Meditatie yoga

Meditatie yoga

Zoek je iets om je stress te verminderen? Je vindt hier onze producten die zijn ontworpen voor je meditaties, je savasana, je momenten van ontspanning en welzijn. Meditatiebank, yogadekens, oogmaskers, Morpheus box voor je meditaties-en sofrologiesessies.
Skip categories and go to listing products Skip categories and go to filters
4.3/5 Op basis van 93 Beoordelingen in de winkels en online

GESCHIEDENIS EN ONTWIKKELING VAN MEDITATIE


Meditatie dook op rond 2000 voor Christus en was oorspronkelijk een manier om door middel van een psychosomatische oefening toegang te krijgen tot kennis, en dus niet een manier om te ontspannen. Het werd vervolgens eeuwenlang beoefend door monniken voordat het in de 19e eeuw in veel landen door het boeddhisme breder toegankelijk werd gemaakt. Sindsdien is meditatie een mentale en spirituele oefening die een belangrijke plaats inneemt bij yoga, omdat het helpt om stress, angst en het risico op depressie te beperken.


DE VERSCHILLENDE SOORTEN MEDITATIE


In de boeddhistische traditie zijn er twee belangrijke meditatietechnieken: meditatie door concentratie en door observatie. Hieraan werd een derde type meditatie toegevoegd, dat seculier is en gemakkelijk toegankelijk voor alle beginners: mindfulness-meditatie. Van elk van deze meditatietypes zijn de gezondheidsvoordelen bewezen door tal van wetenschappelijke onderzoeken.


Meditatie door concentratie

Concentratiemeditatie bestaat uit het focussen van je geest op een object of een gedachte en niets anders. Het doel is om afleiding te voorkomen en zo lang mogelijk geconcentreerd te blijven op dezelfde gedachte.


Meditatie door observatie

Het doel van observatiemeditatie is om via ontspanning een meditatieve staat te bereiken. Eenmaal in deze staat, is het de bedoeling om een emotie naar boven te laten komen, te observeren, te beschrijven en te zien waar die toe leidt. Dit type meditatie maakt het mogelijk om de verschillende denkpatronen te observeren die onze hersenen creëren.


Mindfulness-meditatie

Mindfulness-meditatie is gebaseerd op technieken van observatiemeditatie, en houdt in dat je je geest op het huidige moment richt. Het idee is om aandachtig te zijn voor wat er in het hier en nu gebeurt, in jezelf en om je heen, zonder te oordelen of te reageren. Deze aandacht voor het hier en nu bevordert een vredige mentale toestand die geneigd is het stressniveau te verlagen en de levenskwaliteit te verbeteren.


MEDITATIE INTEGREREN IN EEN YOGASESSIE


Meditatie is alleen mogelijk als je de tijd neemt om stil te staan, te voelen en je bewust te worden van wat er in jou en om je heen gebeurt. Hiervoor gaat er niets boven het aannemen van een geschikte lichaamshouding. Het aannemen van een yogahouding stelt je namelijk in staat om aan je lichaam en geest duidelijk te maken dat je gaat mediteren en om de ademhalingsoefeningen tijdens de sessie te vergemakkelijken. De bedoeling is om te ontspannen en zo natuurlijk mogelijk te ademen om het huidige moment te voelen. Tijdens meditatie moet je aandacht gericht zijn op de emoties en gevoelens die door je heen gaan terwijl je ze loslaat.


Meditatie is uitstekend om een yogasessie te beginnen of te beëindigen, hetzij om voor de sessie in een staat van concentratie te komen, hetzij om daarna te ontspannen. In beide gevallen moet je lichaam zich echt in een ontspannen positie kunnen plaatsen om te kunnen mediteren. Dus moet je speciale aandacht besteden aan de uitrusting die je kiest. Bij Decathlon vind je al het nodige materiaal om je oefeningen te vergemakkelijken en je houding zo aangenaam mogelijk te maken. Yogadekens, een meditatiebankje, een zabuton, een yogamatje, -kussen of blok, aan jou de keuze!

Laat ze kiezen