Tennisballen

Tennisballen

Drukloze tennisballen zijn perfect voor de trainingen van spelers die af en toe spelen omdat ze langer meegaan. Als je vaker speelt en voor een betere opstuit, kies je best voor gasgevulde ballen.
Hulp bij je keuze
Hoe kies je je tennisballen?
Skip categories and go to listing products Skip categories and go to filters
Tennisballen US Open 4 stuks geel Speed
Tennisballen US Open 4 stuks geel Speed
KEUZE VAN ONS TEAM
WILSON Tennisballen US Open 4 stuks geel Speed
€800
€200/stuk

Morgen geleverd, indien besteld voor 20u

Tennisballen US Open 4 stuks geel Speed
KEUZE VAN ONS TEAM
Tennisballen US Open 4 stuks geel Speed
€800
€200/stuk
WILSON Tennisballen US Open 4 stuks geel Speed

Morgen geleverd, indien besteld voor 20u

Hoe kies je je tennisballen?
Hoe kies je je tennisballen?
BEST BEOORDEELD
€4500
€6500
€109/stuk
€11999 −7%
€11100
*De uitverkoop begint op 28/9/2023
€11999 −7%
€11100
*De uitverkoop begint op 28/9/2023
NIEUWE COLLECTIE
€750
4.5/5 Op basis van 5061 Beoordelingen in de winkels en online

Welke tennisballen kiezen?

Of je nu net begint met tennissen of regelmatig wedstrijden speelt, de tennisballen zullen een van de twee centrale elementen in je training zijn. We concentreren ons vaak op de keuze van het racket en de besnaring, wat inderdaad ook erg belangrijk is om goed te kunnen spelen en vooruitgang te kunnen boeken. Maar het is ook belangrijk om tennisballen uit te kiezen die geschikt zijn voor jouw speelniveau


BEGINNENDE TENNISSERS

Beginnende tennissers kiezen best voor een duurzame tennisbal die een iets zwakkere opstuit heeft dan de ballen voor ervaren spelers. Hiermee kan je gemakkelijker de juiste slagtechniek leren. Tennisballen voor beginners worden vaak ontworpen zonder druk: ze hebben een kern van relatief dik rubber en gaan zo lang mee. Bij Decathlon vind je ook tennisballen voor kinderen. Deze zijn soepeler en dus eenvoudiger te slaan, met een opstuit van 25% tot 50% van die van een volwassen tennisbal. De schuimballen zijn geschikt voor kinderen onder de 6 jaar die beginnen met tennis.


GEVORDERDE EN ERVAREN SPELERS

Spelers die regelmatig trainen of wedstrijden spelen kiezen best voor gasgevulde tennisballen. Deze hebben een uitstekende opstuit, bieden veel spelcomfort en zijn dankzij hun soepelheid zeer nauwkeurig. Gasgevulde tennisballen zijn vinnig, maar gaan door hun grotere soepelheid soms minder lang mee. Als je meerdere keren per week traint of wedstrijden speelt, is het aangeraden om te investeren in tennisballen van topkwaliteit voor een betere duurzaamheid.

Waarom zijn tennisballen geel?


Dat tennisballen geel zijn, is algemeen bekend. Maar wist u dat er vroeger meestal met witte ballen werd gespeeld? Pas toen de eerste tennismatchen op televisie werden uitgezonden, werd gekozen voor gele ballen. Die staken duidelijker af tegen we witte lijnen op het tenniscourt. Om het de televisiekijkers makkelijker te maken, koos de internationale tennisfederatie ervoor om met gele ballen te spelen. Dat fluorescerende geel is tot op vandaag de norm op tenniscourts over de hele wereld.


De beste tennisballen voor een perfecte opslag


De tennissport kent een rijke traditie die al enkele eeuwen zou teruggaan. Naar verluidt zou deze sport ontstaan zijn in de kloosters van Noord-Frankrijk in de 13e eeuw. In ons land is tennis tegenwoordig even wijd verbreid als andere teamsporten. Het beoefenen ervan vraagt een geschikte uitrusting zoals een kwalitatief racket en aangepaste tennissokken. Maar daar blijft het niet bij! De keuze van de juiste tennisbal is ook belangrijk. Voor een geslaagde wedstrijd heeft Decathlon de beste tennisballen.


De kenmerken van een tennisbal: diameter, afmeting en kleur

Tennisballen variëren in kleur, grootte en diameter. Hun gewicht en stuiteigenschappen bepalen eveneens hun kenmerken. Concreet onderscheiden we volgende categorieën:
• methodiek- of trainingsballen;
• wedstrijd- of toernooiballen (standaardvorm) ;
• drukloze tennisballen vs. gasgevulde ballen.


Deze soorten ballen hebben een verschillend vlucht- en stuitgedrag. Als gevolg daarvan zijn ze min of meer gemakkelijk (of moeilijk) te hanteren en te controleren. Bovendien hangt de keuze van de beste tennisbal vooral af van het trainingsniveau en het gewenste gebruik.


Methodiekballen: de beste tennisballen voor kinderen, beginners en zij die opnieuw beginnen met sporten

Methodiekballen hebben eigenschappen die aanzienlijk verschillen van die van traditionele ballen. Methodiekballen worden hoofdzakelijk gebruikt voor het trainen van beginnende spelers, en voor kinderen en tieners.

Bovendien zijn ze over het algemeen lichter en groter. En door de lagere binnendruk zijn trainingsballen trager dan gewone ballen. Afhankelijk van je aanleg en eerdere ervaring kan een andere tennisbal voor het trainen worden overwogen.


Jonge kinderen en beginners

Spelen met foamballen lijkt bijzonder simpel. Ze maken het mogelijk om lange rally’s te spelen. Hun enige nadeel is dat ze niet erg ver vliegen, vandaar dat ze beperkt worden gebruikt op kleinere velden.


Beginners met een eerste spelervaring

Stage 3-tennisballen hebben vaak een rood vlak en zijn relatief groot. Ze zijn echter wel gemaakt van vilt en rubber. Hierdoor lijken ze op een klassieke tennisbal. Zelfs met dit soort ballen is het nog steeds niet mogelijk om op de hele baan te spelen. Dit is te wijten aan de verlaagde druk (met ongeveer 75%) en dus aan de lagere vliegsnelheid.


Gevorderde spelers

Ervaren spelers hebben hun eerste balgevoel al ontwikkeld. Zij kunnen dan de volgende stap zetten en Stage 2-tennisballen gebruiken. Deze zijn net zo groot, maar toch 20% lichter dan gewone tennisballen.

Voor een zuivere tennisslag is het van belang een zekere ervaring met deze categorie te hebben. Met voldoende kracht kunnen Stage 2-ballen over de hele tennisbaan worden geslagen. Ervaren spelers gebruiken ze daarom om op te warmen.

Anderzijds kunnen spelers met ervaring in andere racketsporten Stage 1-ballen gebruiken. Hetzelfde geldt voor spelers die al wat ervaring hebben opgedaan met de klassieke beginnersballen.


Tennisballen voor pro's: wedstrijd- en competitieballen

Zeker, ervaren competitiespelers gebruiken langzamere methodiekballen tijdens hun training. Maar zoals we weten, zijn de echte tennisballen diegene die gebruikt worden in professionele tennistoernooien.

Wedstrijd- en toernooiballen zijn echter nog meer verschillend. Over het algemeen worden de meeste toernooien gespeeld met ballen type 2. Type 1-ballen (hard en snel) en type 3-ballen onderscheiden zich door hun traagheid en grootte. Fabrikanten moeten bepaalde normen in acht nemen om aan tennisballen een van deze drie benamingen te mogen geven en te verkopen. Deze normen zijn vastgesteld door de Internationale Tennis Federatie (ITF) en betreffen:
• De kleur: alleen witte of gele tennisballen zijn toegestaan;
• Het oppervlak: de buitenkant van de bal moet een regelmatige vorm hebben, zonder naden of onregelmatigheden;
• De diameter: deze moet groter zijn dan 6,54 cm, de maximaal toegestane diameter is 6,86 cm;
• Het gewicht: een tennisbal moet tussen 56 en 59 g wegen.


Anderzijds bedraagt de stuiterhoogte van de gespecificeerde tennisballen 135 tot 147 cm. Hierbij wordt uitgegaan van een valhoogte van 254 cm en een harde, vlakke vloer.


Drukloze tennisballen of tennisballen met interne druk?

Conventionele tennisballen met interne druk bestaan uit een rubberen omhulsel gevuld met een gas (bv. stikstof). Zo ontstaat een overdruk van ongeveer 1,6 tot 2,2 bar in de bal. Hierdoor hebben deze ballen een hogere opstuit en een buitengewoon prettig balgevoel. Omdat het omhulsel echter niet volledig luchtdicht is, kan het gas na verloop van tijd ontsnappen. Vandaar het drukverlies.

Ballen met interne druk moeten daarom vaker worden vervangen dan drukloze tennisballen. Deze laatste hebben een veel dikker omhulsel en zijn daardoor zwaarder dan de ballen met interne druk. Dit geeft ze een goede duurzaamheid, maar ook een betere controle voor de speler. Ze worden ook gebruikt voor het trainen van beginners.


Goedkope en kwalitatieve tennisballen van Decathlon

In onze online winkel vind je:
• ITF-gecertificeerde tennisballen van hoge kwaliteit;
• drukloze ballen met extra-lange levensduur;
• trainingsballen met beperkte druk (Stage 1, Stage 2 of Stage 3) voor kinderen of beginners.


Kies uit verschillende kleuren, maten en bekende merken zoals Wilson, Head of Dunlop maar ook van ons eigen merk Artengo. Vind de tennisballen die bij jou passen voor trainingen of wedstrijden in zaal, op gravel of op hardcourt.


☄☄☄

FAQ


In de volgende FAQ hebben we de belangrijkste vragen over tennisballen voor jou beantwoord.


Welke tennisballen moet ik kopen?

Tennisballen verschillen in prijs, maar ook in materiaal en afwerking. Afhankelijk van het spelniveau en de ondergrond zijn bepaalde tennisballen meer of minder geschikt. Het antwoord op de vraag welke tennisballen het beste zijn, bestaat niet. Daarom is het belangrijk na te gaan of een bal ontwikkeld werd voor training of voor competitie.

Als je op zoek bent naar kwaliteit en uitstekende stuitereigenschappen, kies dan een ITF-gecertificeerde tennisbal met interne druk. Hetzelfde geldt als je een bal wilt kopen voor competitiedoeleinden.


Wat is een drukloze tennisbal?

Dit is een bal waaraan geen gas werd toegevoegd, in tegenstelling tot traditionele ballen met interne druk. Door het gebrek aan binnendruk is hij iets zwaarder en trager, maar ook duurzamer dan een gewone tennisbal.


Welke tennisballen voor welke leeftijd?

Vooral jonge kinderen hebben baat bij de eigenschappen van drukloze tennisballen of trainingsballen met verminderde druk. In feite zijn foamballen ideaal om mee te starten. Ze zijn gemakkelijker te controleren dan standaard ballen met interne druk. Voor gevorderde spelers zijn er verschillende methodiekballen beschikbaar, afhankelijk van het trainingsniveau.


Hoe wordt een tennisbal gemaakt?

Zowel ballen met interne druk als drukloze ballen zijn gemaakt van natuurlijk rubber. Dit materiaal wordt eerst verwerkt tot een homogene massa door toevoeging van diverse chemicaliën. Uit deze massa worden dan twee ongeveer gelijke helften gevormd, die daarna samengeperst en gelijmd worden. Bij conventionele tennisballen (met interne druk) wordt een overdruk van stikstof opgewekt. Ten slotte worden de tennisballen bedekt met een laagje vilt. Dit is in feite een mengsel van nylon en wol.


Welke tennisbal gaat het langst mee?

De levensduur van een tennisbal hangt af van verschillende factoren, onder meer de intensiteit van het spel en de ondergrond waarop wordt gespeeld. Zo verslijten ervaren tennissers de bal over het algemeen sneller dan beginners.

Bovendien moeten tennisballen met interne druk na een relatief korte periode worden vervangen. Drukloze ballen daarentegen hebben een bijzonder lange levensduur.


Laat ze kiezen