tb-fiets-vakantie

Waarom een fietsvakantie?

"We hadden enthousiaste gesprekken over fietsen en besloten uiteindelijk de stap te wagen."  Samen zijn Nicolas en Arnaud vanuit Trondheim (een plaats in Noorwegen) naar België gereisd. Tijdens hun reis doorkruisten ze in één maand tijd zeven landen (Noorwegen, Zweden, Denemarken, Duitsland, Nederland, Luxemburg en België).

Een fietsavontuur is een reis vanuit een heel ander oogpunt die veel mogelijkheden biedt... Een interview met twee vrienden die het avontuur zijn aangegaan!

nicolas en arnaud noorwegen

Daar gaan we dan!

"Aan onze bagagedrager hadden we alle spullen die we nodig hadden om ons te wapenen tegen de weersomstandigheden, die behoorlijk verschilden afhankelijk van het land waar we waren.

Om te beginnen hebben we een lijst gemaakt van al het materiaal dat onmisbaar was om onze reis te laten slagen. Ons voornaamste doel was om vrijwel helemaal onafhankelijk te zijn. We hebben dus spullen meegenomen om rustig te kunnen overnachten en om warme maaltijden voor onszelf te kunnen koken.

We hebben geprobeerd een redelijk gewicht mee te nemen en tegelijkertijd een minimum aan comfort te behouden. Maar voor de duidelijkheid: iedere reiziger heeft een ander beeld van een fietsvakantie. Er zijn bepaalde essentiële dingen om rekening mee te houden, maar er is geen volledige lijst die voor iedereen van toepassing."

De belangrijkste voordelen

"Een groot voordeel van een fietsvakantie is dat dit type reis een geweldig manier is om landschappen, gebieden, landen en culturen te ontdekken terwijl je volledig onafhankelijk bent. Met onze fiets en de juiste spullen, was het makkelijk om op ons eigen tempo de landschappen te bewonderen en in contact te komen met de lokale bevolking. Tijdens onze reis hebben we veel lokale bewoners ontmoet die zich afvroegen waarom we zoveel bepakking bij ons hadden en naar welke bestemming we op weg waren. Je zou het misschien niet zeggen, maar de fiets brengt mensen nader tot elkaar!

Een fietsvakantie is een uitstekende manier om te reizen in totale vrijheid. Iedereen is vrij om te fietsen op het tempo dat past bij zijn fysieke gesteldheid, te stoppen om plekken langs de route te bezoeken of zelfs een pauze van één of meerdere dagen te nemen. Onze reis voerde ons door hoofdsteden als Oslo en Amsterdam, en we hebben de tijd genomen om te herstellen en deze steden te bezoeken."

gravel-bike-toegankelijk

Is het voor iedereen weggelegd?

"Veel mensen denken dat een dergelijke uitdaging niet voor hen is weggelegd, maar dat is niet waar! Fietsen is een sport die voor de meeste mensen toegankelijk is. Het gaat erom dat je realistische en haalbare doelen stelt.

Daarnaast is het belangrijk dat je wat speelruimte houdt voor tegenslagen waar je onderweg mee te maken kunt krijgen (slechte weersomstandigheden, pijntjes, etc.).

Het klopt dat een dergelijk avontuur een flinke fysieke inspanning vergt, maar met de juiste lichamelijke en organisatorische voorbereiding, is het voor iedereen weggelegd. Leeftijd hoeft ook geen belemmering te vormen. We zijn avonturiers tegengekomen van alle leeftijden: van pas afgestudeerden tot gepensioneerden."

Een milieuvriendelijke manier van reizen?

"Een ander voordeel is dat deze manier van reizen heel milieuvriendelijk is. Zeg maar dag tegen vervuilende vliegtuigen, taxi's en bussen om op iedere bestemming te komen. Alles wat je nodig hebt, zijn je benen en een dosis moed. We hebben weliswaar het vliegtuig genomen om in Trondheim te komen, maar tijdens onze reis van ongeveer 2.500 km hebben we helemaal geen fossiele brandstoffen verbruikt (met uitzondering van de ferry's die we moesten nemen wanneer water een obstakel vormde)."

"Als je nog niet overtuigd bent, raadpleeg dan vooral de talloze boeken en websites die speciaal over deze manier van reizen gaan. Hoewel we inmiddels al een paar maanden terug zijn, denken we nog vaak terug aan de prachtige landschappen die we hebben doorkruist, de geweldige ontmoetingen, etc."