 criteria, lees hier meer!

Entretenir_des_chaussures_de_randonnée

Onderhoud je je wandelschoenen?

Heb je met je schoenen over modderige paden gelopen en weet je niet hoe je ze nu weer schoon moet krijgen? Ben je door een beekje gelopen en vraag je je af hoe je ze moet laten drogen? Ontdek 4 tips over hoe je je wandelschoenen goed kunt onderhouden en ervoor zorgen dat ze lang meegaan!

hoe-een-tent-kiezen

Hoe je kampeer- of trekkingtent kiezen?

We zetten even wat tips op een rijtje om de tent te kiezen die het best beantwoordt aan je noden tijdens je trekking of kampeeruitje. Gewicht, aantal personen, manier van opzetten: we hebben alle criteria in detail onder de loep genomen, om je te helpen juist te kiezen!

comment_choisir_sac_a_dos_randonnée_balade_trek

Hoe kies je de juiste trekkingrugzak?

Vertrek je op een wandeling van een paar uur of op dagtocht? Ga je fasthiken, trekken in de bergen of wil je met de rugzak een bepaalde streek ontdekken? We hebben precies de juiste rugzak voor jou!

sac-a-dos-randonnee

Hoe verstel je je rugzak?

Ben je er zeker van dat je je wandel- of trekrugzak juist verstelt? Weet je waarvoor alle verstelriempjes precies dienen? Ontdek hoe je je rugzak goed kunt verstellen voor meer comfort tijdens je tochten!

Hoe kies je je wandelstokken - teaser

Hoe kies je je wandelstokken?

Om de wandelstok te vinden die het best bij je behoeftes en gebruik, leek het ons niet slecht om dit product eens van nabij te bekijken. We hebben voor jou een opsomming gemaakt van de elementen waar je rekening mee moet houden om de juiste keuze te maken.

Waarom wandelstokken gebruiken - teaser

Waarom wandelstokken gebruiken?

Wist je dat in Frankrijk slechts een wandelaar op twee stokken gebruikt? Toch hebben verschillende studies aangetoond dat stokken een belangrijk en efficiënt attribuut zijn bij wandelen, net zoals een helm een essentieel attribuut is bij skiën of fietsen.